Μηδενίζουν τις αποστάσεις

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάλλον δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει ξεχάσει τουλάχιστον μία φορά στον υπολογιστή του σπιτιού ή του γραφείου του σημαντικά αρχεία και, όταν το συνειδητοποίησε, να ήταν ήδη αρκετά μακριά για να επιστρέψει. Για τέτοιες περιπτώσεις, το «αντίδοτο» είναι τα προγράμματα απομακρυσμένης πρόσβασης, προγράμματα δηλαδή που επιτρέπουν στον χρήστη να «μπαίνει» μέσω Ιντερνετ στο κομπιούτερ του από οποιοδήποτε άλλο μηχάνημα, για να αντιγράφει τα αρχεία που χρειάζεται ή να «τρέχει» τα προγράμματά του. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει εγκαταστήσει στο PC ή το Mac του ένα τέτοιο πρόγραμμα ώστε όταν ο υπολογιστής είναι ανοιχτός και συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο, να μπορεί να βλέπει την οθόνη του κομπιούτερ του σαν να καθόταν μπροστά του – ακόμη κι αν στην πραγματικότητα βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Αυτή τη δυνατότητα προσφέρει το Windows Skydrive, παρόλο που ο κύριος στόχος της υπηρεσίας της Microsoft είναι να παρέχει σε κάθε χρήστη έναν «ιντερνετικό σκληρό δίσκο» για τη φύλαξη των δεδομένων του, τα οποία στη συνέχεια θα μπορεί να χρησιμοποιήσει από κάθε συσκευή που συνδέεται στο Ιντερνετ. Ωστόσο, καθώς η Microsoft παραδέχεται ότι δεν είναι απίθανο να χρειαστεί κανείς δεδομένα που δεν έχει φροντίσει να αποθηκεύσει νωρίτερα στο άυλο hard drive, έχει προβλέψει ώστε η υπηρεσία να επιτρέπει και την απομακρυσμένη πρόσβαση. Το μόνο που χρειάζεται είναι, όταν ο χρήστης εγκαταστήσει το δωρεάν πρόγραμμα του Skydrive, να μεταβεί στις ρυθμίσεις και να ενεργοποιήσει την αντίστοιχη επιλογή. Επειτα, θα μπορεί από έναν τρίτο υπολογιστή να εκτελέσει τις εφαρμογές ή να «κατεβάσει» τα αρχεία του.

Μειονέκτημα

Παρόλο που η Microsoft έχει προβλέψει μια διαδικασία διπλής επιβεβαίωσης της ταυτότητας του χρήστη για να αποφεύγονται τα όποια παρατράγουδα, το Skydrive έχει το μειονέκτημα πως η συγκεκριμένη λειτουργία δεν είναι συμβατή με υπολογιστές Mac ή Linux καθώς και ότι ο χρήστης δεν μπορεί να «μπει» στον υπολογιστή του από μια «έξυπνη» συσκευή. Το LogMeIn, αντίθετα, υποστηρίζει και τα τρία λειτουργικά συστήματα, ενώ δίνει επίσης τη δυνατότητα για απομακρυσμένη πρόσβαση στο κομπιούτερ και από το iPhone και το iPad, μέσω μιας εφαρμογής που διατίθεται χωρίς αντίτιμο στο AppStore. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από το να χρησιμοποιεί κανείς τον υπολογιστή του από οποιοδήποτε PC, μπορεί επίσης να «τρέξει» προγράμματα από το κομπιούτερ στο κινητό ή την «ταμπλέτα», ακόμη κι αν αυτά δεν είναι συμβατά με το λειτουργικό των συσκευών της Apple – για παράδειγμα, να επεξεργαστεί κείμενα Word στο iPad. Στη δωρεάν εκδοχή του, το LogMeIn επιτρέπει επιπλέον την «αφύπνιση» του υπολογιστή από απόσταση, όταν αυτό βρίσκεται σε κατάσταση sleep mode, υπό την προϋπόθεση ότι συνδέεται ενσύρματα στο Ιντερνετ.

Εξτρα δυνατότητες

Πολλές από τις έξτρα δυνατότητες που προσφέρει η εμπορική έκδοση του LogMeIn, η οποία κοστίζει 53 δολάρια τον χρόνο, προσφέρονται δωρεάν από το TeamViewer, αρκεί να μην προορίζεται για επαγγελματική χρήση. Ετσι, το TeamViewer είναι εγκατεστημένο σε περισσότερους από 100 εκατομμύρια υπολογιστές Windows Mac και Linux σε όλο τον κόσμο, τους οποίους οι κάτοχοί τους μπορούν να χρησιμοποιούν και από smartphone ή tablet PC με λειτουργικό Android, πέρα από τα iPhone και iPad. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιτρέπει επιπλέον τη μεταφορά αρχείων, όπως και την απευθείας εκτύπωση εγγράφων. Ακόμη κι αν κανείς βρίσκεται μπροστά στον υπολογιστή του σπιτιού ή του γραφείου του, το TeamViewer θα του φανεί επίσης χρήσιμο όταν αντιμετωπίσει κάποιο τεχνικό πρόβλημα, αφού με το πρόγραμμα μπορεί να «μοιραστεί» τον έλεγχο του κομπιούτερ σε κάποιον πιο ειδικό φίλο ή γνωστό του, ο οποίος θα λύσει το πρόβλημα από απόσταση.

Ακόμη ένα αξιόλογο πρόγραμμα απομακρυσμένης πρόσβασης είναι το GoToMyPC, το οποίο όμως διατίθεται αποκλειστικά επ’ αμοιβή, με τιμή 8 δολάρια τον μήνα. Από την άλλη μεριά, αν και τα προγράμματα iTeleport και Real VNC διαθέτουν δωρεάν εκδόσεις για επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές, για να μπορεί ο χρήστης να τα χρησιμοποιήσει και από το iPhone ή το iPad του, θα πρέπει να κατεβάσει τις αντίστοιχες εφαρμογές, οι οποίες πωλούνται 19,99 ευρώ από το ΑppStore.

Για υπολογιστές Μac

Ειδικά για τους υπολογιστές Mac, η Apple έχει ενσωματώσει μια εφαρμογή απομακρυσμένης πρόσβασης στο λειτουργικό σύστημα Mac OS X 10.7 (Lion), ώστε όποιος διαθέτει στο σπίτι του ή το γραφείο του έναν Mac με το Lion, να μπορεί να μεταφέρει αρχεία ή να εκτελεί εφαρμογές από ένα μηχάνημα που βασίζεται στη συγκεκριμένη έκδοση λειτουργικού. Οπως συμβαίνει και με το TeamViewer, η ίδια εφαρμογή είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και για τον «διαμοιρασμό οθόνης» (screen sharing), δηλαδή για να μπορεί ο κάτοχος του κομπιούτερ ενόσω δουλεύει στον υπολογιστή του να μοιράζεται τον έλεγχο του μηχανήματος με άλλους κατόχους Mac. Μία δυνατότητα που είναι χρήσιμη σε ομάδες ανθρώπων όταν ετοιμάζουν παράλληλα μια εργασία, όταν κανείς θέλει να δείξει μια παρουσίαση σε συνεργάτες ή όταν χρειάζεται την τεχνική βοήθεια κάποιου τρίτου, ο οποίος θα παρέμβει στον υπολογιστή για να λύσει ένα πρόβλημα.

Εκτός από το Lion και το TeamViewer, υπάρχουν επίσης δωρεάν προγράμματα με αποκλειστικό σκοπό τον «διαμοιρασμό οθόνης». Μια τέτοια εφαρμογή «screen sharing» είναι το Join.me, το οποίο αναπτύχθηκε από τους δημιουργούς του LogMeIn, και στη δωρεάν έκδοσή του δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε μια τέτοια συνεδρία σε δεκάδες ανθρώπους, από τους οποίους ο χρήστης που «φιλοξενεί» τη συνεδρία επιλέγει ποιος θα έχει τη δυνατότητα να παρέμβει στον υπολογιστή του. Το Join.me είναι συμβατό και με «έξυπνες» συσκευές Android ή το iPhone και το iPad, ενώ οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν μέσω γραπτών μηνυμάτων ή ιντερνετικών κλήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή