Λουτρό αίματος στο Ιράκ με συντονισμένες επιθέσεις

Λουτρό αίματος στο Ιράκ με συντονισμένες επιθέσεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Εκατόν επτά, τουλάχιστον, νεκροί και περισσότεροι από διακόσιοι τραυματίες ήταν μέχρι αργά χθες το βράδυ ο τραγικός απολογισμός του πλέον αιματηρού κύματος επιθέσεων στο Ιράκ από την αποχώρηση των Αμερικανών. Το νέο λουτρό αίματος -είχαν προηγηθεί οι συντονισμένες επιθέσεις της 13ης Ιουνίου, που στοίχισαν τη ζωή σε εβδομήντα δύο ανθρώπους- αναδεικνύει για πολλοστή φορά την αδυναμία των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας να περιορίσουν τη δράση των εξεγερθέντων και δημιουργεί έντονο προβληματισμό στην Ουάσιγκτον, δεδομένης και της παρατεταμένης αστάθειας στη γειτονική Συρία. Ανώτατοι αξιωματούχοι της ιρακινής κυβέρνησης, από την πλευρά τους, επεσήμαιναν ότι τα θύματα των επιθέσεων είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα σιίτες και δήλωναν πεπεισμένοι πως πρόκειται για σχέδιο της Αλ Κάιντα με στόχο την πρόκληση νέας εθνοτικής σύρραξης στη χώρα.

«Είναι πλέον σαφές ότι η Αλ Κάιντα είναι αποφασισμένη να αναζωπυρώσει τη θρησκευτική βία», σχολίασε στενός συνεργάτης του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλικί, υπό τον όρο της ανωνυμίας του. «Με όλα όσα συμβαίνουν στη Συρία, η απειλή της Αλ Κάιντα πρέπει πλέον να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη και αυτό διότι είναι προφανές πως οι εξτρεμιστές προσβλέπουν στην πρόκληση μιας ευρύτερης σύρραξης μεταξύ σουνιτών και σιιτών», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Μολονότι μέχρι αργά χθες το βράδυ καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη των συντονισμένων επιθέσεων, ο αρχηγός της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μπακίρ αλ Μπαγκνταντί, είχε προειδοποιήσει από το πρωί της Κυριακής για επερχόμενο κύμα βίας. «Επιστρέφουμε για να κυριαρχήσουμε στις περιοχές όπου κυριαρχούσαμε παλιότερα και όχι μόνο», τονίζεται σε μήνυμα του Αλ Μπαγκνταντί, το οποίο αναρτήθηκε προχθές σε φίλα προσκείμενη στην Αλ Κάιντα ιστοσελίδα. Στο ίδιο μήνυμα, μάλιστα, ο Αλ Μπαγκνταντί απειλεί όχι μόνο τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και τους δικαστικούς της χώρας.

Λίγες ώρες αργότερα, είκοσι δύο επιθέσεις σε δεκατέσσερις πόλεις συγκλόνιζαν το Ιράκ. Η πιο αιματηρή επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Τατζί, 25 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, όπου σειρά εκρήξεων προκάλεσαν τον θάνατο, τουλάχιστον, σαράντα δύο ανθρώπων. Σχεδόν ταυτόχρονα, δεκαπέντε Ιρακινοί στρατιώτες έπεφταν νεκροί σε στρατόπεδο έξω από την Ντουλουίγια, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η επίθεση εκδηλώθηκε αρχικά με την πυροδότηση εκρηκτικών μηχανισμών και συνεχίστηκε με την επιδρομή ενόπλων. Στη δε Βαγδάτη, δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα εξερράγη σε κεντρικό δρόμο του Σαντρ Σίτι, του προαστίου που θεωρείται προπύργιο των σιιτών. Δύο ακόμα άτομα σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν σε πανομοιότυπη επίθεση στο προάστιο της Χουσεϊνίγια στο βόρειο τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας. Πολύνεκρες επιθέσεις σημειώθηκαν, επίσης, στο Κιρκούκ, στη Σααντίγια, στην Τουζ Χουρματού, στην Ντιμπίς, στην Μπακούμπα, στην Μπουχρούζ και στη Μουκνταντίγια. Σύμφωνα, πάντως, με τα ιρακινά μέσα ενημέρωσης, οι περισσότερες επιθέσεις εκδηλώθηκαν εις βάρος αστυνομικών τμημάτων και κέντρων εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή