«Βράζει» όλη η κοινωνία κατά του Μπασάρ Ασαντ

«Βράζει» όλη η κοινωνία κατά του Μπασάρ Ασαντ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σώμα του Μαχμούντ είναι πρησμένο και γεμάτο αμυχές, ενώ τα μάτια του μαυρισμένα από το ξύλο. Ωστόσο, η πρώτη ερώτηση του 25χρονου προς τον γιατρό που τον φροντίζει, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από τις δυνάμεις ασφαλείας, είναι πότε θα γίνει αρκετά καλά ώστε να μπορεί να ξαναβγεί στον δρόμο.

Η αποφασιστικότητα και η γενναιότητα των διαδηλωτών στη Συρία έχει προκαλέσει τον θαυμασμό των εξωτερικών παρατηρητών και την έκπληξη των ίδιων των πολιτών της χώρας. Τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ξεκίνησε η Αραβική Ανοιξη, λίγοι περίμεναν ότι θα συμμετάσχει σε αυτή και η Συρία. Οι άνθρωποί της λέγεται ότι είναι ευγενικοί και γλυκείς από τη φύση τους και τους λείπει η φλόγα που χαρακτηρίζει λαούς όπως του Ιράκ και της Λιβύης, όπου μαίνονταν παλαιότερα εμφύλιοι πόλεμοι. Υστερα από χρόνια καταπίεσης, η κοινωνία είχε αποπολιτικοποιηθεί. Παράλληλα, μέρος του πληθυσμού αποκόμισε οφέλη από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Παρ’ όλα αυτά, όμως, επί πέντε μήνες τώρα οι Σύροι διαδηλωτές ορθώνουν τα στήθη τους απέναντι στις σφαίρες και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν βάρβαρους αλήτες του καθεστώτος.

Τι τους ατσάλωσε με αυτόν τον τρόπο; Οι ίδιοι λένε ότι είναι η αξιοπρέπειά τους. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ανέχθηκαν στο παρελθόν το καθεστώς του Μπασάρ Ασαντ επειδή τα κατάφερνε αρκετά καλά σε πολλά πράγματα. «Μας έδινε μια αίσθηση αξιοπρέπειας επειδή δεν ήταν άνανδρος όπως ο Μουμπάρακ», λέει ένας Σύρος αναλυτής, αναφερόμενος στη σχέση της Αιγύπτου με τις ΗΠΑ. Αλλά, όταν το καθεστώς άρχισε να πυροβολεί τους δικούς του ανθρώπους, ακόμη περισσότεροι ήταν εκείνοι που ντράπηκαν, επειδή πίστεψαν σε αυτό. Οσo περισσότερη βία χρησιμοποιούσαν οι δυνάμεις καταστολής, τόσο μεγάλωνε η οργή των διαδηλωτών. Με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει πια τις 2.200 και πολύ περισσότερους να έχουν τραυματιστεί, φυλακιστεί ή βασανιστεί, όλοι πλέον έχουν κάποιον γνωστό που να έχει επηρεαστεί από τη βία.

Η προσωπική συμπεριφορά του κ. Ασαντ έχει επίσης εξοργίσει τους Σύρους. Απέρριψε τις συντονισμένες υποδείξεις της Αμερικής, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας να παραιτηθεί, ψελλίζοντας ότι πρόκειται για σημάδια της «Δυτικής αποικιοκρατίας». Επιπλέον, έκανε γενικόλογες υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, καθώς και για τη διεξαγωγή εκλογών, όπου θα αναδειχθούν τα μέλη του διακοσμητικού κοινοβουλίου της χώρας, τον Φεβρουάριο.

Οι διαδηλωτές πιστεύουν ακράδαντα ότι η επανάσταση πρέπει να είναι εσωτερική. Διάκεινται θετικά απέναντι στη Δύση, αλλά δεν θέλουν την επέμβασή της. Εχουν εκνευριστεί με τη στάση της Ρωσίας και της Κίνας, οι οποίες υπονομεύουν τις προσπάθειες να ασκηθεί πίεση στη συριακή κυβέρνηση. Πολλοί ελπίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία αγοράζει το 90% του πετρελαίου της Συρίας, θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην επιβολή ενεργειακών κυρώσεων στο καθεστώς.

Ο πρόεδρος Ασαντ, ο οποίος ήταν κάποτε συμπαθής σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, τώρα όχι μόνο επιτίθεται στους πολίτες, αλλά τους προσβάλλει κιόλας. Σε συνέντευξή του αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες που διαδηλώνουν ειρηνικά κάθε μέρα καθοδηγούνται από ένοπλους ισλαμιστές εξτρεμιστές. Ωστόσο, η θρησκεία δεν έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην επανάσταση, μολονότι η κοινωνία της χώρας έχει γίνει πιο θρησκευόμενη τελευταία. Η προοπτική του μαρτυρίου φαίνεται τώρα ελκυστική σε κάποιους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή