Πιθανή η εκταφή του Γιασέρ Αραφάτ

Πιθανή η εκταφή του Γιασέρ Αραφάτ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΑΛΑ. Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκταφής της σορού του Γιασέρ Αραφάτ άφησε χθες ο επικεφαλής του παλαιστινιακού διαπραγματευτικού επιτελείου, Σάεμπ Ερεκάτ, στον απόηχο του προχθεσινού ρεπορτάζ του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, σύμφωνα με το οποίο ο θάνατος του άλλοτε ισχυρού άνδρα των Παλαιστινίων δεν οφείλεται σε φυσικά αίτια.

Ο φάκελος Αραφάτ άνοιξε εκ νέου κατόπιν πρωτοβουλίας του Αλ Τζαζίρα, το οποίο απέστειλε σε ειδικό εργαστήριο της Ελβετίας προσωπικά αντικείμενα του πρώην Παλαιστίνιου προέδρου προκειμένου να εξεταστούν για ραδιενεργά στοιχεία. Το ρεπορτάζ καταλήγει με την ανακοίνωση του ελβετικού εργαστηρίου ότι ανιχνεύτηκαν αδικαιολόγητα υψηλές ποσότητες πλουτωνίου, μεταξύ άλλων, στην οδοντόβουρτσα και στα εσώρουχα του Παλαιστίνιου ηγέτη. Χθες, μάλιστα, η χήρα του Αραφάτ, Σούχα, η οποία είχε συναινέσει στην αποστολή στην Ελβετία προσωπικών αντικειμένων του συζύγου της, απαίτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή την εκταφή της σορού προκειμένου να διεξαχθεί διεθνής έρευνα αντίστοιχη μ’ εκείνη που διενεργήθηκε στην περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι. «Εχουμε τις πρώτες αποδείξεις πως πρόκειται για έγκλημα», τόνισε η Σούχα Αραφάτ στο Αλ Τζαζίρα. Ερωτηθείσα γιατί δεν είχε ζητήσει τη διενέργεια νεκροψίας μετά τον θάνατο του Αραφάτ, η χήρα του απάντησε ότι δεν το σκέφτηκε ποτέ, θεωρώντας πως «μάλλον δεν ήταν σημαντικό».

Τα περί δολοφονίας του Αραφάτ προκάλεσαν την αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης, ανώτατος αξιωματούχος της οποίας χαρακτήρισε «αβάσιμο» το ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα και υπενθύμισε ότι δεν ήταν η ισραηλινή πλευρά εκείνη που αποφάσισε να κρατήσει κλειστά τα ιατρικά αρχεία.

Ο Αραφάτ πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο έξω από το Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου 2004, ύστερα από εντερική φλεγμονή που του προκάλεσε εσωτερική αιμορραγία και κατόπιν εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτού μεταφερθεί για νοσηλεία στο Παρίσι, βρισκόταν πολιορκημένος από τον ισραηλινό στρατό στη Μουκάτα. Οι New York Times, που εξασφάλισαν τον ιατρικό φάκελο του Αραφάτ, έγραψαν το 2005 ότι δεν βρέθηκαν ίχνη τοξινών σε δείγματα του αίματός του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή