Ο Μπόσι αφήνει την ηγεσία της Λέγκας του Βορρά

Ο Μπόσι αφήνει την ηγεσία της Λέγκας του Βορρά

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΛΑΝΟ. Τέλος εποχής για την ιταλική πολιτική συνιστά η χθεσινή παραίτηση του Ουμπέρτο Μπόσι από την ισχυρή θέση του γραμματέα της Λέγκας του Βορρά, εν μέσω οικονομικών σκανδάλων. Οι εσωτερικές ανακατατάξεις στη Λέγκα του Βορρά ευνοούν την ιταλική κυβέρνηση, καθώς το κόμμα ασκούσε οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι.

Ο Ουμπέρτο Μπόσι υπέβαλε την παραίτησή του χθες το απόγευμα στο ομοσπονδιακό συμβούλιο του κόμματος, προκειμένου να υπερασπιστεί «με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του κόμματος και της οικογένειάς του σε μια κρίσιμη περίοδο», ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα εις βάρος του παραιτηθέντος οικονομικού διευθυντή του κόμματος, Φραντσέσκο Μπελσίτο.

Η Λέγκα του Βορρά, το κόμμα που κατέκτησε το ένα δέκατο του εκλογικού σώματος στηλιτεύοντας τη σπατάλη της Ρώμης και τη διαφθορά του ιταλικού Νότου, βυθίζεται σε σκάνδαλα διασπάθισης κομματικών πόρων και ύποπτων χρηματοδοτήσεων. Αποσπάσματα τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ανάμεσα στον οικονομικό διευθυντή Μπελσίτο και την εκτελεστική γραμματέα του κόμματος Νάντια Νταγκράντα που έχουν διαρρεύσει στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης περιλαμβάνουν αναφορές σε «μαύρα» (χρήματα ύποπτης προέλευσης) που έφερνε ο Μπόσι στο κόμμα και στην πολυτελή διαβίωση της οικογένειας Μπόσι με κονδύλια που προέρχονταν από τις κρατικές χρηματοδοτήσεις προς το κόμμα. Με χρήματα του κόμματος φέρεται ότι έγινε, μεταξύ άλλων, και η ανακαίνιση της οικίας Μπόσι στο χωριό Τζεμόνιο.

Παραιτούμενος από την ηγεσία ο Μπόσι παρέμεινε γερουσιαστής, ενώ το χάπι της αποχώρησης «χρυσώθηκε» με το διακοσμητικό αξίωμα του προέδρου του κόμματος. Ο μεγάλος εσωκομματικός του αντίπαλος, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος τάσσεται υπέρ των γεφυρών προς την κυβέρνηση Μόντι, ορίστηκε ως ένας εκ των τριών μελών της συλλογικής ηγεσίας που θα οδηγήσει τη Λέγκα στο συνέδριο του φθινοπώρου.

Πολύ νωρίτερα, όμως, έρχονται οι περιφερειακές εκλογές της 6-7ης Μαΐου, το πρώτο εκλογικό τεστ του πρωτόγνωρου για τα ιταλικά δεδομένα πειράματος της κυβέρνησης τεχνοκρατών. Μέχρι να αρχίσουν οι έρευνες στα ταμεία της Λέγκας, τα τρία κόμματα που στηρίζουν κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση κινδύνευαν να δουν την ψήφο διαμαρτυρίας να κατευθύνεται προς το κόμμα του Μπόσι.

«Το σκάνδαλο μπορεί να ενισχύσει το ευρέως διαδεδομένο αίσθημα μεταξύ των Ιταλών ψηφοφόρων ότι όλα τα κόμματα είναι διεφθαρμένα και πολλοί ίσως πουν ότι η Ιταλία μπορεί να κάνει και χωρίς αυτά», είπε ο διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων IPSOS Λούκα Κόμοντο.

Η καριέρα του Μπόσι οδεύει προς το τέλος της ακριβώς είκοσι χρόνια αφότου η Λέγκα του Βορρά αναδείχθηκε σε υπολογίσιμη πολιτική δύναμη, στις εκλογές της άνοιξης του 1992. Η αποχώρηση του Μπόσι από τον κυβερνητικό συνασπισμό ήταν η αιτία της κατάρρευσης της πρώτης κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, το 1994, ενώ αντιθέτως η στήριξη του Μπόσι κράτησε τον Μπερλουσκόνι στην εξουσία επί τρεις θητείες, ώς τον Δεκέμβριο του 2011, οπότε υποχρεώθηκε από τις αγορές να παραδώσει τη διακυβέρνηση σε επιτελείο τεχνοκρατών.

Ο Μπόσι ήταν ο εμπνευστής μιας ανύπαρκτης γεωγραφικής οντότητας, της Παδανίας (χώρας του Πάδου), της υποτιθέμενα ενάρετης βόρειας Ιταλίας που ζητούσε περισσότερη οικονομική και πολιτιστική αυτονομία από τη «Roma ladrona», την «κλέφτρα Ρώμη», η οποία τώρα του επιστρέφει τους χαρακτηρισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή