ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΝΤΛΕΪ ΜΑΝΙΝΓΚ

Δεν θα του επιτραπεί επίκληση στοιχείων

ΜΕΡΙΛΑΝΤ. Δικαστής του αμερικανικού στρατού απεφάνθη, κατά την προανακριτική διαδικασία, ότι δεν θα επιτρέψει στον κατηγορούμενο Μπράντλεϊ Μάνινγκ να επικαλεστεί στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι πράξεις του δεν προκάλεσαν σοβαρή βλάβη στις ΗΠΑ. Η δικαστής Ντενίζ Λιντ έκρινε ότι οι συνέπειες της διαρροής των απόρρητων εγγράφων δεν έχουν σχέση με το αν γνώριζε ο στρατιώτης ότι διέπραξε αδίκημα αποκαλύπτοντάς τα. Ο 24χρονος στρατιώτης Μάνινγκ κατηγορείται ως πληροφοριοδότης του WikiLeaks.

ΑΣΟΣΙΕΙΤΕΝΤ ΠΡΕΣ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση επιθέσεων κατά μεταναστών

ΑΘΗΝΑ. Εκτενή ανταπόκριση για τις συστηματικές επιθέσεις, αλλά και τη γενικότερη αντιμετώπιση των οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα φιλοξενεί το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, καταγγέλλοντας ότι τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 300 βίαιες ενέργειες με θύματα ξένους. Το πρακτορείο συνομίλησε με εκπροσώπους αντιρατσιστικών οργανώσεων στη χώρα μας αλλά και μέλη πακιστανικών και άλλων οργανώσεων, που ζητούν καλύτερη αστυνόμευση και περισσότερη προστασία των μεταναστών από τέτοιου είδους εγκλήματα μίσους. Οι ακτιβιστές συνδέουν την αύξηση των κρουσμάτων αυτών με τη διεύρυνση της πολιτικής επιρροής της Χρυσής Αυγής, που «χρησιμοποιεί επιθετική ρητορική εναντίον των μεταναστών και περιγράφεται ως νεοναζιστική» από τους πολιτικούς της αντιπάλους. Πολλά μέλη της Χρυσής Αυγής κατηγορούνται ότι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις αυτές, αν και επισήμως το κόμμα αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή. Το Ασοσιέιτεντ Πρες υπενθυμίζει την έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch, που κατέγραψε ενδελεχώς την αύξηση της ξενοφοβίας και των ρατσιστικών επιθέσεων.

ΕΞΕΦΡΑΣΕ Η Ε.Ε.

Εντονη ανησυχία για τις Μαλδίβες

ΚΟΛΟΜΠΟ. Εντονη ανησυχία για την επιδείνωση του πολιτικού κλίματος και τις πρόσφατες, βίαιες διαδηλώσεις στις Μαλδίβες εξέφρασε χθες η Ε.Ε. Η αναταραχή προκλήθηκε, όταν ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου των Μαλδίβων, Μοχάμεντ Νασίντ, για την «παράνομη» σύλληψη δικαστή στις αρχές του έτους. Κατόπιν ισχυρότατων πιέσεων, ο Νασίντ υπέβαλε την παραίτησή του, εντούτοις, στις αρχές του μήνα ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα ήπιου πραξικοπήματος. Την υπόθεση έχει αναλάβει να διαλευκάνει ανεξάρτητη επιτροπή υπό την αιγίδα της Ε.Ε. Οι υποστηρικτές του Νασίντ διαδηλώνουν σχεδόν καθημερινά απαιτώντας πρόωρες εκλογές.

ΠΕΡΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΪΤΖ

«Καμπανάκι» από επιστήμονες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την ανάγκη να τονωθούν οι προσπάθειες για θεραπεία του έιτζ επεσήμαναν επιστήμονες από πολλές χώρες, οι οποίοι προειδοποιούν ότι παρά τις προόδους των τελευταίων τριών δεκαετιών στην καταπολέμηση του ιού, αυτός συνεχίζει να προηγείται, σε σχέση πάντα με τα διάφορα φάρμακα που αναπτύσσονται. Το «καμπανάκι» ηχεί λίγο πριν ξεκινήσει στην Ουάσιγκτον, η σημαντική παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το AIDS (22-27 Ιουλίου), που αναμένεται να προσελκύσει πολλές χιλιάδες ερευνητές, οργανώσεις πολιτών και άλλους φορείς, εμπλεκόμενους με τη θεραπεία της νόσου. Η επιστημονική στρατηγική, όπως δημοσιεύεται στο Nature, επικεντρώνεται σε επτά κρίσιμα σημεία, όπως τις περιοχές του ανθρώπινου σώματος όπου κρύβεται ο ιός και την καλύτερη μελέτη όσων λίγων ασθενών κατάφεραν να αναρρώσουν πραγματικά ή να επιδείξουν κάποιου είδους αντίσταση στον ιό.

ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ

Το Τέξας προχώρησε σε εκτέλεση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αγνοώντας τις εκκλήσεις του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας, η πολιτεία του Τέξας προχώρησε χθες στην εκτέλεση διανοητικά διαταραγμένου ατόμου. Ο λόγος για τον Γιόκαμαν Χερν (φωτ.), ο οποίος είχε καταδικαστεί το 1998 στην εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία, κοντά στο Ντάλας, ενός χρηματιστή. Η πολιτεία της Τζόρτζια έχει ήδη ανακοινώσει ότι προσεχώς θα εκτελεστεί ο Ουόρεν Χιλ, ο οποίος έχει κριθεί ένοχος από το πολιτειακό δικαστήριο για δολοφονία εκ προμελέτης. Οι δικηγόροι του Χιλ επιμένουν ότι ο δείκτης ευφυΐας του πελάτη τους είναι μόλις 70, εμφανίζει δηλαδή διανοητική καθυστέρηση. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουάσιγκτον αναμένεται να αποφασίσει τις επόμενες μέρες, αν η καταδίκη σε θάνατο του Χιλ θα ήταν αντισυνταγματική.

ΣΤΗ ΝΑΜΙΜΠΙΑ

Ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος υδάτων

ΒΙΝΤΧΟΥΚ. Σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της Ναμίμπια ενδέχεται να έχει η ανακάλυψη κοιτάσματος υδάτων κοντά στα σύνορα με την Ανγκόλα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το κοίτασμα, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται στα 10.000 έτη, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης του βορείου τμήματος της πλέον ξηρής χώρας της υποσαχάριας Αφρικής για τα επόμενα 400 χρόνια. Οι επιστήμονες, μάλιστα, θεωρούν ότι δεν ελλοχεύουν υγειονομικοί κίνδυνοι λόγω της παλαιότητας του κοιτάσματος, αντιθέτως θεωρούν ότι το γεγονός πως ουδέποτε εκτέθηκε στην περιβαλλοντική ρύπανση το καθιστά πιθανότατα πολύ πιο καθαρό απ’ αυτό στα κράτη του βόρειου ημισφαιρίου.

ΑΠΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Απερρίφθη αίτημα του Αϊ Ουέι

ΠΕΚΙΝΟ. Κινεζικό δικαστήριο απέρριψε χθες αίτημα του αντιφρονούντα Αϊ Ουέι να ακυρώσει πρόστιμο ύψους 2,4 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκε για φοροδιαφυγή. «Η σημερινή ετυμηγορία δείχνει ότι αυτή η χώρα, πάνω από 60 χρόνια μετά την ίδρυσή της, εξακολουθεί να μη διαθέτει νομική βάση, να μη σέβεται την αλήθεια και να μην προσφέρει στους φορολογούμενους και τους πολίτες της τη δυνατότητα να δικαιωθούν», είπε ο Αϊ. Η αστυνομία είχε προειδοποιήσει τον 55χρονο αντιφρονούντα να μείνει μακριά από το δικαστήριο και δεν επέτρεψε σε δημοσιογράφους να πλησιάσουν στη δικαστική αίθουσα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΜΠΑΝ ΚΙ-ΜΟΥΝ

Απειλούνται ζωές Σέρβων στο Κόσοβο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ανοιχτή επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν έστειλαν τέσσερις δήμαρχοι του Κοσόβου, οι οποίοι αναφέρουν ότι η σερβική κοινότητα στους δήμους τους απειλείται σοβαρά και διαμηνύουν ότι στην επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου δεν μπορεί να παρακάμπτονται ο ΟΗΕ και το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στην επιστολή τονίζεται ότι λόγω του μεγάλου αριθμού δολοφονιών, επεισοδίων και πιέσεων όσον αφορά στην ασφάλεια, η κατάσταση στο Κόσοβο είναι ανησυχητική και απειλούνται ανθρώπινες ζωές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες των μελών της σερβικής κοινότητας. Οι δήμαρχοι κάνουν λόγο για δολοφονίες Σέρβων, δεκάδες χιλιάδες καταλήψεις και πυρπολήσεις κατοικιών και οπλοφορία χιλιάδων Αλβανών, παρότι αυτό απαγορεύεται από το ψήφισμα 1244.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή