Φόβοι για ενδεχόμενο επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών

Φόβοι για ενδεχόμενο επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Τον κώδωνα του κινδύνου, για το ενδεχόμενο επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών, έκρουσε χθες ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Η εμφάνιση και διάδοση ενός μεταλλαγμένου στελέχους του ιού Η5Ν1 στην Ασία απειλεί εκ νέου την περιοχή και γεννά φόβους για το μέλλον στην υπόλοιπη υφήλιο.

Ειδικότερα, ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (FAO) απηύθυνε έκκληση προς κρατικούς φορείς και υπηρεσίες να αυξήσουν τα επίπεδα επαγρύπνησης και να προετοιμαστούν για τα χειρότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο στέλεχος της γρίπης, αν και μεταδίδεται με μεγάλη δυσκολία και σχεδόν αποκλειστικά από την επαφή με άρρωστα ζώα, είναι σε πολλές περιπτώσεις θανατηφόρο. Από την εμφάνισή του το 2003 προσέβαλε 565 άτομα εκ των οποίων οδήγησε στον θάνατο τα 331.

Οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για ένα μεταλλαγμένο στέλεχος που ανιχνεύεται τον τελευταίο καιρό σε Κίνα και Βιετνάμ. Το στέλεχος αυτό θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο επειδή μπορεί και παρακάμπτει τις γραμμές άμυνας των συνηθισμένων εμβολίων. Ο θάνατος μιας νεαρής γυναίκας στην Καμπότζη προκάλεσε ανησυχία. Φέτος, σε αυτήν την ασιατική χώρα σημειώθηκαν οκτώ ανθρώπινα κρούσματα γρίπης των πτηνών, όλα θανατηφόρα.

Οπως τονίζουν οι ειδικοί του FAO, ο ιός της γρίπης των πτηνών μεταδίδεται κυρίως από τα αποδημητικά πτηνά, τα οποία δεν γνωρίζουν σύνορα. Η λήψη μέτρων που θα προστατεύσουν τα ορνιθοτροφεία σε ολόκληρο τον κόσμο είναι μείζονος σημασίας για την αντιμετώπιση της νόσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή