ΣΥΝΤΟΜΑ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΙΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Δεκτή η έφεση Τιμοσένκο για αναβολή της δίκης της

ΚΙΕΒΟ. Δεκτή έγινε η έφεση της Γιούλια Τιμοσένκο, της πρώην πρωθυπουργού που καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για κατάχρηση εξουσίας, για αναβολή εκδίκασης μιας υπόθεσης που εκκρεμεί εις βάρος της λόγω προβλημάτων υγείας. Το δικαστήριο ανέβαλε τη διαδικασία πέντε εβδομάδες μέχρι τις 16 Αυγούστου, για να μπορέσουν οι γιατροί να εξετάσουν την 51χρονη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην πλάτη. Η ίδια η Τιμοσένκο, κύρια αντίπαλος του τωρινού προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς, αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία και υποστηρίζει ότι είναι θύμα προσωπικής επίθεσης από τον Γιανούκοβιτς. Η δίκη αφορά συμφωνία με τη Ρωσία για εισαγωγές φυσικού αερίου, ενώ σύντομα έχει ξεχωριστή δίκη για επιχειρηματικές της δραστηριότητες τη δεκαετία του ’90. Η φυλάκισή της έχει ψυχράνει τις σχέσεις της Ουκρανίας με την Ευρώπη.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΝΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ 2012

Πάνω από 170 νεκροί στη Μεσόγειο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Κοινοβουλευτική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης τονίζει ότι πάνω από 170 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Μεσόγειο το 2012, προσπαθώντας να περάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές από χώρες της Β. Αφρικής. Αφορμή αποτελεί ο θάνατος 54 μεταναστών, κυρίως από την Ερυθραία, από αφυδάτωση, όταν προσπάθησαν να φτάσουν στις ακτές της Ιταλίας με φουσκωτό σκάφος. Η Ολλανδέζα βουλευτής των Σοσιαλιστών στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Ταϊνέκε Στρικ κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΝΑΤΟ για αδιαφορία για την κατάσταση και απροθυμία επίλυσης του προβλήματος. Σε πρόσφατο ψήφισμα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι ευθύνες για χαμένες ζωές μεταναστών στη Μεσόγειο βαρύνουν τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

Υπό κράτηση ο υπηρέτης του Πάπα

ΡΩΜΗ. Ο Πάολο Γκαμπριέλε θα παραμείνει υπό κράτηση τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η έρευνα της αστυνομίας του Βατικανού. Ο Γκαμπριέλε, ο προσωπικός υπηρέτης του Πάπα Βενέδικτου, κατηγορείται για τη διαρροή ευαίσθητων εγγράφων του Βατικανού. Μετά τη δημοσίευσή τους στα Ιταλικά ΜΜΕ βρέθηκαν πολλά έγγραφα στο διαμέρισμά του. Πολλοί θεωρούν ότι ο Γκαμπριέλε αποκλείεται να δούλευε μόνος και ισχυρίζονται ότι αποτελεί πιόνι στις έντονες διαμάχες των καρδιναλίων. Τα έγγραφα μιλούν για «βρώμικες» συμφωνίες του Βατικανού με ιταλικές επιχειρήσεις που αμείβονταν με «φουσκωμένες» πληρωμές για τις υπηρεσίες τους. Επιπλέον, τα έγγραφα δημοσιοποιούν τις διαμάχες των καρδιναλίων αλλά και τη μάχη τους για τον έλεγχο της τράπεζας του Βατικανού.

ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Το Ανώτατο Δικαστήριο απειλεί

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αν ο νέος πρωθυπουργός δεν συμφωνήσει να ασκήσει δίωξη κατά του προέδρου Ασίφ Αλί Ζαρντάρι για διαφθορά, θα έχει την ίδια μοίρα με τον προκάτοχό του. Ο προηγούμενος πρωθυπουργός Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι απεπέμφθη από τη θέση του όταν το δικαστήριο τον καταδίκασε για ασέβεια επειδή αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές του για παραπομπή του Ζαρντάρι. Είναι το τελευταίο επεισόδιο της έντονης διαμάχης μεταξύ των δικαστικών και της κυβέρνησης. Ο Ζαρντάρι κατηγορείται για ξέπλυμα εκατομμυρίων δολαρίων, σε συνεργασία με τη νεκρή γυναίκα του, Μπεναζίρ Μπούτο, τη δεκαετία του 1990. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος έχει πολιτική ασυλία.

ΕΞΕΡΡΑΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΟΡΟΣ

Πολύνεκρο δυστύχημα στη Νιγηρία

ΑΜΠΟΥΤΖΑ. Πολύνεκρο δυστύχημα θρηνεί η Νιγηρία. Στα νότια της χώρας, στην επαρχία Ρίβερς, έχουν βρει τραγικό θάνατο πάνω από εκατό άνθρωποι και νοσηλεύονται πάνω από πενήντα τραυματίες. Πετρελαιοφόρος συνετρίβη και αναποδογύρισε, αδειάζοντας το πολύτιμο φορτίο της. Καθώς το όχημα δεν τυλίχτηκε στις φλόγες, άνθρωποι από τα τριγύρω χωριά έτρεξαν να μαζέψουν τον «μαύρο χρυσό». Ομως η πετρελαιοφόρος εξερράγη, σκοτώνοντας πολλούς από τους παρευρισκομένους. Ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι μεγαλύτερος, καθώς άνθρωποι που είχαν τυλιχτεί στις φλόγες άρχισαν να τρέχουν σε όλες τις κατευθύνσεις και τα πτώματά τους δεν έχουν βρεθεί ακόμη. Θα γίνει μαζική ταφή θυμάτων που δεν αναγνωρίζονται λόγω των εγκαυμάτων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή