Ποιος είναι ο καμικάζι του Μπουργκάς;

Ποιος είναι ο καμικάζι του Μπουργκάς;

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΦΙΑ. Αλυτο μυστήριο παραμένει η ταυτότητα του βομβιστή αυτοκτονίας του Μπουργκάς, καθώς ούτε η σύγκριση δείγματος DNA του άνδρα που την περασμένη Τετάρτη συμπαρέσυρε στον θάνατο πέντε νεαρούς Ισραηλινούς και έναν Βούλγαρο οδηγό λεωφορείου με τα αντίστοιχα πρώην κρατουμένων στο Γκουαντάναμο απέδωσε καρπούς. Την ίδια στιγμή, οι αντιφατικές μαρτυρίες όσον αφορά τα χαρακτηριστικά προσώπου του δράστη οδηγούν τη βουλγαρική αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο συμπέρασμα ότι δύο τουλάχιστον άτομα συμμετείχαν στην επίθεση κατά του λεωφορείου. Επισήμως, ωστόσο, και ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση εξακολουθεί να «βλέπει» δάκτυλο της Χεζμπολάχ και κατ’ επέκταση των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, οι βουλγαρικές αρχές έχουν δημοσιοποιήσει μόνο ότι ο βομβιστής ήταν 35 περίπου ετών, είχε στην κατοχή του πλαστό δίπλωμα οδήγησης των ΗΠΑ και πως αφίχθη στη χώρα τέσσερις ή πέντε μέρες πριν από την επίθεση.

Ιατροδικαστής που συμμετείχε στις αυτοψίες των θυμάτων και του βομβιστή, πάντως, υποστήριζε χθες ότι τα χαρακτηριστικά προσώπου του τελευταίου διαφέρουν κατά πολύ από τις περιγραφές ορισμένων μαρτύρων. «Είχε λευκή επιδερμίδα, ανοιχτόχρωμα μάτια και πυκνά καστανά μαλλιά», δήλωσε η δρ Γκαλίνα Μίλεβα στην κρατική τηλεόραση της Βουλγαρίας. Επισημαίνεται ότι την περασμένη Παρασκευή η γενική εισαγγελέας της περιφέρειας του Μπουργκάς, Καλίνα Τσαπχάνοβα είχε αναφέρει ότι οι περισσότεροι μάρτυρες υποστήριξαν πως το χρώμα ματιών του βομβιστή ήταν σκούρο. Παράλληλα, η ιδιοκτήτης της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων από την οποία ο βομβιστής φέρεται να προσπάθησε ανεπιτυχώς να νοικιάσει κάποιο όχημα, Αφροντίτα Πέτροβα ισχυρίστηκε ότι ο αγνώστων λοιπών στοιχείων άνδρας είχε κοντά μαλλιά σκούρου χρώματος. Η κ. Πέτροβα εξήγησε ότι αρνήθηκε να του νοικιάσει αυτοκίνητο διότι η άδεια οδήγησης της κίνησε υποψίες και επέμεινε πως πρόκειται για το ίδιο άτομο που εμφανίζεται στο βίντεο από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του αεροδρομίου του Μπουργκάς που έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα. «Στο βίντεο φοράει περούκα, αλλά είναι αυτός», δήλωσε η κ. Πέτροβα στη βουλγαρική κρατική τηλεόραση. Η ίδια δε αποκάλυψε ότι ο άνδρας αυτός «μιλούσε αγγλικά με αραβική προφορά».

Στο μεταξύ, το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο BTV μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στη βουλγαρική αστυνομία, ότι ο βομβιστής πέρασε ένα τουλάχιστον βράδυ στη Βάρνα, βόρεια του Μπουργκάς. Το BTV, αλλά και η εφημερίδα «Troud», κάνουν λόγο για μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες ο βομβιστής διέμεινε σε ξενοδοχείο της Βάρνα μαζί με μια γυναίκα. Ενας οδηγός ταξί, επίσης, ο οποίος την ημέρα πριν από την επίθεση φέρεται να μετέφερε τον βομβιστή από τη Ράβδα στην Πομορί -πρόκειται για δύο κωμοπόλεις βόρεια του Μπουργκάς- ισχυρίστηκε στην αστυνομία ότι μιλούσε «αξιοπρεπή ρώσικα». Σύμφωνα, ακόμα, με την εφημερίδα «Standard Sunday», δύο επιπλέον άτομα συμμετείχαν στην επιχείρηση για την ανατίναξη του λεωφορείου με τους Ισραηλινούς τουρίστες στον χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου του Μπουργκάς. «Ο ένας θα αντικαθιστούσε εκείνον που τελικά ανατινάχθηκε σε περίπτωση που αποτύγχανε, ενώ ο δεύτερος είχε διαταγή να σκοτώσει τους άλλους δύο αν εκείνοι άλλαζαν γνώμη ή βρίσκονταν στα πρόθυρα της σύλληψης», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή