Πέθανε η τελευταία γιγάντια χελώνα σε ηλικία 100 ετών

Πέθανε η τελευταία γιγάντια χελώνα σε ηλικία 100 ετών

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΤΟ. Σε ηλικία περίπου 100 ετών, χωρίς να αφήσει απογόνους, πέθανε ο «μοναχικός Χόρχε», η τελευταία γιγάντια χελώνα του είδους της, που ζούσε στο νησί Πίντα του αρχιπελάγους των Γκαλάπαγκος.

Ο Χόρχε, το σπανιότερο πλάσμα στον κόσμο, όπως τον ονόμασαν, είχε αποτύχει πολλάκις να αναπαραχθεί και έτσι ανακηρύχθηκε σύμβολο των αφανιζόμενων ειδών. Την Κυριακή, και ενώ οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι θα ζήσει κάποιες δεκαετίες ακόμη, βρέθηκε νεκρός, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Εθνικού Πάρκου των Γκαλάπαγκος.

Από τους υπευθύνους του πάρκου γνωστοποιήθηκε ότι η γιγαντιαία χελώνα βρέθηκε νεκρή κοντά στη φωλιά της από τον φύλακα που τη φρόντιζε επί 40 χρόνια. Αναμένεται τώρα νεκροψία προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου της, που ήλθε να αιφνιδιάσει τους ειδικούς, δεδομένου ότι η διάρκεια ζωής τού εν λόγω είδους μπορεί να φτάσει τα 200 χρόνια.

Ο «μοναχικός Χόρχε» εντοπίστηκε για πρώτη φορά από έναν Ούγγρο επιστήμονα στο νησί Πίντα το 1972. Οι περιβαλλοντολόγοι πίστευαν έως τότε ότι το υποείδος του, η Chelonoidis nigra abingdoni, είχε εξαφανιστεί. Τον ενθουσιασμό για την ανακάλυψη διαδέχτηκε η ανησυχία, καθώς επί δεκαετίες προσπαθούσαν μάταια να επιτύχουν την αναπαραγωγή του. Αφού έζησε για 15 χρόνια με μία θηλυκή χελώνα, τελικά ζευγάρωσε, αλλά εκείνα τα αυγά δεν γονιμοποιήθηκαν. Στη συνέχεια μοιράστηκε τη φωλιά του με άλλες θηλυκές, συγγενείς με το υποείδος του χελώνες, χωρίς να ζευγαρώσει. Δύο θηλυκά τοποθετήθηκαν στη φωλιά του μόλις πέρυσι, αλλά ούτε αυτή η προσπάθεια καρποφόρησε.

Οι γιγαντιαίες χελώνες των Γκαλάπαγκος στον Ισημερινό ήταν μεταξύ των ειδών που ενέπνευσαν τον Δαρβίνο για να συνθέσει τη θεωρία του για την εξέλιξη. Μεγάλος αριθμός ζούσε στις νήσους στο τέλος του 19ου αιώνα, τα ζώα όμως εξοντώθηκαν για το κρέας τους από ναυτικούς και ψαράδες. Μετά την άφιξη των ανθρώπων, ο πληθυσμός τους μειώθηκε δραματικά στα περίπου 3.000 άτομα. Ευτυχώς, το πρόγραμμα αποκατάστασης του Εθνικού Πάρκου σε συνεργασία με το Ιδρυμα Καρόλου Δαρβίνου, από το 1974, διέσωσε πολλά είδη. Σήμερα ζουν ακόμη στα Γκαλάπαγκος περίπου 20.000 γιγάντιες χελώνες, μόνο που δεν ανήκουν στο είδος του «μοναχικού Χόρχε». Ως σύμβολο των απειλούμενων ειδών, ο Χόρχε δεχόταν κάθε χρόνο εκατοντάδες τουρίστες στη φωλιά του, οι οποίοι συχνά έπρεπε να δώσουν «μάχη» μεταξύ τους για να τον φωτογραφίσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή