Επτά έτη φυλακή στην Τιμοσένκο ζητεί εισαγγελέας

Επτά έτη φυλακή στην Τιμοσένκο ζητεί εισαγγελέας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. Την ποινή φυλάκισης επτά ετών στην πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, ζήτησε ο εισαγγελέας. Η δίκη της Τιμοσένκο ξανάρχισε χθες, ύστερα από διακοπή δύο εβδομάδων, μετά και τις πιέσεις της Δύσης για να σταματήσει η εναντίον της δίωξη. Η Τιμοσένκο κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας στο πλαίσιο συμφωνίας φυσικού αερίου που συνήψε, όταν ήταν πρωθυπουργός της Ουκρανίας, με τη Ρωσία το 2009. Η Τιμοσένκο εμφανίστηκε στο δικαστήριο ευδιάθετη και χαιρετούσε τους υποστηρικτές της που είχαν συγκεντρωθεί κατά εκατοντάδες έξω από το δικαστήριο στο κέντρο του Κιέβου, ενώ αυξημένη ήταν και η παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας του Βίκτορ Γιανουκόβιτς ισχυρίζεται ότι η συμφωνία που είχε συνάψει η Τιμοσένκο με τη Ρωσία είχε ως αποτέλεσμα η Ουκρανία να πληρώνει εξωφρενικά ποσά για το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Τιμοσένκο αρνείται τις κατηγορίες και ομιλεί για πολιτική δίωξη από τον πολιτικό αντίπαλό της, τον Γιανουκόβιτς.

Η δίκη της Τιμοσένκο έχει διχάσει την κοινή γνώμη στην Ουκρανία και έχει προκαλέσει διαδηλώσεις εναντίον του Γιανουκόβιτς. Μετά την ξαφνική διακοπή της δίκης στις 12 Σεπτεμβρίου, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη δίωξη της Τιμοσένκο. Εκτοτε η Ε.Ε. έχει σκληρύνει τη στάση της τονίζοντας ότι σε περίπτωση που η Τιμοσένκο φυλακιστεί, η Ευρώπη των «27» θα ακυρώσει τις εμπορικές συμφωνίες με την Ουκρανία και όλες τις διαπραγματεύσεις για την πολιτική σύνδεση της χώρας με την Ε.Ε. Η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς, που ισχυρίζεται ότι η σύνδεση της Ουκρανίας με την Ε.Ε. είναι ο βασικός άξονας της εξωτερικής της πολιτικής, ελπίζει ότι οι αρχικές συμφωνίες της χώρας επί του ζητήματος αυτού θα συναφθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Λίγο πριν από την έναρξη της δίκης, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Μικόλα Αζάροφ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δέχεται να επαναδιαπραγματευθεί την επίμαχη συμφωνία, κάτι το οποίο η Μόσχα αρνούνταν ώς τώρα με πείσμα. Ο Αζάροφ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο εκπρόσωπος της ρωσικής επιχείρησης-κολοσσού του φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε ότι οι διμερείς συνομιλίες συνεχίζονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή