Ασπίδα στη γυναικεία κατάθλιψη ο καφές

Ασπίδα στη γυναικεία κατάθλιψη ο καφές

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προστασία από την κατάθλιψη προσφέρει το καθημερινό καφεδάκι σε όσες γυναίκες καταναλώνουν ένα ώς δύο φλιτζάνια του διεγερτικού ποτού ημερησίως.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δεν βρήκε γιατί ο καφές έχει αυτή τη δράση, αλλά κατά πάσα πιθανότητα, λένε οι επιστήμονες, η καφεΐνη επιδρά στη χημεία του εγκεφάλου και την μεταβάλλει. Το δημοσίευμα στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine αναφέρει ότι στη μελέτη συμμετείχαν 50.000 νοσοκόμες από τις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ παρακολούθησαν την υγεία των γυναικών από το 1996 έως το 2006, καταγράφοντας πόσο καφέ έπιναν καθημερινά. Μέσα σε αυτή τη χρονική περίοδο εμφάνισαν κλινική κατάθλιψη 2.600 γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες είτε δεν έπιναν καθόλου είτε έπιναν ελάχιστο καφέ.

Συγκριτικά με τις γυναίκες που έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ την εβδομάδα (ή και λιγότερο), αυτές που κατανάλωναν δύο έως τρία φλιτζάνια ημερησίως είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη. Η μείωση των πιθανοτήτων έφτανε το 20% για όσες γυναίκες έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ. Οι λάτρεις του καφέ συνήθως κάπνιζαν πολύ περισσότερο, κατανάλωναν αλκοόλ, είχαν αυξημένες πιθανότητες να είναι υπέρβαρες, υπερτασικές ή διαβητικές. Ακόμα και όταν συνυπολογίστηκαν όλοι οι παράγοντες, και πάλι όσες γυναίκες έπιναν περισσότερο καφέ είχαν μικρότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη.

Κατά πάσα πιθανότητα, αυτή η δράση του καφέ οφείλεται στην καφεΐνη, που γεννάει συναισθήματα ευφορίας και ενεργητικότητας και ταυτόχρονα μπλοκάρει κάποιους υποδοχείς, όπως της αδενοσίνης. Ισως, όμως, οι πάσχουσες από κατάθλιψη να αποφεύγουν τον καφέ επειδή τους δυσχεραίνει τον ήδη διαταραγμένο ύπνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή