Σύμβολο ισπανικής σπατάλης το αεροδρόμιο-φάντασμα στην Καστεγιόν

Σύμβολο ισπανικής σπατάλης το αεροδρόμιο-φάντασμα στην Καστεγιόν

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Επιτέλους ένα αεροπλάνο έφτασε στο αεροδρόμιο-φάντασμα της Καστεγιόν, στη νοτιοανατολική Ισπανία. Αντί όμως να παραμείνει στον διάδρομο προσγείωσης, το αεροσκάφος που είναι ένα ομοίωμα από αλουμίνιο, τοποθετήθηκε πάνω από ένα γιγάντιο άγαλμα κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο αεροδρόμιο. Πρόκειται για ένα νέο επεισόδιο σε αυτό το δαπανηρό σχέδιο του αεροδρομίου κόστους 150 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμβολο της απίστευτης σπατάλης που βύθισε την Ισπανία στην ύφεση και την τραπεζική κρίση.

Το άγαλμα, ύψους 24 μέτρων, στοίχισε πάνω από 300.000 ευρώ και αποτίει φόρο τιμής στον Κάρλος Φάμπρα, επί μακρόν επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Καστεγιόν και εμπνευστή του αεροδρομίου.

Φέτος, ο κ. Φάμπρα τελεί υπό δικαστική έρευνα σε σχέση με αρκετές υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής. Ωστόσο, δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και δεν αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου μέχρι το τέλος του χρόνου.

Καμία πτήση

Παρόλο που το αεροδρόμιο δεν έχει καταφέρει έως τώρα να προσελκύσει ούτε μία προγραμματισμένη πτήση, ο κ. Φάμπρα έχει επανειλημμένως υπεραμυνθεί του έργου του. Τον περσινό Μάρτιο, όταν εγκαινιάστηκε επισήμως το αεροδρόμιο, ισχυρίστηκε ότι αποτελεί μοναδική ευκαιρία να μετατραπεί σε τουριστικό αξιοθέατο, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν από κοντά τον διάδρομο προσγείωσης και άλλες περιοχές που είναι -για λόγους ασφαλείας- απροσπέλαστες για το κοινό σε ενεργά αεροδρόμια.

Το περασμένο Σάββατο, ο κ. Φάμπρα περιέγραψε εκ νέου το αεροδρόμιο ως απαραίτητο αναπτυξιακό έργο για την επαρχία. Η Καστεγιόν βρίσκεται εντός της περιοχής της Βαλένθια, της οποίας η πιστοληπτική αξιολόγηση υποβαθμίστηκε πρόσφατα σε «junk» (ελληνικά: σκουπίδι), ενώ το συνολικό της χρέος έχει αγγίξει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το άγαλμα ανατέθηκε από τον κ. Φάμπρα στον ντόπιο γλύπτη Χουάν Ριπογκές, ο οποίος του έδωσε τον τίτλο «Ο άνθρωπος των αεροπλάνων». Τώρα, ο καλλιτέχνης ισχυρίζεται ότι υποχρεώθηκε να δαπανήσει 127.000 ευρώ, «αδειάζοντας ακόμη και τις τσέπες των παιδιών του», για να ολοκληρώσει ένα έργο το οποίο κατέληξε να κοστίσει σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ.

Κατασκευαστική έκρηξη

Στο πλαίσιο μιας δεκαετούς κατασκευαστικής και στεγαστικής έκρηξης, η Ισπανία, συχνά υπό την πίεση περιφερειακών αξιωματούχων, άρχισε να κατασκευάζει αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους με διόδια και σιδηροδρομικές γραμμές.

Πολλοί από τους πρόσφατα κατασκευασμένους αυτοκινητόδρομους είναι σήμερα εγκαταλελειμμένοι, ενώ μόλις το ένα πέμπτο των ισπανικών αεροδρομίων πέτυχε να παρουσιάσει κέρδη το 2011.

Στο μεταξύ, η κόρη του κ. Κάρλος Φάμπρα, Αντρέα, βουλευτής και επίσης εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος, υποχρεώθηκε να συντάξει γραπτή συγγνώμη προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου μετά το υβριστικό ξέσπασμά της την περασμένη Τετάρτη, όταν ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι παρουσίασε ένα ακόμη πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει περικοπές στα επιδόματα ανεργίας. Η κ. Αντρέα Φάμπρα αργότερα επέμεινε ότι η προσβλητική αναφορά της δεν έχει στόχο τους άνεργους αλλά τους σοσιαλιστές βουλευτές, οι οποίοι ζήτησαν την παραίτησή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή