Ο Πίτερ Χιγκς επιβεβαιώνεται 50 χρόνια μετά

Ο Πίτερ Χιγκς επιβεβαιώνεται 50 χρόνια μετά

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν εγκαινιάστηκε ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) στο ερευνητικό κέντρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Ερευνας (CERN) στην Ελβετία, ο Πίτερ Χιγκς ήταν κυρίως γνωστός στους ερευνητικούς κύκλους. Τρία χρόνια μετά, με την ένδειξη για πιθανή ανακάλυψη του «μποζονίου του Χιγκς», ο Αγγλος φυσικός βρέθηκε στο κέντρο της επικαιρότητας. Ο Πίτερ Χιγκς γεννήθηκε το 1929 στο Νιούκαστλ της Αγγλίας. Εξαιρετικός μαθητής, αποφάσισε να σπουδάσει φυσική όταν ανάμεσα στους αποφοίτους του σχολείου του είδε τον νομπελίστα φυσικό Πoλ Ντιράκ. Σπούδασε Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κινγκς στο Λονδίνου. Τελειώνοντας τις σπουδές του με άριστα, άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου μέχρι το 2006.

Το 1964, σε μια στιγμή έμπνευσης, ανέπτυξε τη θεωρία για την ύπαρξη του μποζονίου. Οταν προσπάθησε να δημοσιοποιήσει τις έρευνές του σε ένα ακαδημαϊκό, ερευνητικό έντυπο αρχικά απέρριψαν τις θεωρίες του. Σύντομα όμως δημοσιεύτηκαν σε άλλο περιοδικό φυσικής. Τη δεκαετία του ’70 το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα με τη θεωρία του μποζονίου, επιβεβαιωμένη πια και από άλλες ερευνητικές ομάδες σε Λονδίνο και Βέλγιο.

Η επιμονή και η βεβαιότητα ότι είχε βρει κάτι σημαντικό τον ώθησαν να συνεχίσει τις έρευνες, παρά τις αντιξοότητες. Βρήκε σθεναρή αντίσταση και χλεύη από τον ακαδημαϊκό κόσμο και αντιμετώπισε προσωπικά προβλήματα. Σύμφωνα με κοντινούς του ανθρώπους, ευθύνεται και ο ίδιος ο χαρακτήρας του για την έλλειψη δημοσιότητας. Ολοι τον παρουσιάζουν ως έναν ήσυχο, μαζεμένο και απολογητικό άνθρωπο. Συχνά απέφευγε να χρησιμοποιεί τον όρο «μποζόνιο του Χιγκς», νιώθοντας άσχημα που δόθηκε το δικό του όνομα στη δουλειά πολλών ερευνητών.

Σχεδόν 50 χρόνια από την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα του Χιγκς να δημοσιεύσει τη θεωρία του, μια κοσμική συμμετρία την επιβεβαιώνει στο μεγαλύτερο εργαστήριο του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή