Νέα εκατόμβη στη Συρία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνονται οι πιέσεις της Δύσης στη Ρωσία για λήψη δραστικών μέτρων κατά της Συρίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ύστερα από την εκατόμβη στο χωριό Ταραμσέχ. Σύμφωνα με πηγές της συριακής αντιπολίτευσης, περίπου 200 άνθρωποι σφαγιάστηκαν από κυβερνητικά στρατεύματα και πολιτοφυλακή υποστηρικτών του προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες, θα πρόκειται για το πιο αιματηρό, μέχρις στιγμής, επεισόδιο των εμφύλιων συγκρούσεων που υπολογίζεται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή 16.000 ανθρώπων.

Επικαλούμενο μαρτυρίες κατοίκων, το BBC αναφέρει ότι, στην προσπάθειά του να ανακαταλάβει από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες το Ταραμσέχ, ο κυβερνητικός στρατός βομβάρδισε το χωριό με ελικόπτερα και τεθωρακισμένα. Στη συνέχεια εισέβαλαν παραστρατιωτικοί, οι οποίοι εξετέλεσαν εν ψυχρώ δεκάδες κατοίκους. Οι αντικαθεστωτικοί δημοσιοποίησαν βίντεο όπου απεικονίζονται τα πτώματα 15 ανδρών, σκεπασμένα με κουβέρτες. Ωστόσο, από το εν λόγω βίντεο δεν προέκυπτε σαφώς ούτε ο τόπος της τραγωδίας, ούτε η παράταξη στην οποία ανήκαν οι νεκροί. Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων «Σάνα» απέδωσε τη σφαγή σε «τρομοκρατικές ομάδες», οι οποίες, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, διέπραξαν την αποτρόπαιη πράξη «για να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη κατά της Συρίας και για να προκαλέσουν ξένη επέμβαση, την παραμονή της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας». Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ήσαν επί ποδός πολέμου στην Κωνσταντινούπολη, το Παρίσι, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και αλλού».

Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ για το συριακό Κόφι Ανάν δήλωσε «σοκαρισμένος» από την «επιβεβαιωμένη χρήση βαρέων όπλων, όπως πυροβολικού, αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων» στο Ταραμσέχ, ρίχνοντας ουσιαστικά την ευθύνη στη συριακή κυβέρνηση. Ομάδα παρατηρητών του ΟΗΕ που βρίσκονται στη Συρία προσπαθούσε χθες το απόγευμα να μετακινηθεί στο Ταραμσέχ για να σχηματίσει ιδίαν γνώμη.

Η τοποθέτηση του Κόφι Ανάν δεν εμπόδισε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, μια από τις ισχυρότερες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, να τον καταγγείλει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι έχει αίμα στα χέρια του. «Δεν θεωρούμε αυτό το τέρας, τον Μπασάρ (Ασαντ), ως τον μοναδικό ένοχο του ειδεχθούς εγκλήματος», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. «Ενοχοι είναι επίσης ο Κόφι Ανάν, οι Ρώσοι, οι Ιρανοί και όλες οι χώρες που παριστάνουν τους θεματοφύλακες της ειρήνης, αλλά παραμένουν σιωπηλές».

Η συριακή αντιπολίτευση, όπως και οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει απόφαση βάσει του άρθρου 7 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων ή και την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Ηδη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν πρότεινε την αποστολή ενόπλων παρατηρητών για την επιβολή κατάπαυσης του πυρός. Η Ρωσία απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο και θα συζητήσει τις προτάσεις της με τον Κόφι Ανάν την ερχόμενη Δευτέρα, όταν ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ επισκεφθεί τη Μόσχα.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν περίεργες μετακινήσεις χημικών όπλων του καθεστώτος Ασαντ. Στο σχετικό δημοσίευμα δεν εκτιμάται ως ιδιαίτερα πιθανή η χρησιμοποίηση χημικών όπλων από τον κυβερνητικό στρατό εναντίον των αντικαθεστωτικών – περισσότερο γίνεται λόγος για προληπτική μετακίνηση των εν λόγω υλικών σε ασφαλέστερους χώρους φύλαξης. Ωστόσο, από μόνη της αυτή η φιλολογία προκαλεί συνειρμούς με την προπαγάνδα της κυβέρνησης Μπους περί όπλων μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν, η οποία προλείανε το έδαφος για τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή