Δεν έχει αποφασιστεί το PdL να γίνει Φόρτσα Ιτάλια

Δεν έχει αποφασιστεί το PdL να γίνει Φόρτσα Ιτάλια

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Οι ζυμώσεις για την αναγέννηση της Κεντροδεξιάς συνεχίζονται στην Ιταλία, με την παρέμβαση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην εφημερίδα «Μπιλντ» να διαψεύδεται την επομένη της δημοσίευσής της. «Παρεμπιπτόντως, το κόμμα μας σύντομα θα επανέλθει στην ονομασία Φόρτσα Ιτάλια», δήλωσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.

«Στη συνέντευξη που εμφανίστηκε στην εφημερίδα «Μπιλντ», η ιδέα της μετονομασίας του PdL σε Φόρτσα Ιτάλια δεν αναφερόταν σε ειλημμένη απόφαση αλλά, προφανώς, σε ιδέα και πρόταση που πρέπει να συζητηθεί αρμοδίως», ανέφερε χθες ο Μπερλουσκόνι.

Το προσωποπαγές κόμμα του Μπερλουσκόνι, Φόρτσα Ιτάλια, είχε μετονομαστεί σε PdL το 2009, συνενώνοντας περισσότερα συντηρητικά ρεύματα αλλά παραμένοντας προσωποπαγές.

Το γεγονός ότι ο Μπερλουσκόνι, οκτώ μήνες μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία, συζητεί ανοιχτά την επάνοδό του, ακόμη και την ανασύσταση του παλαιού οχήματος εξουσίας, είναι ενδεικτικό των κύκλων που κάνει η ιταλική πολιτική. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του έχει καλύτερες προοπτικές για τις βουλευτικές εκλογές του 2013 αν είναι ο ίδιος επικεφαλής, παρά αν είναι επικεφαλής ο νυν αρχηγός, Αντζελίνο Αλφάνο.

Οι συζητήσεις αυτές διεξάγονται στο φόντο οξυνόμενης κρίσης, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προειδοποιεί ότι χρειάζεται άμεση αγορά ιταλικών ομολόγων από θεσμικούς παράγοντες, ώστε να μειωθεί το ιταλικό κόστος δανεισμού, και τον πρωθυπουργό Μόντι να ισχυρίζεται πως αυτό δεν είναι αναγκαίο.

Το κόμμα του Μπερλουσκόνι υποστηρίζει την κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι, ταυτόχρονα όμως ο ίδιος είναι όλο και πιο επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση και στις πολιτικές λιτότητας, που οδηγούν την Ιταλία σε ύφεση τουλάχιστον 1,5% φέτος. Στη συνέντευξη στην «Μπιλντ», ο Μπερλουσκόνι είπε ότι «η κυριαρχία της Γερμανίας στην Ευρώπη είναι αισθητή. Με το ευρώ, η οικονομική θέση της Γερμανίας έχει βελτιωθεί ενώ της Ιταλίας έχει επιδεινωθεί», είπε. «Ομως, μου φαίνεται απίθανη η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα, γιατί θα σήμαινε την αποτυχία του ιστορικού εγχειρήματος της ενωμένης Ευρώπης, και αυτό κανείς δεν το θέλει».

Και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση τεχνοκρατών καταγράφουν πολιτικές ζημίες στις δημοσκοπήσεις, αλλά στους μεταξύ τους συσχετισμούς προηγείται η Κεντροαριστερά. Παράλληλα, το ανερχόμενο κίνημα διαμαρτυρίας του Μπέπε Γκρίλο εμφανίζεται να αποσπά έως και 20% των ψήφων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή