Αρχισε η διανομή της πετρελαϊκής λείας στους ξένους

Αρχισε η διανομή της πετρελαϊκής λείας στους ξένους

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν έχουμε πρόβλημα με τη Δύση και με εταιρείες χωρών όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Βρετανία. Μπορεί όμως να έχουμε κάποια πολιτικά προβλήματα με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βραζιλία». Αυτό δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Αμπντελτζαλίλ Μαγιούφ, διευθυντικό στέλεχος της λιβυκής πετρελαϊκής εταιρείας AGOCO που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς, δίνοντας μια πρόγευση των μελλούμενων στη μετα-Καντάφι εποχή, που φαίνεται να πλησιάζει.

Οι πάντες αναμένουν, βεβαίως, ότι χώρες που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να προσφέρουν αναγνώριση και στήριξη στο Προσωρινό Εθνικό Συμβούλιο (NTC) των εξεγερμένων, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, θα τύχουν «ειδικών προνομίων» από το διάδοχο καθεστώς, κάτι που άλλωστε διεμήνυσε και ο πρόεδρος του NTC, Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ. Είναι, ωστόσο, ενδεικτικό το γεγονός ότι και μόνο η δήλωση Μαγιούφ στάθηκε ικανή να εκτοξεύσει τις τιμές της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας ΕΝΙ στα ύψη, με άνοδο άνω του 7%. Την ίδια ώρα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι δήλωνε ότι προσωπικό της ΕΝΙ είχε φτάσει ήδη στη Βεγγάζη με αποστολή να θέσει και πάλι σε λειτουργία τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας το συντομότερο δυνατό.

Με δεδομένες τις εγκάρδιες σχέσεις Μπερλουσκόνι-Καντάφι και την καθυστέρηση της Ιταλίας να αναγνωρίσει την αντιπολίτευση, η Ρώμη ανησυχούσε για το ενδεχόμενο να βρεθεί εκτός νυμφώνος. «Η Ιταλία έχει συμβάσεις με τη Λιβύη, όχι με τον Καντάφι», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Φρατίνι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι στενές σχέσεις της χώρας του με την πρώην αποικία της θα συνεχιστούν, κάτι που επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του NTC στην Αιώνια Πόλη, Χαφέντ Γκαντούρ. Σε προνομιακές συμβάσεις με τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης προσβλέπει και η γαλλική ΤΟΤΑL.

Πολύ διαφορετικά συναισθήματα για τη μετα-Καντάφι εποχή επικρατούν στη Μόσχα. «Χάσαμε παντελώς τη Λιβύη», δήλωσε στο Ρόιτερς ο διευθυντής του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ρωσίας – Λιβύης, Αραμ Σέγκαντς, προσθέτοντας: «Οι εταιρείες μας θα χάσουν τα πάντα γιατί το ΝΑΤΟ θα τις αποκλείσει από τη Λιβύη». Πέραν των εταιρειών φυσικού αερίου και πετρελαίου Gazprom και Tatneft, η Ρωσία αποκομίζει δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις όπλων στη λιβυκή κυβέρνηση.

Από την πλευρά του Πεκίνου, ο υφυπουργός Εμπορίου Γουέν Τσονλιάνγκ απάντησε στις ανησυχητικές για τα κινεζικά συμφέροντα δηλώσεις Μαγιούφ ως εξής: «Οι κινεζικές επενδύσεις στη Λιβύη, ιδίως στον πετρελαϊκό τομέα, αποτελούν πλευρά της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ελπίζουμε ότι, μετά την αποκατάσταση της ομαλότητας, η Λιβύη θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Κινέζων επενδυτών». Περίπου 75 κινεζικές εταιρείες απασχολούν 36.000 εργαζομένους στη Λιβύη, με πολύ έντονη παρουσία στον τομέα των κατασκευών.

Στον ίδιο τομέα δραστηριοποιούνται επιτυχώς και τουρκικές επιχειρήσεις, γεγονός που ίσως εξηγεί εν μέρει τη χθεσινή, εσπευσμένη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στη Βεγγάζη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή