Ανεστάλησαν οι επιχειρήσεις γαλλικού στρατού

Ανεστάλησαν οι επιχειρήσεις γαλλικού στρατού

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Ολες τις επιχειρήσεις του γαλλικού στρατού επί αφγανικού εδάφους ανέστειλε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, ύστερα από τον θάνατο τεσσάρων Γάλλων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων οκτώ από τα πυρά Αφγανού στρατιώτη χθες στην επαρχία Καπίσα του ανατολικού Αφγανιστάν. Ο Νικολά Σαρκοζί άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο απόσυρσης των γαλλικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν νωρίτερα από το αρχικό σχέδιο, που προβλέπει την οριστική αποχώρηση των Γάλλων στα τέλη του 2014.

«Ο γαλλικός στρατός βρίσκεται στο πλευρό των συμμάχων του, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε τον θάνατο ή τον τραυματισμό των στρατιωτών μας από τους συμμάχους μας. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, που απέστειλε τον υπουργό Αμυνας Ζεράρ Λονγκέ στην Καμπούλ.

Μαζί με τον κ. Λονγκέ, στο Αφγανιστάν μεταβαίνει και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ναύαρχος Εντουάρ Γκιγιό, που θα ηγηθεί της έρευνας για τις συνθήκες της επίθεσης. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο δράστης της επίθεσης είναι Αφγανός στρατιώτης, που συνελήφθη και κρατείται. Μέχρι χθες, άγνωστο παρέμενε αν ο δράστης ήταν στρατιώτης ή διείσδυσε στη βάση έχοντας φορέσει στολή του Εθνικού Στρατού του Αφγανιστάν. «Κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα και όλες οι κοινές επιχειρήσεις μεταξύ γαλλικού και αφγανικού στρατού αναστέλλονται, μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας. Αν οι επιθυμητές συνθήκες ασφαλείας δεν επιτευχθούν, τότε ίσως τεθεί το ζήτημα της εσπευσμένης αποχώρησης του γαλλικού στρατού», είπε στις χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος Σαρκοζί.

Ο γαλλικός στρατός περιορίζεται πλέον στην εκπαίδευση των Αφγανών ή στη συνοδεία αφγανικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις τους εναντίον των Ταλιμπάν. Η Γαλλία διαθέτει σήμερα 3.600 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, κυρίως στην περιοχή της Καμπούλ και στην επαρχία Καπίσα, όπου σημειώθηκε η χθεσινή επίθεση.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, οι γαλλικές δυνάμεις βρίσκονταν χθες σε κατάσταση συναγερμού, ενώ η είσοδος στα στρατόπεδά τους στο Αφγανιστάν ήταν απαγορευμένη για τους Αφγανούς. Η επίθεση δεν είναι παρά η πιο πρόσφατη σε σειρά ανάλογων κρουσμάτων, όπου Αφγανοί στρατιώτες στρέφουν ξαφνικά τα όπλα τους εναντίον ΝΑΤΟϊκών τους «συμπολεμιστών». Τον περασμένο μήνα, δύο μέλη της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων σκοτώθηκαν στην Καπίσα, όταν δέχθηκαν πυρά από άνδρα, που φορούσε στολή Αφγανού στρατιώτη. Τον Απρίλιο, οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί σε επίθεση ενόπλου σε στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καμπούλ, αν και σύμφωνα με την έρευνα του Πενταγώνου, ο δράστης δεν είχε πολιτικά κίνητρα, καθώς έπασχε από βαρύ ψυχικό νόσημα.

Η ευκολία με την οποία μαχητές των Ταλιμπάν μπορούν να στρατολογήσουν άνδρες του αφγανικού στρατού ή απλά να αγοράσουν στη μαύρη αγορά στολές του αφγανικού εθνικού στρατού, έχει απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Στις 30 Δεκεμβρίου 2009, Ιορδανός ιατρός που εργαζόταν στη Βάση Τσάπμαν στην επαρχία Χοστ του Αφγανιστάν, πυροδότησε εκρηκτικά που έφερε και σκότωσε πέντε πράκτορες της CIA μεταξύ τους και τη σταθμάρχη Τζένιφερ Μάθιους, δύο υπαλλήλους της διαβόητης εταιρείας ασφαλείας Blackwater, ένα μέλος των ιορδανικών μυστικών υπηρεσιών και τον Αφγανό επικεφαλής ασφαλείας της βάσης. Ο Ιορδανός δράστης αποδείχθηκε ότι ήταν πράκτορας του δικτύου Χακανί.

Στο μεταξύ, έξι Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου τύπου «Σινούκ» που τους μετέφερε στο Νότιο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το αμερικανικό επιτελείο, η πτώση του ελικοπτέρου οφείλεται σε μηχανική βλάβη, καθώς δεν είχε αναφερθεί δραστηριότητα των Ταλιμπάν στην περιοχή. Λίγες ώρες αργότερα, βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτούσε το γεμάτο εκρηκτικά όχημά του, στην πύλη του στρατιωτικού αεροδρομίου της Κανταχάρ, ελπίζοντας να πλήξει Αμερικανούς. Επτά Αφγανοί άμαχοι σκοτώθηκαν στην επίθεση, που δεν προκάλεσε θύματα μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή