Πολιτική… ισορροπίας από Αίγυπτο

Πολιτική… ισορροπίας από Αίγυπτο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο για την ανάκληση του πρεσβευτή της Αιγύπτου στο Ισραήλ «δεν εξετάστηκε ποτέ», επισήμανε την περασμένη Δευτέρα ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Αμρ, επιβεβαιώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει την κίνηση, που είχε μεν μεγάλη λαϊκή υποστήριξη στο εσωτερικό, αλλά έθεσε το Κάιρο υπό ασφυκτική διπλωματική πίεση.

Το ζήτημα ανάκλησης του πρεσβευτή είχε τεθεί λίγα 24ωρα πριν, αφότου τρεις Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ασφαλείας σκοτώθηκαν κατά λάθος από ισραηλινές δυνάμεις, στη διάρκεια καταδίωξης δύο ανδρών οι οποίοι πραγματοποίησαν επίθεση στα σύνορα και έπειτα διέφυγαν στην Αίγυπτο. Το επεισόδιο πυροδότησε την πλέον σοβαρή διπλωματική κρίση μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ μετά τις ιστορικές ειρηνευτικές συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ πριν από τριάντα χρόνια. Από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, αξιωματούχοι σε αμφότερες τις χώρες προσπαθούν να εμπεδώσουν τα διδάγματα ενός πολιτικού πεδίου που αναδιατάχθηκε στη μετεπαναστατική Αίγυπτο. Η αντίδραση της Αιγύπτου έδειξε ότι η νέα κυβέρνηση επιλέγει την οδό της εξισορρόπησης του αντιισραηλινού αισθήματος της κοινής γνώμης και της διατήρησης της αξιοπιστίας της χώρας στη Δύση, όπως και της ειρήνης στα σύνορα. Για πολλούς Ισραηλινούς το επεισόδιο έφερε στο προσκήνιο νέα εμπόδια στην ικανότητα του Ισραήλ να ελίσσεται, υπογραμμίζοντας την περιφερειακή του απομόνωση. «Διαβλέπουμε επιδείνωση της στρατηγικής ισορροπίας του Ισραήλ, συνεπεία κυρίως όσων συνέβησαν στην Αίγυπτο», δήλωσε ο Οντεν Εραν, διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών για την Εθνική Ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και πρώην πρεσβευτής στην Ιορδανία. Η κρίση ξέσπασε όταν το Ισραήλ κατήγγειλε ότι μαχητές από τη Γάζα διείσδυσαν στην Αίγυπτο και έπειτα επιτέθηκαν κοντά στο ισραηλινό θέρετρο Εϊλάτ, σκοτώνοντας οκτώ άτομα. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έβαλαν εναντίον των δραστών, αλλά σκότωσαν κατά λάθος πέντε Αιγυπτίους, εκ των οποίων οι τρεις ήταν αστυνομικοί. Η Αίγυπτος απάντησε απειλώντας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της, αλλά η απειλή αποσύρθηκε γρήγορα από την κυβερνητική ιστοσελίδα. Μερικοί Αιγύπτιοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι προσπάθησε με τρόπο κυνικό να κερδίσει τη λαϊκή υποστήριξη, ανταποκρινόμενη στην εχθρότητα της κοινής γνώμης προς το Ισραήλ και διατηρώντας ταυτόχρονα τη στάση της έναντι της Δύσης, καθώς δεν διατάραξε το εδραιωμένο για 30 χρόνια από τον πρόεδρο Μουμπάρακ στάτους κβο.

«Είναι η ίδια πολιτική», σχολίασε ο Μαχμούντ Σαλέμ, Αιγύπτιος μπλόγκερ. Η ηγεσία, παρατήρησε, επέλεξε να ζυγιάσει, έπειτα να κατευνάσει την κοινή γνώμη με μερικές ανακοινώσεις οργής και στη συνέχεια να αφήσει το θέμα να γλιστρήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή