Η Ατζελίνα Τζολί, μούσα συλλογής κοσμημάτων

Η Ατζελίνα Τζολί, μούσα συλλογής κοσμημάτων

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπεβερλι Χιλς, Καλιφορνια. Ο Ρόμπερτ Προκόπ κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση τον Απρίλιο ως ο κοσμηματοπώλης πίσω από το ξεχωριστό διαμαντένιο δαχτυλίδι αρραβώνα που σχεδίασε μαζί με τον Μπραντ Πιτ για τη σύντροφό του Αντζελίνα Τζολί. Αλλά δεν είναι τακτικός θαμώνας του κόκκινου χαλιού.

Ως μόνιμη παρουσία στην αγορά κοσμημάτων στο Μπέβερλι Χιλς από τότε που άνοιξε το πρώτο του κατάστημα, Diamonds on Rodeo, το 1982, ο κ. Προκόπ έζησε την πιο σημαντική του στιγμή στο φως της δημοσιότητας πριν από 12 χρόνια, όταν τα κοσμήματά του φορέθηκαν από 13 υποψήφιες και νικήτριες στην απονομή των Βραβείων Οσκαρ το 2000.

Εκείνη την εποχή, είχε προσληφθεί για να επιβλέπει την οικονομική αναβάθμιση του οίκου Asprey & Garrard, που έχει έδρα του το Λονδίνο. Η εταιρεία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υπό την αιγίδα του πρίγκιπα Τζέφρι Μπολκάια, του νεότερου αδερφού του σουλτάνου του Μπρουνέι.

«Κατάλαβα ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι για να φέρουμε πίσω τον κόσμο στο κατάστημα της Bond Street», είπε ο κ. Προκόπ από ένα μικρό, αλλά γεμάτο φως σόου ρουμ στο Μπέβερλι Χιλς, εκεί όπου διατηρεί μια επιχείρηση χονδρικής, μόνο με ραντεβού, τη Robert Procop Exceptional Jewels. «Και σκέφτηκα, αν είναι να κάνω τα Οσκαρ, τότε θα τα κάνω όλα μαζί, με τη μία».

Φόρεσε στη Χίλαρι Σουάνκ, υποψήφια για Οσκαρ α΄ γυναικείου ρόλου στην ταινία «Boys don’t cry», ένα κολιέ αντίκα που έφτιαξε την τελευταία στιγμή αναδομώντας μια τιάρα Asprey & Garrard. «Απέσπασε το Οσκαρ», είπε, «οπότε ήταν το τυχερό της φυλαχτό».

Οταν συνέβη, ο κ. Προκόπ είχε κι εκείνος τα τυχερά του. Εφτιαξε το κόσμημα της κ. Τζολί, δίνοντάς της ένας μπρασελέ σε στυλ αρ ντεκό, αντίκα, από τον οίκο Asprey & Garrard.

Καθώς γνωρίστηκαν οι δυο τους, η κ. Τζολί έγινε, αν όχι μούσα του κ. Προκόπ, ενθουσιώδης συνεργάτις. Του πήγε την πρώτη της ιδέα το 2008 όταν πρότεινε να σχεδιάσουν μαζί μια συλλογή που θα είχε σαν θέμα της το φίδι, με τίτλο «Ο προστάτης». Τα έσοδα θα πήγαιναν στο Education Partnership for Children of Conflict, τη μη κερδοσκοπική οργάνωση που ίδρυσε η κ. Τζολί το 2007.

Το 2008, ζήτησε από τον κοσμηματοπώλη να την βοηθήσει να σχεδιάσει ένα δώρο με ένα κρυφό μήνυμα σαν χριστουγεννιάτικο δώρο για τον κ. Πιτ, σαν βάση για μια κολεξιόν που θα ήταν εμπνευσμένη από αρχαία πλακίδια.

«Παρατηρήσαμε όλα τα διαφορετικά είδη πλακιδίων – παλιές κινεζικές, τις Δέκα Εντολές, αντίκες από την Αραβική Χερσόνησο», είπε. «Από εκεί, είδαμε πως θα έμοιαζε ένα διαμάντι αν το χαράζαμε και ύστερα φτιάξαμε ένα αγγείο για να κρατήσει αυτό που θα πίστευες ότι είναι μια βαριά πέτρα και από εκεί φτιάξαμε ένα κρεμαστό για τον Μπραντ».

Το 2010 το ζευγάρι δημιούργησε το Style of Jolie, μια συλλογή από κομμάτια με πολύτιμους λίθους σαν γλυπτά.

«Σχεδιάζουμε πράγματα που θα φορούσε, που αγαπάει στ’ αλήθεια», είπε ο κ. Προκόπ. «Και ύστερα τα πουλάμε και δίνουμε το 100% σε φιλανθρωπικούς σκοπούς».

«Ερχεται με περισσότερες ιδέες και έρευνες και βιβλία και εικόνες και βρίσκει πράγματα που εγώ δεν μπορώ να βρω», είπε, δείχνοντας τον τοίχο, εκεί όπου μια σειρά από πηγές έμπνευσης, μαζί με γυναίκες της Αναγέννησης σε πίνακες, αποτέλεσαν τη βάση για πρόσφατη κολεξιόν.

Το Style of Jolie θα λανσαριστεί στην Αμερική το φθινόπωρο. Αλλά με δεδομένη τη δημοσιότητα που λαμβάνει ο κ. Προκόπ, τα μοναδικά κομμάτια και εκείνα σε περιορισμένο αριθμό μπορεί σύντομα να μιλούν από μόνα τους.

Τον Απρίλιο, τη Δευτέρα αφότου εμφανίστηκε η κ. Τζολί να φοράει το καινούργιο της δαχτυλίδι, ο κ. Προκόπ είπε ότι ήθελε να κλείσει το τηλέφωνό του για να αποφύγει τις κλήσεις με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή