Διαδηλωτές στο ισπανικό Κοινοβούλιο

Διαδηλωτές στο ισπανικό Κοινοβούλιο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Με σειρές μεταλλικών φραγμάτων εμπόδισε χθες η ισπανική αστυνομία χίλιους και πλέον πυροσβέστες, αστυνομικούς με πολιτικά και άλλους δημοσίους υπαλλήλους, που επεχείρησαν να φθάσουν στο κτίριο της Βουλής διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων. Παρόλο που η Ισπανία δεν έχει ενταχθεί επισήμως σε εποπτεία με τη μορφή τρόικας και παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος της ήταν μικρότερο από το γερμανικό στην αρχή της κρίσης, η συντηρητική κυβέρνηση Ραχόι εισάγει, καθ’ υπαγόρευση των Βρυξελλών, όλο και αυστηρότερα μέτρα λιτότητας.

Τα μέτρα, ύψους 65 δισ. ευρώ σε δυόμισι χρόνια, προβλέπουν αύξηση του ΦΠΑ, περικοπές δαπανών υγείας και περικοπές μισθών δημοσίων υπαλλήλων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ισπανία έχουν χάσει 5% των ετήσιων αποδοχών τους από την αρχή της κρίσης, ενώ τα νέα μέτρα προβλέπουν κατάργηση του 14ου μισθού.

«Ψηλά τα χέρια, γίνεται ληστεία», φώναζαν οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα, σε μια διαμαρτυρία-αστραπή που διοργανώθηκε με τη βοήθεια μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι απαράδεκτο. Τα προβλήματα του ισπανικού κράτους δεν οφείλονται στους δημοσίους υπαλλήλους. Δεν είναι δικό μας λάθος. Είναι άδικο και άνανδρο», είπε ο 28χρονος νοσηλευτής Μιγκέλ Κοντρέρας, που έφθασε στη Μαδρίτη από την επαρχία της Καστίλλης. «Τα μέτρα αυτά θα καταστρέψουν την Ισπανία. Δεν καταναλώνουμε, δεν αγοράζουμε. Πρέπει να βγούμε στον δρόμο», προσέθεσε η 57χρονη δημόσια υπάλληλος Ανχελες Καράσκο.

Οι βαθιές περικοπές, εν μέσω ανεργίας 22% και νεανικής ανεργίας 52%, έχουν επιβληθεί στην Ισπανία ως προϋπόθεση για το πακέτο χρηματοδότησης του παραπαίοντος ισπανικού τραπεζικού συστήματος. H κυβέρνηση της Μαδρίτης αναμένεται να υπογράψει το μνημόνιο για τη χορήγηση των 100 δισ. στις τράπεζές της την Παρασκευή.

Ενώ για επικοινωνιακούς λόγους η Μαδρίτη επιμένει ότι δεν τίθεται σε καθεστώς μνημονίου, η πραγματικότητα ελάχιστα διαφέρει από το καθεστώς εποπτείας. Παράλληλα, ενώ η χρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών απευθείας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς προβλήθηκε ως σημαντική επιτυχία της τελευταίας ευρωπαϊκής συνόδου, ο εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε χθες ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. «Το ισπανικό κράτος υπέβαλε το αίτημα, το ισπανικό κράτος παίρνει τα χρήματα, το ισπανικό κράτος θα είναι υπόλογο», δήλωσε.

Τα μέτρα λιτότητας ροκανίζουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Μαριάνο Ραχόι, εννέα μήνες μετά την άνοδό του στην εξουσία. Το συντηρητικό κόμμα της Καταλωνίας CiU, στενός σύμμαχος του Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι, ανακοίνωσε χθες ότι θα καταψηφίσει το πακέτο μέτρων που έρχεται στη Βουλή χωρίς δυνατότητα τροποποιήσεων.

Την περασμένη εβδομάδα η ισπανική αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες εναντίον διαδηλωτών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων ατόμων, σε μια προσπάθεια διάλυσης της διαμαρτυρίας ανθρακωρύχων, οι οποίοι είχαν περπατήσει, μαζί με τις οικογένειές τους, εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα ορυχεία της επαρχίας Αστούριας ώς τη Μαδρίτη για να διαμαρτυρηθούν για τη θυσία τους στον βωμό της λιτότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή