Ενα εξαίσιο δαχτυλίδι για την Κακιά Βασίλισσα

Ενα εξαίσιο δαχτυλίδι για την Κακιά Βασίλισσα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Φτιαγμένο από μαυρισμένο ασήμι και καρφωμένο με διαμάντια, το δαχτυλίδι «Heart Plucker» («ξεριζωτής» καρδιών) της Solange Azagury-Partridge ακροβατεί ανάμεσα στο γκροτέσκο και το όμορφο.

Η κ. Azagury-Partridge, αυτοδίδακτη κοσμηματοποιός και μέχρι πρότινος καλλιτεχνική διευθύντρια στον οίκο Boucheron, δέχτηκε την πρόκληση να δημιουργήσει το «Heart Plucker» για τη σχεδιάστρια κοστουμιών Κoλίν Ατγουντ. Η κ. Ατγουντ ζήτησε ένα δαχτυλίδι άγριο και βασιλικό ταυτόχρονα – ένα κομμάτι που θα ταίριαζε στη δολοφονική βασίλισσα Ραβένα, την οποία υποδύεται η Σαρλίζ Θερόν στην ταινία «Η Χιονάτη και ο Κυνηγός».

Μια σκοτεινή, περιπετειώδης απόπειρα στο κλασικό παραμύθι των αδελφών Γκριμ, η ταινία αφηγείται πώς ένας κυνηγός, που τον στέλνουν για να κλέψει -κυριολεκτικά- την καρδιά της Χιονάτης, ενώνει τις δυνάμεις του με την πριγκίπισσα, που μεταμορφώνεται σε πολεμίστρια για να τη βοηθήσει να υπεραπιστεί το βασίλειό της.

«Είναι ένα κόσμημα που η βασίλισσα φοράει στη μέση του ταξιδιού της στο απόλυτο σκοτάδι, οπότε η διάθεσή του ήταν αρκετά μοχθηρή και απειλητική», είπε η κ. Ατγουντ, τρεις φορές νικήτρια βραβείου Οσκαρ για την ενδυματολογική της προσφορά. «Επειδή ήταν σημαντικό για τον χαρακτήρα της, θέλαμε να είναι κάτι που μια βασίλισσα θα μπορούσε να έχει, κάτι που θα ήταν πραγματικά ξεχωριστό και όμορφο».

Το «μοχθηρό» δαχτυλίδι περιλαμβάνει δύο δαγκάνες γεμάτες διαμάντια, που καλύπτουν τον αντίχειρα και τον δείκτη, μαζί με μία αλυσίδα, για να δείξουν τη δράση που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης γι’ αυτό: τη Δαιμόνια Βασίλισσα να ξεριζώνει την καρδιά ενός πουλιού για να τη φάει.

Αυτή δεν είναι η πρώτη απόπειρα της κ. Azagury-Partridge στον κόσμο της μεγάλης οθόνης -αρκετά από τα κοσμήματά της εμφανίστηκαν στην ταινία «Sex and the City 2»-, ούτε θα επιθυμούσε να είναι η τελευταία της. Οπως λέει, καθώς δείχνει τις επικίνδυνα άγριες άκρες του δαχτυλιδιού, που σχεδιάστηκε ειδικά για τα δάχτυλα της κ. Θερόν, «είναι μάλλον συναρπαστικό να αποτελείς κομμάτι της ιστορίας του Χόλιγουντ».

Παρά την έλλειψη τυπικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, η κ. Αzagury-Ρartridge με την επωνυμία Solange έχει πέντε μπουτίκ παγκοσμίως και εντυπωσιακό βιογραφικό: συνεργασία τριών χρόνων ως creative director στον Boucheron, υποψηφιότητα το 2003 στο Μουσείο Ντιζάιν για σχεδιάστρια της χρονιάς και αρκετά κομμάτια στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Victoria and Albert στο Λονδίνο και στο Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών στο Παρίσι.

Και όμως η δουλειά της γεννιέται από μία προσέγγιση στο κόσμημα που είναι σχεδόν απτή. Είναι μια αντίληψη που βρήκε, με αναγνώριση και θαυμασμό, στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ.«Είχε τη σωστή αντίληψη απέναντι στα κοσμήματα», είπε. «Τα αγαπούσε. Ηταν αχόρταγη. Τα φορούσε και σχεδόν δεν τα σεβόταν. Δεν την κυριαρχούσαν».

Η προσέγγιση της σχεδιάστριας αντανακλάται στα κοσμήματα που σχεδιάζει, όπως διαμαντένια δαχτυλίδια με κρανία ζώων από χρυσό 18 καρατίων και μάτια από ρουμπίνια στο κόκκινο του αίματος. «Είναι σαν να έχεις ένα παιχνίδι, κάτι για να διώξεις μακριά μια βαρετή στιγμή», είπε. «Μπορείς απλώς να απολαμβάνεις τα κοσμήματά σου».

Για τη σχεδιάστρια, οι διαφορές ανάμεσα στα κομμάτια της αντανακλούν τα διαφορετικά πρόσωπα μιας γυναίκας και τα στάδια της ύπαρξης. «Πιστεύω πως πάντα υπάρχει ένα κόσμημα για κάθε στιγμή στη ζωή σου», είπε. «Για κάθε στιγμή -χαρούμενη, δυστυχισμένη- υπάρχει πάντα ένα κόσμημα. Εκείνο που έχει σημασία είναι να σημαίνει κάτι γι’ αυτόν που το φοράει. Αποτελεί κομμάτι αυτού που είσαι».

«Εχει να κάνει με την ισχύ. Τα κοσμήματα έχουν να κάνουν με συναισθήματα – είναι μια πανοπλία ενάντια στον κόσμο», συνέχισε η κ. Azagury-Partridge. «Γιατί χωρίς τα ρούχα, χωρίς τα αξεσουάρ και το καθημερινό σου μακιγιάζ, χωρίς την πανοπλία σου, είσαι το πιο ευάλωτο πλάσμα. Οπότε όλα αυτά τα πράγματα, που τοποθετείς σε πολλαπλά επίπεδα σε καθημερινή βάση, είναι η προστασία σου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή