Οι αντάρτες στην οικία του Καντάφι

Οι αντάρτες στην οικία του Καντάφι

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ. Οι αντάρτες εισέβαλαν χθες το απόγευμα στο οχυρωμένο σύμπλεγμα κτιρίων της Μπαμπ αλ Αζιζίγια, όπου βρίσκεται η οικεία του συνταγματάρχη Καντάφι, κάμπτοντας μετά από πολύωρη μάχη τη λυσσαλέα αντίσταση των πιστών στον άλλοτε ισχυρό άντρα της Λιβύης δυνάμεων, που είχαν αναλάβει την υπεράσπισή του. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, ωστόσο, και ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν εκτεταμένες λεηλασίες στο εσωτερικό του συμπλέγματος, τα ίχνη του Μουαμάρ Καντάφι εξακολουθούσαν να αγνοούνται, γεγονός που μετρίασε το πανηγυρικό κλίμα στο στρατόπεδο των ανταρτών. Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση εν αναμονή των ανταρτών, γνωστή ως Προσωρινό Μεταβατικό Συμβούλιο (NTC), υποστήριζαν ότι οι υπόγειες στοές κάτω από το διαβόητο Μπαμπ αλ Αζιζίγια έχουν παγιδευτεί με εκρηκτικά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κρύβεται εκεί είτε ο ίδιος ο Καντάφι είτε συγγενικά του πρόσωπα. Δεν αποκλείεται, όμως, να χρησιμοποίησε τις στοές προκειμένου να διαφύγει, καθώς, όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, δυνάμεις προσκείμενες στο καθεστώς είχαν θεαθεί λίγο πριν από το μεσημέρι να εγκαταλείπουν την Τρίπολη με κατεύθυνση τη Σύρτη. Είναι αξιοσημείωτο ότι από τη Σύρτη, η οποία θεωρείται προπύργιο του Καντάφι, εξαπολύθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης τρεις πύραυλοι «Σκουντ», που κατέπεσαν στα περίχωρα της Μιζουράτα, προκαλώντας μόνο μικρές υλικές ζημιές.

«Δεν πιστεύουμε ότι ο Καντάφι έχει διαφύγει στο εξωτερικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του NTC, Γκουμά ελ Γκαματί. «Το πιθανότερο είναι πως βρίσκεται εντός της Τρίπολης ή κάπου κοντά», συνέχισε ο ίδιος. «Αργά ή γρήγορα θα βρεθεί και είτε θα συλληφθεί ζωντανός, όπως όλοι επιθυμούμε, είτε νεκρός, εφόσον προβάλει αντίσταση», υπογράμμισε ο κ. Ελ Γκαματί. Παράλληλα, αξιωματούχοι του ΝΤC έθεταν χθες ζήτημα δίκης του Καντάφι και των γιων του εντός Λιβύης και όχι στην έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Στο μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι αντάρτες ανακοίνωσαν χθες ότι κατέλαβαν και τη Ρας Λανούφ, ανατολικά της Σύρτης. «Μέχρι το πρωί θα βρισκόμαστε στην Μπιν Τζαουάντ, στα περίχωρα της Σύρτης», δήλωσε πηγή προσκείμενη στο NTC. Στην Τρίπολη, οι αντάρτες είχαν από το πρωί καταλάβει τόσο τα κεντρικά κτίρια της κρατικής τηλεόρασης, όσο και το αεροδρόμιο της Τρίπολης. Ο ίδιος ο πρόεδρος του NTC, Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ, ενημέρωσε την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βαρώνη Κάθριν Αστον, ότι οι αντάρτες ελέγχουν το 80% της πόλης. «Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος προκειμένου να θέσουμε υπό έλεγχο και το υπόλοιπο 20%», υποστήριξε ο κ. Αμπντελτζαλίλ σύμφωνα με τη βαρώνη Αστον.

Την ίδια στιγμή, η αιφνιδιαστική εμφάνιση, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, του γιου του συνταγματάρχη Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, την αιχμαλωσία του οποίου είχαν ανακοινώσει το πρωί της Δευτέρας οι αντάρτες, στο ξενοδοχείο «Ρίξος» της Τρίπολης, όπου διαμένουν ξένοι ανταποκριτές, έχει δημιουργήσει ποικίλα ερωτήματα. Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ ισχυρίστηκε ότι η λιβυκή πρωτεύουσα παραμένει υπό τον απόλυτο έλεγχο του πατέρα του, καθιστώντας μάλιστα σαφές πως δεν έχει εγκαταλείψει την Τρίπολη και υποστήριξε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις άφησαν εσκεμμένα τους αντάρτες να εισέλθουν στην πόλη στο πλαίσιο τακτικού σχεδίου. «Τσακίσαμε τη ραχοκοκαλιά των ανταρτών, οι οποίοι έπεσαν στην παγίδα μας», υποστήριξε.

Η αξιοπιστία του NTC δέχτηκε ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα όταν το Al Jazeera μετέδωσε ότι ένας ακόμα γιος του Καντάφι, ο Μοχάμεντ, που τελούσε υπό κατ’ οίκον περιορισμό, δραπέτευσε με τη συνδρομή δυνάμεων πιστών στο καθεστώς. «Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πώς ακριβώς δραπέτευσαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών, Μουφτά Αχμάντ Ουτχμάν. «Μην ξεχνάτε ότι πολλοί από τους άντρες που κατέλαβαν την Τρίπολη είναι εθελοντές και ως εκ τούτου τα λάθη λόγω απειρίας είναι αναπόφευκτα», πρόσθεσε ο ίδιος. Το Al Jazeera μετέδωσε, ακόμη, ότι έχουν βρεθεί οι σοροί δύο ανδρών για τις οποίες εικάζεται πως ανήκουν στον μικρότερο γιο του Καντάφι, Χαμίς, και στον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος, Αμπντάλα αλ Σενούσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή