ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Θρήνος στον Καναδά για τον θάνατο του Λέιτον

ΟΤΤΑΒΑ. Χιλιάδες Καναδοί συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας για να καταθέσουν λουλούδια στη σορό και να θρηνήσουν τον θάνατο του λαοφιλούς ηγέτη της αντιπολίτευσης, Τζακ Λέιτον, από καρκίνο σε ηλικία μόλις 61 ετών. Το Σάββατο θα κηδευθεί δημοσία δαπάνη, μια τιμή που παραδοσιακά γίνεται μόνο σε πρωθυπουργούς και γενικούς κυβερνήτες. Το πένθος και η μαζική προσέλευση του κόσμου απηχούν τη δημοτικότητα του πρόωρα χαμένου πολιτικού, που κατάφερε να αναδείξει το κόμμα του, το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα, στη δεύτερη θέση του εκλογικού χάρτη. Φίλοι και συνάδελφοι άναψαν κεριά, τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και κατέθεσαν λουλούδια μπροστά στην άσβεστη φλόγα που σιγοκαίει στην πρόσοψη του Κοινοβουλίου.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ ΒΙΑΣΜΟΥ ΚΑΜΑΡΙΕΡΑΣ

Πλήγμα στην εικόνα Στρος-Καν

ΠΑΡΙΣΙ. Ανεπανόρθωτο πλήγμα στη δημόσια εικόνα του έχει δεχθεί ο Ντομινίκ Στρος-Καν, από την υπόθεση απόπειρας βιασμού της καμαριέρας Ναφισατού Ντιαλό, παρά την άρση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σύσσωμος ο γαλλικός Τύπος, επισημαίνοντας τους δισταγμούς των στενών του συνεργατών να προβούν σε υποθέσεις για τα μελλοντικά του σχέδια. Ο Στρος-Καν επρόκειτο σήμερα να μεταβεί στην Ουάσιγκτον, για να ρυθμίσει εκκρεμότητες από την εποχή που διατηρούσε τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ, ενώ σύμφωνα με τον συνήγορό του, ο Γάλλος πολιτικός μπορεί πλέον να επιτρέψει στη Γαλλία όποτε εκείνος το επιθυμεί.

ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Ρουκέτες στη Ράφα της Αιγύπτου

ΚΑΪΡΟ. Αυτοσχέδιες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εξερράγησαν στην αιγυπτιακή πόλη της Ράφα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μια γυναίκα. Είναι η πρώτη φορά που ρουκέτα από την παλαιστινιακή περιοχή πλήττει αστικό κέντρο στην Αίγυπτο, γεγονός που έχει προκαλέσει διάχυτη ανησυχία στις εκεί Αρχές. Νωρίτερα, οι αιγυπτιακές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι διεξάγουν έρευνες κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας για τη σύλληψη δύο ανδρών που φέρονται να εμπλέκονται στην αιματηρή επίθεση της περασμένης εβδομάδας έξω από την Εϊλάτ στο Ισραήλ. Χθες, επίσης, ένα στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ σκοτώθηκε στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας από τα πυρά ισραηλινού μαχητικού. Πρόκειται για τον 34χρονο Ισμαήλ αλ Ασμάρ, για τον οποίο οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι είχε αναπτύξει παραστρατιωτική δράση στη χερσόνησο του Σινά.

ΝΕΚΡΟΙ 36 ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ

Βομβαρδισμοί στη νότια Υεμένη

ΣΑΝΑΑ. Τριάντα έξι μαχητές της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια αεροπορικών βομβαρδισμών στη νότια Υεμένη, καθώς η κυβέρνηση ενισχύει την εκστρατεία της κατά των εξτρεμιστών, που έχουν καταλάβει κωμοπόλεις στον Νότο της χώρας. Τριάντα από αυτούς σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό στην πόλη Ζιντζιμπάρ, που ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς ισλαμιστές, ενώ άλλη επιδρομή προκάλεσε τον θάνατο έξι άλλων, στην περιοχή της Αρκούμπ.

ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η Αγκελα Μέρκελ στην κορυφή

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την πρώτη θέση της κατάταξης των ισχυρότερων γυναικών στον κόσμο από το περιοδικό Forbes κατέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ενώ δεύτερη αναδείχθηκε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και τρίτη η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ. Οκτώ ηγέτες κρατών και 29 επικεφαλής επιχειρήσεων συμπληρώνουν την κατάταξη. Μέση ηλικία των γυναικών αυτών είναι τα 54 έτη, ενώ η συνολική τους περιουσία εκτιμάται στα 30 τρισ. δολάρια.

ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΕΦΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΔΔΣ

Συνετρίβη ρωσικό διαστημόπλοιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Καμία ανησυχία για τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού δεν προκαλεί η συντριβή ρωσικού μη επανδρωμένου μεταγωγικού διαστημοπλοίου, που μετέφερε εφόδια στον ΔΔΣ. «Το πλήρωμα διαθέτει ικανά αποθέματα τροφίμων και καυσίμων, χάρη στην αποστολή του διαστημικού λεωφορείου. Θα χρειαστούν ορισμένες αλλαγές στον προγραμματισμό, αλλά αυτές δεν θα επηρεάσουν την ποιότητα ζωής του πληρώματος», είπε χθες η εκπρόσωπος της NASA, Κέλι Χάμφρις. Το ρωσικό διαστημόπλοιο «Πρόγκρες» συνετρίβη χθες λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το Μπαϊκονούρ, μεταφέροντας τρεις τόνους τροφίμων και άλλων εφοδίων.

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΦΙΞΗΣ ΤΟΥ ΤΥΦΩΝΑ «ΑΪΡΙΝ»

Εκκένωση νησιού στις ΗΠΑ

ΟΥΙΛΜΙΓΚΤΟΝ. Τους παραθεριστές του μικρού νησιού του Οκρακόουκ ανοιχτά των ακτών της Βόρειας Καρολίνας απομάκρυναν χθες οι Αρχές της πολιτείας, ενόψει της άφιξης του τυφώνα «Αϊρίν». Οι χιλιάδες επισκέπτες του νησιού επιβιβάστηκαν χθες σε σκάφη, ενώ σήμερα θα γινόταν η μεταφορά των μόνιμων κατοίκων στην ενδοχώρα. Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατούσε στις πολιτείες των ΒΑ ΗΠΑ για τις επιπτώσεις του τυφώνα, που απειλεί να πλήξει με σφοδρότητα όλη την Ανατολική Ακτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή