Σύλληψη για τη δολοφονία της Αννας Πολιτκόφσκαγια

Σύλληψη για τη δολοφονία της Αννας Πολιτκόφσκαγια

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Στη σύλληψη ενός απόστρατου αξιωματικού της αστυνομίας, ο οποίος φέρεται να οργάνωσε την εν ψυχρώ εκτέλεση της Αννας Πολιτκόφσκαγια το 2006 στη Μόσχα, προέβησαν οι ρωσικές αρχές, στο πλαίσιο της πολυετούς εκστρατείας διαλεύκανσης μιας πολύκροτης υπόθεσης, αν και ο εγκέφαλος πίσω από τη δολοφονία της δημιοσιογράφου παραμένει, προς το παρόν, άγνωστος. Ο Ντιμίτρι Παβλιουτσένκοφ, όπως ανακοίνωσε η ανακριτική επιτροπή της Μόσχας, είναι πιθανόν ο άνθρωπος ο οποίος έλαβε εντολή να οργανώσει και να εξοπλίσει την εγκληματική ομάδα που σκότωσε την Πολιτκόφσκαγια, γνωστή αντίπαλο του Κρεμλίνου και ειδική σε θέματα Τσετσενίας.

«Σύμφωνα με την έρευνα, ο Παβλιουτσένκοφ έλαβε από άγνωστο άτομο την εντολή και συμφώνησε να οργανώσει τη δολοφονία παίρνοντας σε αντάλλαγμα χρηματική αμοιβή». Είχε προηγηθεί, τον Μάιο, η σύλληψη του Τσετσένου Ράσταν Μαχμούντοφ, ο οποίος εικάζεται ότι είναι αυτός που πάτησε τη σκανδάλη. Δύο αδέλφια του Ράσταν, οι Ντζαμπράιλ και Ιμπραχίμ Μαχμούντοφ, όπως και ο πρώην αξιωματικός της αστυνομίας Σεργκέι Χατζικουρμπάνοφ, έχουν δικαστεί ως ύποπτοι στην υπόθεση, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι, λόγω έλλειψης στοιχείων εις βάρος τους, το 2009. Τα δύο αδέλφια του Ράσταν φαίνεται ότι έπαιξαν ασήμαντους ρόλους στο σχέδιο της δολοφονίας, ο ένας ως οδηγός και ο άλλος ως τσιλιαδόρος. Η τελευταία σύλληψη, που αφήνει και πάλι ανεξιχνίαστη την υπόθεση αλλά ίσως όχι για πολύ, έγινε την Τρίτη και αναφέρθηκε αρχικά από τον Ντιμίτρι Μουράτοφ, διευθυντή της εφημερίδας «Νόβαγια Γκαζέτα», όπου εργαζόταν το θύμα. Η Αννα Πολιτκόφσκαγια είχε κερδίσει, όπως είναι γνωστό, διεθνή φήμη, με τις έρευνές της διά των οποίων κατηγορούσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι χρησιμοποίησε την κρίση της Τσετσενίας για να καταργήσει τη δημοκρατία στη Ρωσία. Η δολοφονία της έγινε στις 7 Οκτωβρίου, ημέρα των γενεθλίων του πρώην προέδρου και νυν πρωθυπουργού. Ο εκπρόσωπος της ανακριτικής επιτροπής, Βλαντιμίρ Μάρκιν, πάντως, δήλωσε ότι οι Αρχές έχουν στα χέρια τους πληροφορίες, που πιθανόν να αποκαλύψουν και τον εγκέφαλο της δολοφονίας. «Αλλά, προς το παρόν, πιστεύουμε ότι η δημοσιοποίησή τους θα ήταν πρόωρη», σημείωσε ο κ. Μάρκιν.

Ο Παβλιουτσένκοφ, σύμφωνα πάντα με την επιτροπή, ήταν αυτός που έδωσε στους Τσετσένους αδελφούς τα στοιχεία της Πολιτκόφσκαγια, ενώ στη συνέχεια η ομάδα την παρακολούθησε στη Μόσχα και κατέγραψε το καθημερινό της πρόγραμμα προτού προχωρήσει στον φόνο. Μάρτυρας στη δίκη εναντίον των πρώτων τριών υπόπτων, ο Παβλιουτσένκοφ επιχείρησε να εμφανιστεί ως αξιόπιστη πηγή και έδωσε στο δικαστήριο κατασκευασμένες πληροφορίες. Την ανανέωση του ενδιαφέροντος για την υπόθεση χαιρέτισαν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή