Απεργία, παραμονή Ολυμπιακών, στον έλεγχο διαβατηρίων

Απεργία, παραμονή Ολυμπιακών, στον έλεγχο διαβατηρίων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Κατηγορίες σχετιζόμενες με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία πρόκειται να απαγγελθούν σήμερα σε τρεις άνδρες και σε μία γυναίκα στην Βρετανία, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 5 και 7 Ιουλίου. Οι Αρχές διευκρίνισαν ότι η υπόθεση δεν έχει καμία σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η αθλητική διοργάνωση αντιμετωπίζει άλλου είδους προβλήματα, καθώς οι υπάλληλοι στον έλεγχο διαβατηρίων των βρετανικών αεροδρομίων ανακοίνωσαν ότι θα απεργήσουν την παραμονή των Αγώνων.

Οι υπάλληλοι εξήγγειλαν απεργία για τις 26 Ιουλίου, διαμαρτυρόμενοι για το ύψος των μισθών και τις απολύσεις. «Είναι ντροπή», σχολίασε η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι, δηλώνοντας ότι θα ληφθούν μέτρα για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των επιβατών. «Απεργούν μια από τις κρισιμότερες ημέρες για την είσοδο επισκεπτών στη Βρετανία», είπε η Μέι. «Φυσικά, θα υπάρξει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για να διαχειριστούμε την είσοδο στη χώρα με τον πιο ομαλό τρόπο».

Το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου έχει ήδη αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων στον έλεγχο διαβατηρίων, μετά τις γιγάντιες ουρές που αντιμετώπισαν επισκέπτες τις τελευταίες εβδομάδες. H εξαγγελθείσα κινητοποίηση, πέρα από την απεργία της 26ης Ιουλίου, περιλαμβάνει και σειρά ενεργειών στη διάρκεια των Αγώνων (27 Ιουλίου-20 Αυγούστου), όπως η απαγόρευση υπερωριών, μέτρο που αν εφαρμοστεί θα προκαλέσει επιπλέον καθυστερήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μέι είχε υποχρεωθεί να ανακοινώσει ότι είναι αναγκαίο να απασχοληθούν στη φύλαξη των Αγώνων 3.500 επιπλέον στρατιώτες, λόγω αδυναμίας της ιδιωτικής εταιρείας G4S να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Χθες, ο υπουργός Ολυμπιάδας, Τζέρεμι Χαντ, δήλωσε ότι επιπλέον 1.200 στρατιώτες θα βρίσκονται σε επιφυλακή σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη.

Πέραν των ελεγκτών διαβατηρίων, απεργία εξήγγειλαν για τις 6-8 Αυγούστου οι σιδηροδρομικοί της κεντρικής Αγγλίας, σε μία κίνηση που θα δημιουργήσει προβλήματα στη σύνδεση των πόλεων Σέφιλντ, Νότιγχαμ και Ντέρμπι με την πρωτεύουσα. Τα 450 μέλη της ένωσης σιδηροδρομικών Aslef της East Middlands Rail θα απεργήσουν με ασφαλιστικά αιτήματα.

Το ζήτημα των μετακινήσεων είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις των Αγώνων, καθώς στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και όλοι οι επισκέπτες οφείλουν να χρησιμοποιήσουν μέσα μεταφοράς, να περπατήσουν ή να καταφθάσουν με το ποδήλατο.

Ωστόσο, ειδικές «ολυμπιακές λωρίδες» για τα οχήματα της «ολυμπιακής οικογένειας» θα διευθετηθούν σε περίπου 160 χιλιόμετρα κεντρικών αρτηριών.

Παράλληλα, για την ασφάλεια των Αγώνων προβλέπεται η κινητοποίηση 27.000 ανδρών διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων έχουν στηθεί σε πολυκατοικίες, παρά τις διαμαρτυρίες κατοίκων που φοβούνται ότι γίνονται οι ίδιοι στόχοι.

Σε ό,τι αφορά πάντως τους υπόπτους που συνελήφθησαν στις 5 και 7 Ιουλίου, η αστυνομία είχε δηλώσει εξαρχής ότι οι συλλήψεις ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιας παρακολούθησης από την πλευρά των μυστικών υπηρεσιών και δεν είχαν σχέση με τους Αγώνες. Οι Ρίτσαρντ Νταρτ, Ιμράν Μαχμούντ και Τζαχανγκίρ Αλόμ κατηγορούνται ότι εκπαιδεύθηκαν στην προετοιμασία επιθέσεων στη διάρκεια ταξιδιού στο Πακιστάν, ενώ η Ρουκσάνα Μπέγκουμ κατηγορείται πως είχε στην κατοχή της έγγραφα που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε τρομοκράτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή