«Οι περισσότεροι Ταλιμπάν θέλουν πλέον την ειρήνη»

«Οι περισσότεροι Ταλιμπάν θέλουν πλέον την ειρήνη»

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους -ένας στρατιώτης της νατοϊκής δύναμης και δύο άμαχοι Αφγανοί- σε δύο διαφορετικές βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, ωστόσο αυτές φέρουν τη σφραγίδα των Ταλιμπάν.

Στο πολιτικό πεδίο, οι πιο μετριοπαθείς ηγέτες των Ταλιμπάν έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία. Αυτό ισχυρίστηκε ο Ράιαν Κρόκερ, απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Ο Κρόκερ δήλωσε επίσης ότι θεωρεί απίθανο ότι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα μέχρι το 2014, θα έχει ως συνέπεια να βυθιστεί το Αφγανιστάν σε εμφύλιο πόλεμο ή σε ραγδαία οικονομική ύφεση.

Σύμφωνα με τον Κρόκερ, η διεθνής κοινότητα έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει το Αφγανιστάν και μετά το 2014. Και πρόσθεσε ότι οι Αφγανοί πολιτικοί ηγέτες, που εκπροσωπούν διαφορετικές εθνοτικές ομάδες, ενδιαφέρονται τώρα περισσότερο να συμμετάσχουν στην επόμενη αφγανική κυβέρνηση. Δεν ενδιαφέρονται, υποστηρίζει, να εμπλακούν σε έναν εμφύλιο πόλεμο όπως αυτός που είχε ως συνέπεια την άνοδο των Ταλιμπάν, μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν, το 1989. «Η πολιτική επανέρχεται στο προσκήνιο», τόνισε ο Κρόκερ, εν όψει των αφγανικών προεδρικών εκλογών το 2014. Παραδέχεται πάντως ότι στο βόρειο Αφγανιστάν υπάρχουν πολλές πολιτοφυλακές ωστόσο δεν αποτελούν απειλή για την ενότητα της χώρας. «Ενδιαφέρονται κυρίως για εγκληματικές ενέργειες και λιγότερο για να προετοιμάσουν τον επόμενο εμφύλιο πόλεμο».

Αναφορικά με τις προοπτικές ειρήνευσης με τους Ταλιμπάν, ο Κρόκερ τόνισε ότι μετριοπαθείς Ταλιμπάν, όπως ο Αγά Τζαν Μοτασίμ, προχωρούν σε διερευνητικές πρωτοβουλίες. Ο Μοτασίμ, εκ των ισχυρότερων μελών στο ηγετικό συμβούλιο των Ταλιμπάν, δήλωσε τον Μάιο, ότι οι περισσότεροι Ταλιμπάν τάσσονται υπέρ της ειρηνευτικής διαδικασίας και ότι το κίνημά τους διαθέτει πλέον μόνο λίγους σκληροπυρηνικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή