Τι γράφει ο ξένος Τύπος

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LE ΜΟΝDΕ

Σοκ λιτότητας

«Κουράγιο, η Ισπανία δεν είναι Ουγκάντα», ήταν το πρόσφατο μήνυμα SMS του επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης στον υπουργό Περιβάλλοντός του. Το μήνυμα προδίδει την αγωνία της Μαδρίτης, που βλέπει μήνα με το μήνα τα οικονομικά της μεγέθη να την οδηγούν στον δρόμο της Αθήνας. Η χώρα πληρώνει τα «τρελά χρόνια» και τη φούσκα των στεγαστικών δανείων, που, αφού εξερράγη, άφησε την οικονομία εξουθενωμένη και τις ισπανικές ακτογραμμές πληγωμένες για πάντα. Η εκκαθάριση θα απαιτήσει δεκαετίες. Οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν τα 184 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, επιδιώκοντας ταυτόχρονα την ελάφρυνση των χρεών των νοικοκυριών. Την ίδια ώρα, η Μαδρίτη αυξάνει τους φόρους και συρρικνώνει δραματικά τις δαπάνες. Η λιτότητα, όμως, εφαρμόζεται εσφαλμένα, όπως γίνεται και στην Ελλάδα. Η Ισπανία χτυπάει τις δαπάνες στην παιδεία, όταν το σύστημα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η Ευρώπη, που επέτρεψε στην Ισπανία να μεθύσει από μία δεκαετία πλασματικής ανάπτυξης, δεν πρέπει να εγκαταλείψει σήμερα τη χώρα, απαιτώντας από τη συντηρητική κυβέρνησης Ραχόι να καθησυχάζει αδιάκοπα τις αγορές.

DΕR SΡΙΕGΕL

Ψευτοσωτήρες

Επί δυόμισι χρόνια, οι χώρες της Ευρώπης και το ΔΝΤ στήριζαν την Ελλάδα με δισεκατομμύρια – και τώρα ξαφνικά, τέλος; Οι απειλές της γερμανικής κυβέρνησης δείχνουν πόσο ανέντιμη ήταν η μέχρι τώρα διάσωση της χώρας.

Είναι φανερό ότι η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια αλλαγή στη μέχρι τώρα πολιτική της έναντι της Ελλάδας και να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει το φθινόπωρο. Αυτός ο υπολογισμός είναι κυνικός και αποκαλύπτει πόσο ανέντιμες ήταν οι απόπειρες διάσωσης των τελευταίων δυόμισι χρόνων. Ακόμη και αν οι χώρες της Ευρωζώνης ήθελαν στην αρχή να βοηθήσουν τη χώρα που είχε ανάγκη, έχασαν γρήγορα αυτό τον στόχο τους. Αντ’ αυτού ήθελαν μόνο να καθησυχάσουν τις αγορές. Για τον σκοπό αυτό, παρείχαν από κοινού με το ΔΝΤ πιστώσεις άνω των 100 δισ. ευρώ στην Αθήνα και εξανάγκασαν τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις σε ένα δραστικό πακέτο μέτρων λιτότητας. Ηταν σαφές από την αρχή ότι δεν επρόκειτο να επιτύχουν εκείνους τους στόχους τους και ότι πολύ σύντομα θα χρειαζόταν ένα καινούργιο πακέτο λιτότητας. Οπότε η Ελλάδα και οι σωτήρες της απέκρυπταν επί χρόνια την πραγματικότητα. Ακόμη σημαντικότερο, τα δισεκατομμύρια ακόμη εξαγοράζουν χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή