Ο τυφώνας «Αϊρίν» χτύπησε τις ΗΠΑ

Ο τυφώνας «Αϊρίν» χτύπησε τις ΗΠΑ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στις πολιτείες της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ από το πέρασμα του τυφώνα «Αϊρίν», που έφθασε χθες εξασθενημένος στον Καναδά. Στη Νέα Υόρκη, όπου περισσότεροι από 370.000 πολίτες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν προληπτικά τα σπίτια τους, οι καταρρακτώδεις βροχές και οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν σημαντικές υλικές καταστροφές, που δεν έφθασαν, ωστόσο, στο επίπεδο που ανέμεναν οι αρχές.

Σύμφωνα με αναλυτές της ασφαλιστικής βιομηχανίας, η «Αϊρίν» προκάλεσε ζημίες ύψους περίπου 7 δισ. δολαρίων, ενώ μεγάλες απώλειες προκλήθηκαν επίσης από τη διακοπή λειτουργίας όλων των αεροδρομίων της Ανατολικής Ακτής, που άρχισαν χθες και πάλι να λειτουργούν. Το κλείσιμο των τριών αεροδρομίων της Νέας Υόρκης οδήγησε στην ακύρωση 10.000 πτήσεων το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπλοΐας (FΑΑ).

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, που διέταξε την εκκένωση κατοικημένων περιοχών και τη μεταστέγαση 370.000 συμπολιτών του, αποφάσισε επίσης τη διακοπή λειτουργίας όλων των δημόσιων μέσων μεταφοράς της μεγαλούπολης, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία της πόλης των 8 εκατομμυρίων κατοίκων. Οι μικρές καταστροφές που υπέστη το δίκτυο του υπόγειου σιδηρόδρομου της πόλης -που είναι και το μεγαλύτερο στις ΗΠΑ- επέτρεψαν χθες την επανάληψη των δρομολογίων, με μικρές καθυστερήσεις. Πάνω από 5 εκατομμύρια επιβάτες χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα μεταφοράς στη Νέα Υόρκη. Δρόμοι στο νότιο Μανχάταν, το Μπρούκλιν και το Κουίνς πλημμύρισαν, ενώ προβλήματα δημιούργησαν τα πάμπολλα κλαδιά δέντρων που έπεσαν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, διακόπτοντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και την κυκλοφορία σε πολλούς δρόμους της Νέας Υόρκης, των περιχώρων της και των άλλων πολιτειών των ΒΑ ΗΠΑ.

Χθες το απόγευμα, ο δήμαρχος Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε ότι 62.000 νοικοκυριά στερούνταν ακόμη το ηλεκτρικό ρεύμα. Εντονες επικρίσεις δέχθηκε χθες ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης για τα υπερβολικά -όπως ορισμένοι χαρακτήρισαν- προληπτικά μέτρα ασφαλείας που έλαβε. Τα μέτρα του δημάρχου μετέτρεψαν τη Νέα Υόρκη σε πόλη-φάντασμα. Ο δήμαρχος, όμως, υπερασπίσθηκε τις πρωτοβουλίες του, λέγοντας ότι θα έπραττε το ίδιο αν χρειαζόταν. Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ είχε κατηγορηθεί για εγκληματική ολιγωρία τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω της έλλειψης προετοιμασίας των δημοτικών υπηρεσιών, που προκάλεσε παράλυση στη Νέα Υόρκη ύστερα από το πέρασμα σημαντικής χιονοθύελλας. Συνολικά, ο τυφώνας «Αϊρίν» οδήγησε στην απομάκρυνση περισσότερων από δύο εκατ. κατοίκων από τα σπίτια τους.

Στο μεταξύ, την προσωπική της και πρωτότυπη προσέγγιση στον τυφώνα «Αϊρίν» παρουσίασε χθες η υποψήφια για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και μέλος του «Πάρτι τσαγιού», Μισέλ Μπάκμαν, που είπε: «Ηλπιζα ότι η Ουάσιγκτον θα είχε λάβει το μήνυμα. Πρώτα ένας σεισμός και μετά ένας τυφώνας. Μα δεν ακούτε; Ο αμερικανικός λαός έκανε ό, τι μπορούσε και τώρα ήλθε η ώρα το Χέρι του Θεού να στείλει σαφές μήνυμα στον πολιτικό κόσμο», είπε η κ. Μπάκμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή