Καθησυχαστική η Μέρκελ για τις βαλκανικές χώρες

Καθησυχαστική η Μέρκελ για τις βαλκανικές χώρες

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΑΓΚΡΕΜΠ. Η οικονομική κρίση δεν πρόκειται να βλάψει την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών, διεμήνυσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ενόψει της διήμερης περιοδείας της στην Κροατία και τη Σερβία.

«Εάν η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία έχουν προβλήματα, δεν θα στερήσουμε από άλλες χώρες την προοπτική (ένταξης στην Ε.Ε.)», υπογράμμισε η Αγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα επιβράδυνσης της διεύρυνσης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. «Οχι, έχουμε προσφέρει την πιθανότητα σε όλες τις δυτικές βαλκανικές χώρες να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε στην κροατική κρατική τηλεόραση. «Εξαρτάται από το αν οι χώρες αυτές πληρούν τα κριτήρια», συμπλήρωσε.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας της κ. Μέρκελ στα Βαλκάνια ήταν το Ζάγκρεμπ, όπου έφθασε χθες το απόγευμα, ενώ επρόκειτο να συναντηθεί με την πρωθυπουργό Γιάντρανκα Κόσορ και με τον πρόεδρο Ιβο Γιοσίποβιτς. Στη συνέντευξή της στην κροατική τηλεόραση κάλεσε επίσης την Κροατία, που πρόκειται να ενταχθεί στην Ε.Ε. το καλοκαίρι του 2013, να βοηθήσει άλλες βαλκανικές χώρες στην ευρωπαϊκή τους πορεία. «Θα ζητήσω από την Κροατία να κάνει μια προσπάθεια για τις χώρες που δεν είναι πολύ μακριά ακόμη, όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς και να διασφαλίσει την αποτροπή μιας κλιμάκωσης της διαμάχης μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου», τόνισε. Είχε προηγηθεί η έκκλησή της προς τη Σερβία να επαναλάβει τις συνομιλίες με τους Αλβανούς Κοσοβάρους για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών. Το βράδυ, η κ. Μέρκελ αναμενόταν να αναχωρήσει για το Βελιγράδι. Σε ό,τι αφορά τη Σερβία, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, της πρώτης μετά την εκλογή της στην καγκελαρία της Γερμανίας το 2005, θα συζητήσει εκτενώς με τη σερβική ηγεσία ζητήματα σχετικά με τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας.

Σε μήνυμά της, ενόψει της επίσκεψης, η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε επίσης στις καλές διμερείς σχέσεις Γερμανίας και Σερβίας, ενώ εξήρε το Βελιγράδι για τα πρόσφατα επιτεύγματά του στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού του προσανατολισμού, με κυριότερη τη σύλληψη των καταζητουμένων για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς.

Σήμερα, η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να συναντήσει τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, με τον οποίο θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου. Διεθνή ζητήματα, οι διμερείς σχέσεις Γερμανίας – Σερβίας, οικονομικά θέματα, η πορεία της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή και ιδιαίτερα στο Κοσσυφοπέδιο, θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα των συνομιλιών, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Εκτός του κ. Τάντιτς, η Γερμανίδα καγκελάριος θα δει επίσης τον πρωθυπουργό της Σερβίας Μίρκο Τσβέτκοβιτς και τη χήρα του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, Ρούζιτσα.

Η επίσκεψη Μέρκελ στο Βελιγράδι λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες πριν από την επανάληψη των συνομιλιών Βελιγραδίου – Πρίστινας, υπό την αιγίδα της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες στις 2 Σεπτεμβρίου, και σχεδόν έναν μήνα μετά τα βίαια επεισόδια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή