«Τοκετοί» παγόβουνων

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας πελώριος όγκος πάγου αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Πέτερμαν της βόρειας Γροιλανδίας στις αρχές της εβδομάδας, γεννώντας πολλά ερωτήματα για την κατάσταση στους Πόλους της Γης. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που συμβάινει κάτι τέτοιο στον μεγαλύτερο παγετώνα της Γροιλανδίας, καθώς ένα άλλο, ακόμα μεγαλύτερο παγόβουνο είχε αποκολληθεί το 2010. Η γέννηση του παγόβουνο απαθανατίστηκε από τον δορυφόρο Aqua της ΝΑSΑ.

Πρώτη, όμως, εντόπισε τι συνέβαινε η Τρούντι Ουολέμπεν, της καναδικής υπηρεσίας παρακολούθησης πάγου, που καταγράφει τις κινήσεις παγόβουνων στα καναδικά χωρικά ύδατα προκειμένου να ενημερώνονται τα πλοία στην περιοχή. Οπως λέει η νεαρή γυναίκα, αυτή την εποχή του χρόνου όλα τα μάτια των ειδικών της υπηρεσίας είναι στραμμένα στον παγετώνα Πέτερμαν διότι πολύ συχνά απελευθερώνει στις βόρειες θάλασσες παγόβουνα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα παραπλέοντα σκάφη και τις πλωτές εξέδρες άντλησης πετρελαίου.

Πόσο, όμως, ανησυχητικές είναι αυτές οι κινήσεις ελεύθερων πάγων στους Πόλους της Γης; Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αποκόλληση κομματιών πάγου είναι μέρος της φυσιολογικής εξέλιξης στην περιοχή του αρκτικού κύκλου. Πολύ συχνά «γλώσσες πάγου», που εκτείνονται από τον παγετώνα στη θάλασσα, σπάζουν ακριβώς όπως συνέβη στις αρχές της εβδομάδας στη Γροιλανδία. Αυτές οι γλώσσες εκτείνονται πέρα από το κύριο σώμα του παγετώνα. Τελικά, όμως, εξαιτίας των δυνάμεων που ασκούνται πάνω τους, σπάζουν και μετατρέπονται σε ελεύθερα παγόβουνα. Η έκταση πάγου που αποκολλήθηκε στις αρχές της εβδομάδας έχει πολύ μικρότερο όγκο από αυτή του παγόβουνου που αποκολλήθηκε το 2010, ενώ μεγαλύτερο αναμένεται να είναι το παγόβουνο που θα αποκολληθεί από τον παγετώνα της Νήσου Πάιν στην Ανταρκτική. Εκεί οι επιστήμονες ήδη εντοπίζουν μια ρωγμή μήκους τριάντα χιλιομέτρων που θα απελευθερώσει ένα παγόβουνο γίγαντα, με έκταση 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Φυσική διαδικασία

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτά τα φαινόμενα αποτελούν μέρος της φυσικής διαδικασίας η οποία συνέβαινε πολύ προτού αποκτήσουμε τους τρόπους για να ελέγξουμε τη γέννηση των παγόβουνων.

Αυτό, όμως, που τους απασχολεί είναι αν έχει μεταβληθεί η συχνότητα τέτοιων «τοκετών» και, αν πράγματι συμβαίνει αυτό, ποια είναι η αιτία. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί απάντηση αφού οι παράγοντες που προκαλούν την υποχώρηση των πάγων και στους δύο Πόλους της Γης είναι πολλοί και σύνθετοι.

Για την αποκόλληση του παγόβουνου από τον παγετώνα Πέτερμαν οι επιστήμονες υποδεικνύουν ως παράγοντες που συνέβαλαν στην αποκόλλησή του την υποχώρηση των ορίων του παγετώνα αλλά και τις υψηλότερες θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή