«Οχι» Ισραηλινών σε πλήγμα στο Ιράν

«Οχι» Ισραηλινών σε πλήγμα στο Ιράν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TEXEPANH. Ενας στους δύο Ιρανούς βουλευτές υποστηρίζει το νομοσχέδιο για το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις, αν και η τελική απόφαση επί του σοβαρότατου αυτού ζητήματος πρόκειται να ληφθεί από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Εν τω μεταξύ, καθησυχαστικά ως προς το ενδεχόμενο κλιμάκωσης στον Περσικό Κόλπο είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών πολιτών δεν επιθυμεί μονομερές πλήγμα κατά του Ιράν.

Ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση παρουσιάζει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα περίπου ως απειλή νέου Ολοκαυτώματος, η πλειοψηφία των Ισραηλινών δεν συμφωνεί με τα σχέδια στρατιωτικού πλήγματος εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Μόνο το 19% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της εφημερίδας «Μααρίβ» υποστηρίζει το μονομερές πλήγμα με το οποίο η κυβέρνηση Νετανιάχου απειλεί το Ιράν, ενώ αν στην επιχείρηση λάβουν μέρος και οι ΗΠΑ, το ποσοστό υποστήριξης ανεβαίνει στο 26%.

Το 29% υποστηρίζει ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να επιτεθεί καθόλου, ενώ το 26% είπε ότι δεν γνωρίζει τι πρέπει να γίνει.

Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με αυτά της δημοσκόπησης του Μαρτίου, προτού τεθεί σε εφαρμογή το τελευταίο κύμα κυρώσεων κατά του Ιράν και πριν από την επανέναρξη των διεθνών διαπραγματεύσεων σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το ερώτημα της δημοσκόπησης ήταν τι πρέπει να κάνει το Ισραήλ σε περίπτωση που οι κυρώσεις δεν ακυρώσουν την ιρανική δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων. Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικές εφαρμογές.

Οι διεθνείς κυρώσεις έχουν πλήξει σοβαρά την ιρανική οικονομία, οδηγώντας σε συζητήσεις όπως αυτή για το κλείσιμο των στρατηγικής σημασίας Στενών του Ορμούζ. Σύμφωνα με τον εισηγητή της νομοθεσίας, βουλευτή Τζαβάντ Καριμί Κοντουσί, περίπου οι μισοί από τους 290 Ιρανούς βουλευτές υποστηρίζουν τον νόμο για το κλείσιμο των Στενών. Ανεξάρτητοι παρατηρητές θεωρούν σχεδόν απίθανη την υλοποίηση της απειλής, δεδομένων όχι μόνο της εγγυημένης αμερικανικής επέμβασης για τη διασφάλιση της ροής του πετρελαίου, αλλά και του γεγονότος ότι από τα Στενά του Ορμούζ διέρχονται και οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου και εισαγωγές τροφίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή