Η τηλεόραση «οδηγεί» τα νήπια στην παχυσαρκία

Η τηλεόραση «οδηγεί» τα νήπια στην παχυσαρκία

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων από τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα της παιδικής παχυσαρκίας, αναφέρει καναδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση ΒioΜedCentral.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσα παιδιά διπλασιάζουν τις ώρες που περνούν μπροστά στην τηλεόραση κατά την περίοδο μεταξύ 2 και 4 ετών κινδυνεύουν με περιττά κιλά και μεγαλύτερη περιφέρεια προτού κλείσουν τα 10 χρόνια τους. Γενικότερα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα παιδιά δεν πρέπει να παρακολουθούν περισσότερο από δύο ώρες τηλεόραση κάθε ημέρα.

Οι Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μέσος χρόνος που τα παιδιά παρακολουθούσαν τηλεόραση στην αρχή της έρευνας ήταν 8,8 ώρες εβδομαδιαίως. Κατά τη διάρκεια της επόμενης διετίας, ο χρόνος που παρακολουθούσαν τηλεόραση αυξήθηκε κατά μέσον όρο κατά 6 ώρες και έφτασε τις 14,8 ώρες ανά εβδομάδα όταν τα παιδιά είχαν φτάσει σε ηλικία 4,5 ετών. Το 15% των νηπίων που συμμετείχαν στη μελέτη, όμως, παρακολουθούσαν κατά τη διάρκεια της έρευνας τηλεόραση επί 18 ώρες την εβδομάδα. Σύμφωνα με τους Καναδούς, η παρακολούθηση τηλεόρασης επί 18 ώρες εβδομαδιαίως όταν τα παιδιά ήταν 4,5 ετών «μεταφράστηκε» σε 7,6 χιλιοστόμετρα μεγαλύτερη περιφέρεια όταν τα παιδιά έφτασαν τα 10 χρόνια. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έβλεπαν περισσότερη τηλεόραση είχαν μικρότερη μυϊκή δύναμη συγκριτικά με αυτά που έβλεπαν λιγότερη. Η δρ Λίντα Παγκάνι, του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, που συνυπογράφει την έρευνα, επισημαίνει ότι η υπερβολική παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων από μικρά παιδιά είναι «συνταγή» για παχυσαρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή