Γιοσιχίκο Νόντα, ο νέος Ιάπωνας πρωθυπουργός

Γιοσιχίκο Νόντα, ο νέος Ιάπωνας πρωθυπουργός

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Ο Γιοσιχίκο Νόντα, υπουργός Οικονομικών, αναμένεται να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας – ο έκτος σε διάστημα πέντε ετών. Ο Νόντα νίκησε με 215 ψήφους τον εσωκομματικό του αντίπαλο στο κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας, υπουργό Εμπορίου Μπάνρι Καϊέντα, ο οποίος απέσπασε 177 ψήφους.

Ο Νόντα έχει να αντιμετωπίσει τη μείζονα κρίση που προκάλεσαν το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα και το τσουνάμι, τον περασμένο Μάρτιο. Θα πρέπει να εξασφαλίσει πόρους για την ανοικοδόμηση της χώρας, έργο που καθίσταται δυσκολότερο εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία. Ο Νόντα θεωρείται ικανός πολιτικός για να ηγηθεί της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, όμως εκφράζονται επιφυλάξεις κατά πόσο θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας. Ο Νόντα καλείται ακόμα να αντιμετωπίσει τον διχασμό του Κοινοβουλίου και τις διαμάχες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Ο 54χρονος υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ανακηρυχθεί σήμερα από το Κοινοβούλιο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. Ο προκάτοχός του, Ναότο Καν, παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα έπειτα από 15 μήνες στην πρωθυπουργία. Από το 2006 και μετά, κανείς από τους πρωθυπουργούς της Ιαπωνίας δεν παρέμεινε στο αξίωμά του για περισσότερο από ένα έτος. Αναλυτές τούς οποίους επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters τονίζουν ότι ο Νόντα δεν πρόκειται να αποτελέσει εξαίρεση. Ωστόσο η ανάδειξη του Νόντα στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα της χώρας του ενδέχεται να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της Ιαπωνίας με την Κίνα. Ο Νόντα δήλωσε προσφάτως ότι οι ηγέτες της Ιαπωνίας την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι καταδικάστηκαν μετά την ήττα της Ιαπωνίας, δεν ήταν εγκληματίες σύμφωνα με τον ιαπωνικό νόμο. Ο Νόντα έχει επίσης υποστηρίξει ότι η στρατιωτική ισχύς της Κίνας και η έντονη δράση του κινεζικού ναυτικού μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συμμαχίας της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή