Αποκαθήλωση του ΑΓΕΕΘΑ στη Β. Κορέα

Αποκαθήλωση του ΑΓΕΕΘΑ στη Β. Κορέα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Πληθώρα ερωτημάτων, αλλά και διαφορετικών ερμηνειών όσον αφορά τα σχέδια του νεαρού ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν έχει «γεννήσει» η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της απαλλαγής του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, Ρι Γιονγκ Χο από τα καθήκοντά του. Ο αντιστρατάρχης Ρι, ο οποίος επισήμως απαλλάχθηκε για λόγους υγείας από τα καθήκοντά του, θεωρείτο τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια πρόσωπο κλειδί στον στενό κύκλο της βορειοκορεατικής ηγεσίας. Πρόκειται για εντύπωση που ενισχύθηκε όταν ανέλαβε να υποστηρίξει τον Κιμ στη μεταβατική περίοδο που ακολούθησε τον θάνατο του πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ τον Δεκέμβριο. Είναι αξιοσημείωτο ότι στις πρόσφατές του δημόσιες εμφανίσεις ο 69χρονος αντιστρατάρχης έδειχνε καλά στην υγεία του, ενώ δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη πως έχει έρθει σε ρήξη με τον Κιμ.

Μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι η αποκαθήλωση του Ρι δεν είναι παρά μια κίνηση με στόχο τη δημοσιοποίηση της βούλησης του Κιμ να θέσει υπό έλεγχο την εξουσία των στρατιωτικών, ενώ άλλοι θεωρούν πως βγήκε «εκτός παιχνιδιού» από τον αναδυόμενο αστέρα του Εργατικού Κόμματος, Τσο Ριονγκ Χάε. Ο τελευταίος, ο οποίος ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως χαμηλόβαθμος αξιωματούχος του Εργατικού Κόμματος, προήχθη σε αντιστρατάρχη με αυξημένες αρμοδιότητες στο συνέδριο του Απριλίου. «Ο Ρι βρέθηκε στο περιθώριο πιθανότατα διότι έχασε τη μάχη εξουσίας με τον Τσο», υποστήριξε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σεούλ, Κο Γιου Ουάν.

Αλλοι, όπως ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Γιονσέι στη Σεούλ, Τζον Ντελούρι πιστεύουν πως ο αντιστρατάρχης Ρι αναβαθμίστηκε λίγο πριν από τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ με μοναδική αποστολή να εγγυηθεί την ομαλή μετάβαση της εξουσίας. «Ο Ρι ήρθε στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια του Κιμ Γιονγκ Ιλ ως μεταβατική φιγούρα», σχολίασε ο κ. Ντελούρι. «Το πιθανότερο είναι πως απαλλάχθηκε των καθηκόντων του επειδή η αποστολή του ολοκληρώθηκε», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή