Αμερικανικό ραντάρ στο Κατάρ κατά Ιράν

Αμερικανικό ραντάρ στο Κατάρ κατά Ιράν

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στον απόηχο της νέας φραστικής αντιπαράθεσης Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, αμερικανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο Λευκός Οίκος άναψε πρόσφατα το πράσινο φως για την εγκατάσταση σε μυστική τοποθεσία στο Κατάρ υπερσύγχρονου συστήματος ραντάρ για τον εντοπισμό πυραύλων που εκτοξεύονται από το Ιράν. «Το συγκεκριμένο σύστημα προορίζεται για ραχοκοκαλιά της άμυνας των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής», τονίζεται σε χθεσινό άρθρο στη Wall Street Journal. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό θα πραγματοποιήσει για πρώτη φορά στην περιοχή μεγάλη άσκηση με πραγματικές νάρκες, τις προσεχείς εβδομάδες. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζορτζ Λιτλ, επιβεβαίωσε χθες ότι το αεροπλανοφόρο «John Stennis» θα μεταβεί στον Περσικό Κόλπο τέσσερις μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, δηλαδή στα τέλη Αυγούστου.

Το Ιράν έσπευσε να χαρακτηρίσει «πηγή ανασφάλειας» την παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων στον Περσικό. Στον απόηχο της προχθεσινής επίθεσης του αμερικανικού σκάφους ανεφοδιασμού «Rappahannock» σε μικρό αλιευτικό σκάφος ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ, υποστήριξε ότι το περιστατικό αποτελεί «ακόμα μία ξεκάθαρη ένδειξη» των κινδύνων που εγκυμονεί η παρουσία ξένων δυνάμεων στον Περσικό. Ενας Ινδός ψαράς σκοτώθηκε όταν το «Rappahannock» άνοιξε πυρ κατά μικρού σκάφους που φέρεται να το προσέγγιζε με ταχύτητα αγνοώντας τις σχετικές προειδοποιήσεις.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είχε δηλώσει από το Ισραήλ ότι η Ουάσιγκτον θα χρησιμοποιήσει όλες τις συνιστώσες της δύναμης που διαθέτει προκειμένου να αποτρέψει την ανάπτυξη ενός πυρηνικού όπλου από το Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή