Κρίσιμη η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου Καΐρου

Κρίσιμη η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου Καΐρου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Ηλεκτρισμένο ήταν χθες το πολιτικό κλίμα στην Αίγυπτο εν αναμονή της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου του Καΐρου, στην κρίση του οποίου έχει εναποτεθεί η νομιμότητα της υπόστασης της ελεγχόμενης από τους ισλαμιστές ειδικής επιτροπής για τη συγγραφή του νέου Συντάγματος της χώρας. Επί της ουσίας το Διοικητικό Δικαστήριο θα κρίνει κατά πόσον η συγκεκριμένη επιτροπή μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να κηρύξει παράτυπη την εκλογή του ενός τρίτου των μελών του επίσης ελεγχόμενου από τους ισλαμιστές Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι δύο εικοσιτετράωρα πριν από τις προεδρικές εκλογές της 18ης Ιουνίου, οι οποίες ανέδειξαν τον φίλα προσκείμενο στη Μουσουλμανική Αδελφότητα Μοχάμεντ Μόρσι στην προεδρία τη χώρας, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο διέταξε τη διάλυση του Κοινοβουλίου, αναλαμβάνοντας ταυτοχρόνως υπερεξουσίες, επικαλούμενο αυτήν ακριβώς την απόφαση. Το Διοικητικό Δικαστήριο, πάντως, αναμένεται να κρίνει και τη νομιμότητα της απόφασης των στρατηγών να διαλύσουν το Κοινοβούλιο.

Ενδεικτικό της μεγάλης έντασης που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου είναι οι φιλονικίες μεταξύ των υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και νομικών συμβούλων του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα όπως «Κάτω η χούντα» και να αποκαλούν τους νομικούς συμβούλους του στρατού «απομεινάρια του καθεστώτος Μουμπάρακ». Απαντώντας, οι υποστηρικτές του στρατού, αλλά και κάποιοι δικηγόροι, φώναξαν με τη σειρά τους συνθήματα υποτιμητικού περιεχομένου για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα με αποτέλεσμα η κατάσταση στην αίθουσα να βγει εκτός ελέγχου για λίγα λεπτά.

«Σας καλώ να ακυρώσετε τη διαδικασία», ζήτησε από τους δικαστές ο εκ των νομικών συμβούλων του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, Ναμπιέλ Γκαμπριέλ. «Αποκλειστικός υπεύθυνος γι’ αυτό το χάος είναι ο πρόεδρος Μόρσι», συνέχισε ο ίδιος. Από την πλευρά του, ωστόσο, ο δικαστής Αμπντελσαλάμ ελ Ναγκάρ ξεκαθάρισε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι επιβεβλημένη, και λίγο μετά το μεσημέρι η συνεδρίαση συνεχίστηκε σε άλλη αίθουσα κεκλεισμένων των θυρών. «Το δικαστήριο είχε πάντα τις πόρτες του ανοιχτές για το κοινό, αυτό που συνέβη σήμερα ωστόσο ήταν ανάρμοστο», δήλωσε σχετικά. Την ίδια στιγμή, πάντως, το εξαγριωμένο πλήθος των υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας χτυπούσε με δύναμη τις πόρτες και τα παράθυρα του δικαστικού μεγάρου, απειλώντας με εισβολή σε περίπτωση απόφασης υπέρ των στρατηγών.

«Απαντες πρέπει να γνωρίζουν ότι η συνωμοσία σε βάρος του Κοινοβουλίου θα καταλήξει σε αποτυχία», σχολίασε από την πλευρά του ο επικεφαλής του κόμματος της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης το οποίο πρόσκειται στο κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Εσάμ αλ Εριάν.

Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι ο πρόεδρος Μόρσι εμφανίστηκε χθες στο πλευρό του επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, στρατάρχη Χουσεΐν Ταντάουι, κατά τη διάρκεια τελετής αποφοίτησης από τις ακαδημίες του στρατού. Ο πρόεδρος Μόρσι, μάλιστα, εξήρε τον ρόλο του στρατεύματος κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που κατέληξε με την κατάρρευση του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή