Τι γράφει ο ξένος Τύπος

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE WALL STREET JΟURΝΑL

Γερμανική γενναιοδωρία;

Τα τελευταία δύο χρόνια της κρίσης μία υπήρξε η σταθερά: η ικανότητα της Γερμανίας να σώσει όλο τον κόσμο, εφόσον συμφωνούσε η κ. Μέρκελ. Η πεποίθηση αυτή ήταν πάντα αστήρικτη. Μια προσεκτική εξέταση των οικονομικών της Γερμανίας δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι διόλου ρόδινα. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν άλλα 379 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τις απώλειες από την έκθεση γερμανικών τραπεζών σε τοξικά δάνεια, η χώρα μπορεί να διαπιστώσει ότι το κόστος της κρίσης είναι της τάξης του 40% του ετήσιου ΑΕΠ της. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα γερμανικά ομόλογα έχουν αρχίσει να ακολουθούν τις αυξομοιώσεις των ιταλικών. Η Γερμανία απέχει βέβαια πολύ από το να γίνει Ιταλία. Καθώς, όμως, βρίσκεται ολοένα και πιο εκτεθειμένη στα δημοσιονομικά των νότιων γειτόνων της, αρχίζει να εξασφαλίζει την ίδια αντιμετώπιση από τις αγορές. Την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να εξετάσει εκ νέου τη συνταγματικότητα των δεσμεύσεων της συνόδου κορυφής ακολούθησε αυτή την εβδομάδα η έκφραση ανησυχίας από τους Φιλελεύθερους κυβερνητικούς εταίρους της καγκελαρίου για το δυσβάστακτο κόστος της γερμανικής γενναιοδωρίας.

DΕR SΡΙΕGΕL

Ισοπαλία στη σύνοδο

Στη σύνοδο της περασμένης εβδομάδας ούτε ο Μόντι κέρδισε ούτε η Μέρκελ έχασε. Οι συμφωνηθείσες αγορές ομολόγων από τον μηχανισμό ESM δεν έχουν κανένα νόημα όσο ο ESM διαθέτει μόνο 500 δισ. ευρώ. Στις αγορές κυκλοφορούν ιταλικά ομόλογα αξίας 2 τρισ. ευρώ και ισπανικά ομόλογα περίπου 800 τρισ. Το μοναδικό θεσμικό όργανο που μπορεί να αγοράσει τέτοιο όγκο ομολόγων είναι η EKT, επειδή διαθέτει ατελείωτους πόρους. Ομως δεν το θέλει. H άλλη απόφαση των Βρυξελλών συνίσταται στο να επιτραπεί η απευθείας βοήθεια των τραπεζών από τον ESM. Ωστόσο αυτό προϋποθέτει κοινή εποπτική αρχή για τις τράπεζες, η οποία όμως χρειάζεται τουλάχιστον 12 μήνες για να δημιουργηθεί. Το πακέτο συμφωνίας ήταν ένας θρίαμβος του φαίνεσθαι απέναντι στο είναι. Οταν η κρίση οξυνθεί και πάλι, θα μπορέσει άραγε ο Μόντι να πιέσει ξανά τη Μέρκελ; Μάλλον απίθανο. Με τους χειρισμούς της, η καγκελάριος έχει κλειστεί σε μία γωνία από την οποία δεν μπορεί να ξαναβγεί. Καμία από τις πιθανές λύσεις στην κρίση δεν μπορούν να υιοθετηθούν όσο δεν αλλάζει το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία. Το συμπέρασμα είναι ότι μετά τη σύνοδο των Βρυξελλών, η πιθανότητα διάλυσης του ευρώ έχει αυξηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή