ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ ΡΑΜΑΖΑΝΙΟΥ

Τριήμερη εκεχειρία ανακοίνωσαν οι μαχητές του ΡΚΚ

ΑΓΚΥΡΑ. Τριήμερη εκεχειρία με την ευκαιρία της λήξης του ιερού μήνα του Ραμαζανίου ανακοίνωσαν χθες οι μαχητές του αυτονομιστικού Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το οποίο τις τελευταίες ημέρες δέχθηκε συντονισμένα τουρκικά πυρά. Από τις αρχές του καλοκαιριού, επιθέσεις ανταρτών του ΡΚΚ στο εσωτερικό της Τουρκίας έχουν κοστίσει τη ζωή περίπου 40 στρατιωτών και αστυνομικών, με αποκορύφωμα τον θάνατο εννέα στρατιωτών στα μέσα Αυγούστου. Η Τουρκία απάντησε με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και βολές πυροβολικού κατά βάσεων ανταρτών στο εσωτερικό του Ιράκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, η τουρκική αεροπορική εκστρατεία στις περιοχές Ζαπ και Γκάρα του Βορείου Ιράκ στις 25-28 Αυγούστου σκότωσε 145 ώς 160 Κούρδους αντάρτες.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΚΟΣΟΒΟ

Εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Αμερικανός Τζον Κλιντ Γουίλιαμσον ορίστηκε επικεφαλής των ερευνών σχετικά με το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων στο Κόσοβο, υπόθεση στην οποία φέρεται αναμεμειγμένος και ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι. Εκθεση του ειδικού ερευνητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, που είδε το φως της δημοσιότητας τον Δεκέμβριο του 2010, αναφέρει ότι μετά τη λήξη του πολέμου του 1999, σε τρεις φυλακές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) αφαιρούνταν όργανα κρατουμένων και νεκρών. Την ευθύνη των φυλακών είχε ο τότε οπλαρχηγός και νυν πρωθυπουργός Θάτσι, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες. Η ευρωπαϊκή δικαστική αρχή του Κοσόβου, EULEX, άνοιξε έρευνες πάνω στο θέμα τον Ιανουάριο, ενώ χθες ανακοινώθηκε ο διορισμός του Γουίλιαμσον στη θέση του ανακριτή. Ο Γουίλιαμσον έχει διατελέσει πρέσβης αρμόδιος για εγκλήματα πολέμου και έχει εργαστεί στο δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΛΗΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ

Στο Νότινγκ Χιλ 6.500 αστυνομικοί

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη από αυτή που χρησιμοποιήθηκε για την ασφάλεια του πριγκιπικού γάμου έχει επιστρατευθεί στη διάρκεια του καρναβαλιού του Νότινγκ Χιλ στο Λονδίνο, που λήγει σήμερα. Περίπου 6.500 αστυνομικοί περιφρουρούν τις πλέον ογκώδεις καρναβαλικές εκδηλώσεις της Ευρώπης, στον απόηχο των ταραχών του Αυγούστου. Την Κυριακή, ο πρόεδρος της ένωσης διευθυντών σωφρονιστικών υπαλλήλων, Γουίν Μακ Λίναν Μάρεϊ, δήλωσε ότι οι βρετανικές φυλακές γεμίζουν επικίνδυνα, καθώς έχει επταπλασιαστεί ο αριθμός των προφυλακίσεων για συμμετοχή στις ταραχές. Ο Μακ Λίναν Μάρεϊ κατηγόρησε τα δικαστήρια για «λαϊκισμό» και «πλήρη απώλεια του αισθήματος της αναλογικότητας της τιμωρίας». Ο επικεφαλής της ένωσης δικαστών, Τζον Θόρνχιλ, απέρριψε τις κατηγορίες ως «παράλογες και αβάσιμες».

ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΕΡΒΙΑΣ, ΚΡΟΑΤΙΑΣ

Αρχαίες εμπορικές σχέσεις

ΧΙΝΑ, Κροατία. Πριν από 7.000 χρόνια, οι κάτοικοι της σημερινής Σερβίας και Κροατίας είχαν εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους, όπως συνάγεται από την ανακάλυψη στην ανατολική Κροατία κεραμικού ειδωλίου του πολιτισμού Βίντσα, που άνθησε στην περιοχή του σημερινού Βελιγραδίου. Κατά την περίοδο 5300-4600 π. Χ., το μητροπολιτικό κέντρο της Βίντσα επηρέασε πολιτιστικά μεγάλο τμήμα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, από την Ουγγαρία ώς τις βόρειες παρυφές του ελλαδικού χώρου. Πλέον επιβεβαιώθηκε ότι ο πολιτισμός αυτός άνθησε και στην Κροατία. «Είναι το πρώτο κεραμικό ειδώλιο του συγκεκριμένου πολιτισμού που εντοπίζεται στην Κροατία» δήλωσε ο υπεύθυνος της ανασκαφής, Μάρτσελ Μπούριτς. Το ειδώλιο, πιθανό λατρευτικό αντικείμενο, βρέθηκε στον οικισμό Γκράντατς, κοντά στο χωριό Μπάμπτσκα της ανατολικής Κροατίας.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΕΞΙ ΑΤΟΜΑ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Επίθεση Παλαιστινίου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Παλαιστίνιος οδηγός κλεμμένου ταξί παρέσυρε και τραυμάτισε δύο Ισραηλινούς συνοριοφύλακες έξω από νυχτερινό κέντρο του Τελ Αβίβ, ενώ εν συνεχεία βγήκε από το όχημα και επιτέθηκε σε περαστικούς και συνοριοφύλακες με μαχαίρι, τραυματίζοντας τέσσερις ακόμη, όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία. Οι αρχές θεωρούν ότι ο δράστης δεν είχε συνεργούς, αλλά βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής μετά τις επιθέσεις της 18ης Αυγούστου βορείως του Εϊλάτ, στις οποίες ένοπλοι σκότωσαν οκτώ Ισραηλινούς.

ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

Επίσκεψη Νταβούτογλου

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου πραγματοποιεί από χθες πολυήμερη επίσκεψη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου σοβεί πολιτική κρίση. Εντεκα μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές η χώρα βρίσκεται χωρίς κυβέρνηση, λόγω προστριβών μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κοινοτήτων που απαρτίζουν τη χώρα. «Θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω με τους φίλους μου εδώ, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ως φίλοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μετά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Μόσταρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή