Αγνωστα είδη ζωής στη Γη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ. Δεν ξέρουμε παρά ελάχιστα πράγματα για τον πλανήτη μας και τα είδη φυτών και ζώων με τα οποία τον μοιραζόμαστε. Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες που προσπάθησαν να υπολογίσουν τον συνολικό αριθμό ειδών που επιβιώνουν στον πλανήτη. Η μελέτη που δημοσιεύεται στο PLoS Biology εκτιμά ότι δεν γνωρίζουμε παρά το 10% των ειδών ζωής που υπάρχουν στη Γη. Εως σήμερα έχει αναγνωριστεί περί το 1,2 εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών από ένα σύνολο 8,8 εκατομμυρίων ειδών.

Ο Μόρις Γουόρμ, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Νταλχάουζι του Καναδά, εκ των συντακτών της μελέτης, επισημαίνει ότι γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για την πολυπλοκότητα και την πολυχρωμία αυτού του υπέροχου πλανήτη στον οποίο ζούμε.

Η ανακάλυψη των ειδών που αγνοούμε σήμερα ίσως να οδηγήσει σε αλματώδη εξέλιξη την ιατρική επιστήμη.

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη, από τα 8,8 εκατομμύρια είδη που ζουν στη Γη, τα 6,5 εκατομμύρια βρίσκονται στη στεριά και τα 2,2 εκατομμύρια στους ωκεανούς. Επίσης, από αυτά τα είδη, τα 7,8 εκατομμύρια είναι είδη ζώων, υπάρχουν 611.000 είδη μυκήτων ενώ τα φυτά δεν ξεπερνούν τις 300.000.

Κατά τους επιστήμονες, κάποια από τα άγνωστα είδη ζουν σε απόμακρα και αφιλόξενα μέρη, όπως υποθαλάσσια φρεάτια, ενώ κάποια πιθανώς να ζουν στην αυλή μας.

Ο βιολόγος Μπλερ Χέτζες, ειδικός σε θέματα εξέλιξης των ειδών στο Penn State University, αμφισβητεί τα αποτελέσματα των Καναδών επιστημόνων. Ο Χέτζες είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε τη μικρότερη σαύρα του κόσμου, μια μικρή σαλαμάνδρα της Καραϊβικής στη Δομινικανή Δημοκρατία το 2001. Πριν από τρία χρόνια, εξάλλου, ανακάλυψε στα νησιά Μπαρμπέιντος το πιο μικρό φίδι που είδε άνθρωπος ποτέ, μήκους μόλις οκτώ εκατοστών. Το παράξενο του μικρού ερπετού είναι ότι γεννά ένα μεμονωμένο και πολύ μακρύ αυγό.

Τέλος, οι συντάκτες της έκθεσης προσθέτουν ότι τα είδη που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια υποδεικνύουν πως έχουμε να μάθουμε ακόμα πολλά πράγματα για τον κόσμο μας. Ανάμεσα στα παράξενα είδη, ένας τυφλός «μαλλιαρός» αστακός που βρέθηκε το 2005 από ερευνητικό βαθυσκάφος κοντά στην Ανταρκτική αλλά και ένα παράξενο «βατραχόψαρο» που εντοπίστηκε στην Ινδονησία το 2008. Είναι σημαντικό να βρεθούν όσα περισσότερα είδη γίνεται το ταχύτερο δυνατόν καθώς πολλά εξ αυτών αφανίζονται και χάνονται για πάντα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ρύπανσης, εκμετάλλευσης της γης και πολλών άλλων παραγόντων.

Ομως ακόμα κι αν ξαφνικά οι επιστήμονες ανακάλυπταν ό,τι ζωντανό υπήρχε επί της Γης, θα χρειάζονταν πολλά χρόνια μέχρι να τα αναγνωρίσουν, περιγράψουν και τελικά συμπεριλάβουν στη διαδικτυακή «Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής». Αυτή η εργασία θα τους έπαιρνε 400 ή 500 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή