Η παραίτηση Βουλφ και πώς επηρεάζει Μέρκελ και Ελλάδα

Η παραίτηση Βουλφ και πώς επηρεάζει Μέρκελ και Ελλάδα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή του ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Γερμανός πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ, μετά το αίτημα της εισαγγελίας για αφαίρεση της ασυλίας του, ώστε να του ασκηθεί δίωξη για παράτυπες σχέσεις με επιχειρηματίες.

«Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και εβδομάδων έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη του γερμανικού λαού στο πρόσωπό μου και μαζί της η ικανότητά μου να εργασθώ αποτελεσματικά έχουν δεχθεί πλήγμα», είπε ο κ. Βουλφ, που αντιμετώπισε πολλαπλές αποκαλύψεις για διακοπές με εύπορους φίλους του, καθώς και για «εξυπηρετήσεις» που εξασφάλισε. Παρότι οι πράξεις αυτές δεν είναι παράνομες, πλήττουν ανεπανόρθωτα την εικόνα του προέδρου.

Το σκάνδαλο δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ, εν μέσω κρίσης στην Ευρωζώνη. Η καγκελάριος ανέβαλε προγραμματισμένη της επίσκεψη στη Ρώμη, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μόντι. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην καγκελαρία, η κ. Μέρκελ είπε ότι ο κυβερνητικός της συνασπισμός θα εγκαινιάσει συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, σε μια προσπάθεια προώθησης κοινής υποψηφιότητας, προς αντικατάσταση του κ. Βουλφ.

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Μπερντ Λάντβιγκ εκτιμά ότι το σκάνδαλο έβλαψε σημαντικά τον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς «ο πρόεδρος οφείλει να αναπληρώνει την έλλειψη ουσιαστικών εξουσιών του με προσωπικό χάρισμα και ηθική ακεραιότητα. Η πολιτική ζημιά είναι μέχρι στιγμής διαχειρίσιμη. Η επιλογή διαδόχου μπορεί, όμως, να αποδειχθεί αφορμή εσωκομματικού διχασμού ή έριδας μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό και να απειλήσει ακόμη και την ψήφιση του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου».

Το σκάνδαλο ξέσπασε τον Δεκέμβριο, με την αποκάλυψη ότι ο Κρίστιαν Βουλφ είχε λάβει, την εποχή που ήταν ακόμη πρωθυπουργός του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, ιδιωτικό δάνειο αξίας 500.000 ευρώ από τη σύζυγο εύπορου φίλου του, ενώ πρόσφατα το ενδιαφέρον έχει στραφεί στη σχέση του κ. Βουλφ με στέλεχος κινηματογραφικής εταιρείας. Ο κ. Βουλφ είχε φιλοξενηθεί σε εξοχική κατοικία του άνδρα αυτού, ενώ η κινηματογραφική εταιρεία του εμπλεκομένου έλαβε δανειακές εγγυήσεις από κρατικά πιστωτικά ιδρύματα της Σαξονίας.

Στη χθεσινή του ανακοίνωση, ο Κρίστιαν Βουλφ είπε ότι συμπεριφέρθηκε νομότυπα. «Διέπραξα σφάλματα, αλλά πάντα υπήρξα έντιμος. Η κάλυψη της υπόθεσης από τα ΜΜΕ τραυμάτισε εμένα και τη σύζυγό μου», δήλωσε ο κ. Βουλφ, την ώρα που η σύζυγός του Μπετίνα στεκόταν χαμογελαστή πίσω του.

«Κάτι τέτοιο είναι πρωτοφανές για τόσο υψηλόβαθμο αξιωματούχο. Σηματοδοτεί την αρχή νέου κεφαλαίου στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Παρότι, όμως, το σκάνδαλο βλάπτει την καγκελάριο και το κόμμα της, το CDU, η κ. Μέρκελ έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά της, όπως στο σκάνδαλο λογοκλοπής που προκάλεσε πέρυσι την παραίτηση του τότε υπουργού Αμυνας Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ. Η νηφαλιότητά της εντυπωσιάζει τους Γερμανούς», λέει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βόννης Τίλμαν Μάγερ.

Ο Κρίστιαν Βουλφ είναι ο δεύτερος πρόεδρος της Γερμανίας που εξαναγκάζεται σε παραίτηση. Ο προκάτοχός του, Χορστ Κέλερ, παραιτήθηκε ύστερα από την κατακραυγή που είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του για τον ρόλο του γερμανικού στρατού ως υπερασπιστή των οικονομικών συμφερόντων της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή