ΣΥΝΤΟΜΑ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΑΝΤΙ

Εισαγγελέας διέταξε τη μεταφορά Μουμπάρακ στις φυλακές της Τόρα

ΚΑΪΡΟ. Τη μεταφορά του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ από το στρατιωτικό νοσοκομείο του Μαάντι στις φυλακές της Τόρα, μετά τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας του, διέταξε ο εισαγγελέας Αμπντέλ Μεγκίντ Μαχμούντ, τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση των αιγυπτιακών αρχών. Ο Μουμπάρακ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια για τη δολοφονία εκατοντάδων διαδηλωτών που είχαν εξεγερθεί κατά του καθεστώτος του, είχε μεταφερθεί από τη νοσοκομειακή πτέρυγα των φυλακών της Τόρα στο νοσοκομείο τον περασμένο μήνα, έπειτα από τις αναφορές για επιδείνωση της υγείας του.

ΜΕ «ΜΕΤΑΝΟΗΜΕΝΑ» ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΤΑ

Συναντήσεις συγγενών θυμάτων

ΜΑΔΡΙΤΗ. Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Ισπανία η είδηση των συναντήσεων συγγενών θυμάτων του ΕΤΑ με «μετανοημένα» πρώην μέλη της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Ινιάκι Γκαρθία Αρισαμπαλάγκα, ο πατέρας του οποίου εκτελέστηκε από τον ΕΤΑ πριν από 32 χρόνια, και ενός φυλακισμένου εκτελεστή του ΕΤΑ πριν από ένα χρόνο. Η συγκεκριμένη συνάντηση δεν ήταν αρχικά μέρος ενός επίσημου προγράμματος συμφιλίωσης, αλλά μια ιδέα Βάσκων κρατουμένων που είχαν πάρει αποστάσεις από την ΕΤΑ. Οι συναντήσεις, που κρατήθηκαν μυστικές, έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις στην Ισπανία, όπου ένα μέρος της κοινής γνώμης πιστεύει ότι δεν πρέπει να επιδειχθεί επιείκεια απέναντι στα μέλη του ΕΤΑ και πως οι συναντήσεις αυτές στέλνουν το λάθος μήνυμα.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

«Παρακαταθήκη μου η Βοσνία»

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Αντιδράσεις προκαλεί στη Βοσνία η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρώτος πρόεδρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Αλια Ιζετμπέγκοβιτς, πριν πεθάνει του άφησε παρακαταθήκη τη Βοσνία και τον βοσνιακό λαό. «Ο Ιζετμπέγκοβιτς, όταν τον επισκέφτηκα στο νοσοκομείο, μου είπε: Σου αφήνω τη Βοσνία παρακαταθήκη. Η Βοσνία είναι οθωμανική κληρονομιά», ανέφερε ο Ερντογάν μιλώντας σε κομματική συνέλευση, στην Αγκυρα. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς, σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή, ανέφερε: «Κάποιος πρέπει να προειδοποιήσει τον Ερντογάν ότι τέτοιες απόψεις δεν βοηθούν για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή». Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, επισήμανε πως «η δήλωση αυτή στέλνει σαφή μηνύματα για τις προθέσεις της Τουρκίας στην περιοχή».

ΩΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΚΚ

Δικάζονται 46 δικηγόροι

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Με την κατηγορία ότι ενεργούσαν ως σύνδεσμοι ανάμεσα στον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων αυτονομιστών, Αμπντουλά Οτσαλάν, και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) δικάζονται 46 δικηγόροι στην Κωνσταντινούπολη. Η δίκη των δικηγόρων, ορισμένοι εκ των οποίων αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης από 15 μέχρι 22 χρόνια, εντάσσεται σε μια εκτεταμένη δικαστική επιχείρηση με στόχο τη διάλυση όλων των στηριγμάτων του PKK στην κοινωνία. Οι δε επισκέψεις δικηγόρων και νομικών συμβούλων στον κ. Οτσαλάν έχουν απαγορευτεί εδώ και ένα χρόνο. Είκοσι διεθνείς και ευρωπαϊκές οργανώσεις νομικών έχουν εκφράσει την ανησυχία τους γι’ αυτή τη δίκη στους εισηγητές του ΟΗΕ για την ανεξαρτησία των δικαστών και των δικηγόρων στην Τουρκία.

ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Ασπίδα κατά του Αλτσχάιμερ

ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ. Ασπίδα για την άνοια και το Αλτσχάιμερ αποτελεί η σωματική άσκηση, σύμφωνα με μια σειρά μελετών που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Αλτσχάιμερ στο Βανκούβερ του Καναδά, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ψυχολογίας Κερκ Ερικσον του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ. Μία από τις έρευνες διαπίστωσε ότι όσοι περπατούν με μέτριο ρυθμό τρεις φορές την εβδομάδα επί ένα χρόνο αυξάνουν το μέγεθος της περιοχής του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη διαδικασία της μνήμης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή