ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΟΥΤΙΝ

Ανακρίσεις στελεχών της αντιπολίτευσης

ΜΟΣΧΑ. Θύματα αστυνομικών ερευνών για δεύτερη φορά μόλις λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, έπεσαν τα ηγετικά στελέχη της ρωσικής αντιπολίτευσης. Τα τρία στελέχη της αντιπολίτευσης, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γέλτσιν, Μπόρις Νεμστόφ, ο ακτιβιστής Ιλια Γιασίν και η τηλεπαρουσιάστρια Ξένια Σομπσάκ, ανακρίθηκαν χθες για τον ρόλο τους στα τελευταία συλλαλητήρια κατά της κυβέρνησης Πούτιν. Οι ανακρίσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες μέρες μετά τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια δεκάδων στελεχών της αντιπολίτευσης.

ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

Η Φατού Μπενσούντα νέα εισαγγελέας

ΧΑΓΗ. Νέα εισαγγελέα απέκτησε χθες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της, η 51χρονη Φατού Μπενσούντα από την Γκάμπια δήλωσε έτοιμη να ηγηθεί του αγώνα κατά των χειρότερων εγκληματιών πολέμου στον κόσμο.

Η ΛΙΟΥ ΓΙΑΝΓΚ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Πρώτη Κινέζα αστροναύτης

ΠΕΚΙΝΟ. Την 33χρονη πιλότο μαχητικών αεροσκαφών, Λιου Γιανγκ, επέλεξε χθες η κυβέρνηση του Πεκίνου ως πρώτη Κινέζα που θα ταξιδέψει σήμερα στο Διάστημα με το διαστημόπλοιο Σένζου ΙΧ. «Από την πρώτη μέρα της εκπαίδευσής μου, μου λένε ότι δεν διαφέρω από τους άνδρες αστροναύτες» δήλωσε η Γιανγκ. Το κινεζικό διαστημόπλοιο θα εκτοξευθεί σήμερα στις 18.37 τοπική ώρα, από το Ζιοκουάν στη περιοχή Γκανζού της βορειοδυτικής Κίνας.

ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ

Γενετική σχέση διαβήτη-Αλτσχάιμερ;

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πιθανή γενετική σχέση μεταξύ του διαβήτη και της νόσου Αλτσχάιμερ εξετάζουν Αμερικανοί επιστήμονες. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ομάδα του Πανεπιστημίου City College της Νέας Υόρκης, επιστήμονες ερεύνησαν ένα παρόμοιο γονίδιο χρησιμοποιώντας σκουλήκια. Η επικεφαλής της μελέτης, Κρις Λι, δήλωσε ότι «οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 έχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας», επισημαίνοντας ότι το Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή αιτία της άνοιας.

ΖΗΤΕΙ ΑΚΥΡΩΣΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ

Δικαστική προσφυγή Κινέζου καλλιτέχνη

ΠΕΚΙΝΟ. Την Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσει σε δικαστήριο του Πεκίνου η δίκη του 54χρονου Κινέζου καλλιτέχνη, Αϊ Ουέι, ο οποίος ζητεί την ακύρωση του προστίμου για φοροδιαφυγή αξίας 15 εκατ. γουάν που επέβαλε δικαστής στην εταιρεία που εμπορεύεται τα έργα του. Ο Ουέι, ο οποίος απελευθερώθηκε πέρυσι στις 26 Ιουνίου έπειτα από 81 μέρες φυλάκισης, είναι γνωστός αντιφρονών και συστηματικός επικριτής της κινεζικής κυβέρνησης.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΟΙΣΟ, ΚΑΡΛΟΣ ΣΛΙΜ

Αύξηση ποσοστού στην Τέλεκομ Οστρια

ΒΙΕΝΝΗ. Ο Μεξικανός κροίσος, Κάρλος Σλιμ, αύξησε το ποσοστό του στην Τέλεκομ Οστρια. Με αυτήν την αγορά, το ποσοστό του στην αυστριακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών φτάνει το 6,7%. Η εταιρεία του, Αμέρικα Μοβίλ (ΑΜΧ), ανακοίνωσε πως ο επιχειρηματίας θέλει να έχει έλεγχο του 23% της Τέλεκομ. Ο κύριος μέτοχος της Τέλεκομ Οστρια, που με ποσοστό 28,4% είναι η αυστριακή κυβέρνηση, έδειξε πολύ ευχαριστημένη με αυτήν την τροπή των γεγονότων. Αυτή η κίνηση της ΑΜΧ, του μεγαλύτερου ομίλου τηλεπικοινωνιών στη Λατινική Αμερική, είναι μια στρατηγική επένδυση στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ο ίδιος ο Σλιμ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία που αγγίζει τα 70 δισ. δολάρια.

ΑΠΟ ΤΟ 71% ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ 33%

Φθίνει η δημοφιλία του Μάριο Μόντι

ΡΩΜΗ. Νέα δημοσκόπηση στην Ιταλία δείχνει περαιτέρω πτώση των ποσοστών αποδοχής του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι. Το ποσοστό του Μόντι έχει πέσει στο 33% από 71% πέρυσι, όταν είχε αναλάβει το γραφείο του πρωθυπουργού. Αντιθέτως, το κίνημα «Πέντε Αστέρων», το κωμικού Μπέμπε Γκρίλο, εμφανίζει θεαματική άνοδο αφού, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές κόμμα με 21%. Προηγείται το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με 23%.

ΕΠΙΘΥΜΕΙ Ο ΝΙΚΟΛΙΤΣ

Διάλογο με την Ε.Ε. για το Κόσοβο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ετοιμος για διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη στο ζήτημα του Κοσόβου εμφανίστηκε χθες ο νέος πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς. Η νίκη του Νίκολιτς στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, δημιούργησε ανησυχίες στη Σερβία, καθώς ο ίδιος ήταν γνωστός για τις εθνικιστικές και εξτρεμιστικές του πολιτικές στη διάρκεια των συγκρούσεων στα Βαλκάνια. Εσχάτως όμως ο Νίκολιτς έχει προχωρήσει σε διαλλακτικές δηλώσεις για τη σχέση της Σερβίας με την Ε.Ε.

ΝΕΑΡΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Δεν θα απελαύνονται υπό προϋποθέσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τις απελάσεις νεαρών λαθρομεταναστών, αν τηρούν τους νόμους και ικανοποιούν κάποια στοιχειώδη κριτήρια. «H μεταναστευτική νομοθεσία δεν πρέπει να εφαρμόζεται χωρίς να εξετάζονται οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε ατόμου», είπε η υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Τζάνετ Ναπολιτάνο. H κίνηση θεωρείται προεκλογική παραχώρηση του Ομπάμα προς τη μεγάλη κοινότητα Αμερικανών που κατάγονται από τη Λατινική Αμερική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή