Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν παραιτήθηκε

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν παραιτήθηκε

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Παραιτήθηκε χθες, ύστερα από δεκαπεντάμηνη παραμονή στην πρωθυπουργία, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας Ναότο Καν. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε προς τους συμπατριώτες του, ο Καν γνωστοποίησε την απόφασή του, την οποία είχε προαναγγείλει πριν από αρκετούς μήνες. Ο νέος ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος αναμένεται να εκλεγεί τη Δευτέρα και θα είναι ο έκτος πρωθυπουργός της τελευταίας πενταετίας.

Η απόφαση του Καν ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη μετά τη δριμύτατη κριτική που δέχθηκε εξαιτίας των χειρισμών του στη διαχείριση της κατάστασης μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου και την πυρηνική κρίση στον αντιδραστήρα της Φουκουσίμα Νταΐτσι.

Οι διεκδικητές

Πιθανότερος διάδοχός του στον πρωθυπουργικό θώκο φέρεται να είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σέιτζι Μαεχάρα. Αλλοι διεκδικητές της πρωθυπουργίας είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα και ο υπουργός Εμπορίου Μπανρί Καϊέντα. Δημοσιεύματα των ιαπωνικών εφημερίδων φέρουν ένα από τα ισχυρότερα κομματικά στελέχη, τον Ιτσίρο Οζάουα -και θεωρούμενο ως «μάγειρα» της νίκης του κόμματος το 2009- να στηρίζει τον υπουργό Εμπορίου.

Εκτός από όλα τα άλλα προβλήματα που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ο Καν, είχε και ενδοκομματικά μαχαιρώματα και γενικότερα λυσσώδεις αντιπαραθέσεις στον πολιτικό στίβο. Ανακοινώνοντας την απόφασή του να εγκαταλείψει την κομματική ηγεσία, ο Ναότο Καν ζήτησε από τους συναδέλφους του ομοψυχία.

Οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο διάδοχός του είναι τεράστιες. Η ενίσχυση του γιεν απειλεί τη χώρα που βασίζεται στο εξαγωγικό της εμπόριο, ενώ τιτάνιο έργο απαιτεί η ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών, η επίλυση της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα Νταΐτσι, αλλά και η χαλιναγώγηση του πελώριου ιαπωνικού χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή