Ο Σαντρ αναδεικνύεται σε κυρίαρχο πολιτικό ηγέτη στο Ιράκ

Ο Σαντρ αναδεικνύεται σε κυρίαρχο πολιτικό ηγέτη στο Ιράκ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο λαϊκιστής Μοκτάντα Αλ Σαντρ, εκ των σιιτών ηγετών του Ιράκ και σφοδρός πολέμιος των Αμερικανών, επέστρεψε στο Ιράκ στις αρχές του περασμένου χρόνου. Ο Σαντρ, που είχε αυτοεξοριστεί επί τρία χρόνια στο Ιράν, επέστρεψε ως θριαμβευτής, καθώς η δράση του απεδείχθη σημαντική για τον τερματισμό του μετεκλογικού αδιεξόδου. Τώρα που οι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αποχωρήσει από το Ιράκ, ο Σαντρ αναδεικνύεται σε κυρίαρχο πολιτικό ηγέτη, ο οποίος προσπαθεί να διασφαλίσει τα επιτεύγματα που κατάφερε το κίνημά του, πολεμώντας τους Αμερικανούς. Ο Σαντρ δηλώνει ότι ήρθε στο Ιράκ για να μείνει. Δηλώνει ότι διέκοψε προσωρινά τις θρησκευτικές σπουδές του στο Ιράν, για να αντιμετωπίσει την πολιτική κρίση στη χώρα του. Μια κρίση για τη νομή της εξουσίας μεταξύ σιιτών, σουνιτών και Κούρδων του Ιράκ, η οποία έχει φέρει την κυβέρνηση σε αδιέξοδο. Επιπλέον, ο Σαντρ επιδιώκει να προετοιμάσει το κίνημά του για τις επόμενες εκλογές.

Οπως και οι σιίτες και οι σουνίτες, ο Μοκτάντα Αλ Σαντρ ζητεί την απομάκρυνση του σιίτη πρωθυπουργού, Νούρι Αλ Μαλικί. Εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο συμμαχιών, απευθύνοντας έκκληση για συνεργασία στους σουνίτες και Χριστιανούς υποψήφιους, στις τοπικές εκλογές του Ιράκ, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο χρόνο. Αυτές οι πρωτοβουλίες ενδέχεται να ενισχύσουν το προφίλ του ως εθνικιστή. Ενδέχεται επιπλέον να εξωραΐσουν την εικόνα του Σαντρ, η οποία είχε αμαυρωθεί από το γεγονός ότι μέλη της πολιτοφυλακής του είχαν συνδεθεί με βίαιες εκρήξεις θρησκευτικής βίας.

Ωστόσο, ο Σαντρ φαίνεται ότι απομακρύνει τους ευσεβείς σιίτες που αποτελούν τη βάση των υποστηρικτών του στις γειτονιές της Βαγδάτης και στις αγροτικές περιοχές του νοτίου Ιράκ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, τον περασμένο Απρίλιο, του Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου, το οποίο χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, η δημοτικότητα του Σαντρ μειώνεται, ενώ του Αλ Μαλικί αυξάνεται.

Σε ένα κατάστημα στο Σαντρ Σίτι, τη φτωχή γειτονιά της Βαγδάτης που φέρει το όνομα της οικογένειας του Σαντρ και αποτελεί προπύργιό του, ο υπάλληλος Ισμαήλ Τζαμπάρ παρατηρεί ότι η στάση των Ιρακινών έναντι του Μοκτάντα αλλάζει. «Οι άνθρωποι ασκούν εντονότερη κριτική εναντίον του» λέει. Ο Τζαμπάρ υποστηρίζει ότι η απόφαση του Σαντρ να συμμαχήσει με τον Αγιάντ Αλάουι, σιίτη, επικεφαλής του σουνιτικού συνασπισμού Ιρακίγια, ο οποίος αντιτάσσεται στον Μαλικί, έχει απομακρύνει υποστηρικτές του Μοκτάντα. Πολλοί εξ αυτών θυμούνται τον Αλάουι, όταν ως πρωθυπουργός του Ιράκ το διάστημα 2004-2005, είχε στραφεί εναντίον του Στρατού του Μεχντί, της πολιτοφυλακής του Σαντρ, η οποία τώρα έχει διαλυθεί. «Κομμάτι της πολιτικής είναι το να κάνεις φίλους τους εχθρούς σου. Οι Ιρακινοί όμως δεν το καταλαβαίνουν» λέει ο Τζαμπάρ.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές του Σαντρ, περισσότερο από τους υποστηρικτές οποιουδήποτε άλλου κόμματος, έχουν προσβάσεις στον λαό και συνεπώς την ικανότητα να κινητοποιούν πλήθη. Τον περασμένο μήνα στη Βαγδάτη, αρκετές εκατοντάδες υποστηρικτές του Σαντρ διαμαρτυρήθηκαν εναντίον του Μαλικί. Φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του, τον αποκαλούσαν «ψεύτη» και τον συνέκριναν με τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή