Ανθρωπογενής καταστροφή η Φουκουσίμα

Ανθρωπογενής καταστροφή η Φουκουσίμα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Τη σύμπραξη της ιαπωνικής πυρηνικής βιομηχανίας με τις κυβερνητικές υπηρεσίες που όφειλαν να την ελέγχουν, καθώς και την κουλτούρα του ιαπωνικού κομφορμισμού, εντόπισε μεταξύ των αιτιών της πυρηνικής καταστροφής της Φουκουσίμα η έκθεση της αρμόδιας επιτροπής της ιαπωνικής Βουλής. Τα συμπεράσματα της έκθεσης αμφισβητούν εκ βάθρων τα επιχειρήματα της εταιρείας Tepco, σύμφωνα με τα οποία η καταστροφή της 11ης Μαρτίου 2011 οφείλεται σε μια φυσική καταστροφή που συμβαίνει «μία φορά στο εκατομμύριο».

Εκτιμώντας τους διάφορους παράγοντες που οδήγησαν στην κατάρρευση των συστημάτων ψύξης των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα Νταΐτσι και στη διαρροή μεγάλων ποσοτήτων ραδιενέργειας, τα μέλη της επιτροπής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για «ανθρωπογενή καταστροφή».

«Το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ήταν αποτέλεσμα της σύμπραξης κυβέρνησης, ρυθμιστικών αρχών και Tepco και της έλλειψης ορθής διακυβέρνησης εκ μέρους τους», ανέφερε η έκθεση της ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής. «Κατά βάση, πρόδωσαν το δικαίωμα της χώρας να ζει χωρίς πυρηνικά ατυχήματα. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το ατύχημα προκλήθηκε σαφώς από ανθρώπινες ενέργειες».

Στον πρόλογο της 641 σελίδων έκθεσης, ο γιατρός και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τόκιο, Κιγιόσι Κουροκάουα, επισημαίνει ότι «οι θεμελιώδεις αιτίες εντοπίζονται στις συμβάσεις της ιαπωνικής κουλτούρας. Στα αντανακλαστικά της υπακοής, στην άρνησή μας να αμφισβητούμε τους ανωτέρους, στην επιμονή να τηρούμε το χρονοδιάγραμμα και να μην ξεχωρίζουμε από την ομάδα, στη νοοτροπία του απομονωμένου νησιού». «Αυτό που πρέπει με μεγάλο πόνο να παραδεχθούμε είναι ότι αυτή ήταν μια καταστροφή Made in Japan».

H έκθεση, που βασίστηκε σε άνω των χιλίων συνεντεύξεων με εμπλεκομένους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα υπ’ αριθμόν 1 πιθανώς τέθηκε εκτός λειτουργίας αμέσως μετά τον σεισμό των 8,9 Ρίχτερ, μισή ώρα πριν ο πυρηνικός σταθμός σαρωθεί από το τσουνάμι. Αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για άλλους πυρηνικούς σταθμούς σε σεισμογενείς περιοχές, αφού η πιθανότητα ισχυρού σεισμού είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα γιγαντιαίου κύματος. Επίσης, αναφέρεται ότι η εταιρεία γνώριζε από το 2006 ότι έπρεπε να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας, αλλά δεν το έπραξε, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνητικοί φορείς έκλεισαν τα μάτια. «Θεωρούμε ότι στις 11 Μαρτίου ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα ήταν ευάλωτος, χωρίς εγγυήσεις ότι μπορούσε να αντέξει σε περίπτωση σεισμού ή τσουνάμι. Παρόλο που είχαν πολλές ευκαιρίες να λάβουν μέτρα, οι ρυθμιστικές αρχές και η διοίκηση της Tepco ανέβαλαν εσκεμμένα τις αποφάσεις, αδράνησαν ή έλαβαν αποφάσεις συμφέρουσες για τις ίδιες».

Προτού η Ιαπωνία προλάβει να απορροφήσει το περιεχόμενο της έκθεσης, η εταιρεία Kansai Electric έθεσε σε λειτουργία τον πυρηνικό σταθμό Ohi, τον πρώτο που επαναλειτουργεί μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα.

Το τελευταίο δίμηνο η χώρα δεν παρήγε καθόλου ρεύμα από πυρηνικά εργοστάσια, μετά το σταδιακό κλείσιμο όλων των αντιδραστήρων για συντήρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT