Καθολικό «όχι» των Σέρβων

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αποτέλεσμα προβλέπεται μπρεζνιεφικό, αλλά και το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι Σέρβοι του Βορείου Κοσόβου δεν ήταν καθόλου δύσκολο: «Αποδέχεστε τους θεσμούς της αποκαλούμενης Δημοκρατίας του Κοσόβου;». «Οχι» αναμένεται να βγάλουν σε συντριπτικό ποσοστό οι κάλπες, με την ολοκλήρωση σήμερα της καταμέτρησης στους δήμους Κοσόβσκα, Μητροβίτσα, Σβετσάν, Ζούμπιν, Πότοκ και Λεπάσαβιτς, όπου στις 14 και 15 Φεβρουαρίου διενεργήθηκε δημοψήφισμα.

Οι βορείως του ποταμού Ιμπαρ 35.000 Σέρβοι προσήλθαν μαζικά στις κάλπες -ξεπέρασαν το 70%- αψηφώντας το δριμύ ψύχος και το χιόνι που ξεπερνούσε το ένα μέτρο, για να εκφράσουν την άρνησή τους να ενταχθούν στις δομές εξουσίας του νεοσύστατου κράτους του Κοσόβου, δίχως να είναι σαφές εάν επιθυμούν την απόσχιση και την ενσωμάτωσή τους στη Σερβία ή τη διαιώνιση της σημερινής de facto «ανεξαρτησίας» τους, που έχει μετατρέψει την «επικράτειά» τους σε παράδεισο ανομίας.

Με καταμετρημένο έως το βράδυ της Πέμπτης ποσοστό γύρω στο 50% των ψηφοδελτίων, το «όχι» ελάμβανε ποσοστό 99,6%! Για τη διεθνή κοινότητα, αλλα και για το Βελιγράδι, δεν τίθεται θέμα νομιμοποίησης του αποτελέσματος, αφού εξαρχής αποδοκίμασαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ο εκπρόσωπος της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ (UNMIK) στην Πρίστινα, Ολιβιέ Σαλγάδο, δήλωσε ότι η όλη διαδικασία δεν έχει ουδεμία νομική υπόσταση και, ως εκ τούτου, δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, ενώ ο αρμόδιος για το Κόσοβο υπουργός της Σερβίας Γκόραν Μπογκντάνοβιτς προειδοποίησε πως «το δημοψήφισμα θα έχει μεγάλο κόστος για τη Σερβία».

Οι Σέρβοι, ωστόσο, αγνόησαν τις συγκεκαλυμμένες απειλές του δυτικού παράγοντα και της δυτικόστροφης κυβέρνησης του Βελιγραδίου και προσήλθαν στις κάλπες με τον δήμαρχο της Κοσόφσκα Μητρόβιτσα, Κριστιμίρ Πάντιτς, να αντιτείνει ότι «το δημοψήφισμα θα ελαττώσει τη φοβερή πίεση που ασκείται στο βόρειο Κόσοβο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή