Σεξιστικές ιαχές για την Ντιφλό

Σεξιστικές ιαχές για την Ντιφλό

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Με σφυρίγματα και ιαχές που εξέφρασαν… θαυμασμό (όπως λένε τουλάχιστον κάποιοι) ή γιουχαΐσματα, σύμφωνα με άλλους, οι Γάλλοι βουλευτές υποδέχθηκαν στο βήμα της Εθνοσυνέλευσης την υπουργό Στέγασης Σεσίλ Ντιφλό. Και δεν επρόκειτο μόνο για την υποδοχή. Η ηχητική υπόκρουση διήρκεσε καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας της. Η νεαρή υπουργός δεν εκάμφθη από τον πάταγο και ολοκλήρωσε την ομιλία της προτού επιστρέψει στα υπουργικά έδρανα.

Οι ίδιοι άνθρωποι που εκδήλωσαν κατά αυτόν τον τρόπο τη γνώμη που είχαν για την υπουργό, επρόκειτο να ψηφίσουν χθες τη νομοθεσία που θα βάλει τέλος στη σεξουαλική παρενόχληση. Ο προηγούμενος νόμος απερρίφθη από το δικαστήριο επειδή ήταν εξαιρετικά ασαφής, και κατά συνέπεια ανίκανος να παράσχει προστασία στις γυναίκες που πέφτουν θύματα τέτοιων συμπεριφορών. Από τον Μάιο, οπότε και αποφάσισε το δικαστήριο, έως σήμερα, τίποτα δεν προστατεύει τις γυναίκες της Γαλλίας.

Ο νέος νόμος, που πρόκειται να καλύπτει και τις περιπτώσεις παρενόχλησης σε πανεπιστήμια, στον εργασιακό χώρο, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων προκειμένου να βρεθεί εργασία, θα τιμωρεί τα περιστατικά σεξουαλικού εκβιασμού ως παρενόχληση, εφόσον πρόκειται για την πρώτη φορά που ο κατηγορούμενος αποπειράται κάτι τέτοιο.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει τον νόμο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ έχει ήδη υπερψηφιστεί από τη Γερουσία.

Παραμένει άγνωστο, σύμφωνα με την Ασμα Γκενιφί, πρόεδρο της γυναικείας οργάνωσης «Ούτε Πόρνες Ούτε Χαλιά για να σκουπίζουν τα πόδια τους», κατά πόσον ο νόμος θα βοηθήσει τις γυναίκες που υφίστανται παρενόχληση στους εργασιακούς χώρους σε μια εποχή που η κρίση και η ανεργία καθιστά δύσκολη και χρονοβόρο την εξεύρεση νέας εργασίας. Η ίδια λέει ότι η αντίδραση των Γάλλων βουλευτών στην κυρία Ντιφλό, στη συνεδρίαση της 17ης Ιουλίου, ήταν ένα πολύ λυπηρό θέαμα. «Γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι ο σεξισμός είναι ένα φαινόμενο που αγγίζει όλες τις κοινωνικές και οικονομικές τάξεις. Αυτό που συνέβη με τους βουλευτές είναι λυπηρό, γιατί θα χρησιμοποιηθεί από πολλούς ως άλλοθι να πουν «να, μέχρι κι εκεί δεν σέβονται τις γυναίκες»».

Η κυρία Ντιφλό βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήδη από την πρώτη της εμφάνιση στο υπουργικό συμβούλιο καθώς προτίμησε, αντί ενός πιο συντηρητικού ντυσίματος, να φορέσει μπλουτζίν. Ωστόσο, οι απρεπείς αντιδράσεις των συναδέλφων της την εξέπληξαν.

«Εργάζομαι στον χώρο των κατασκευών, αλλά ποτέ δεν είδα σε καμία οικοδομή ένα τέτοιο θέαμα. Πιστεύω ότι αποκαλύπτει πολλά πράγματα για ορισμένους βουλευτές. Σκέφτομαι τις γυναίκες τους και ταυτόχρονα όλους τους άνδρες που δεν είναι έτσι», δήλωσε αργότερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο RΤL.

Κι ενώ οι άνδρες βουλευτές της αντιπολίτευσης προσπαθούν να πείσουν ότι τα σφυρίγματα ήταν απλώς μια ηχηρή έκφραση του θαυμασμού τους, οι γυναίκες συνάδελφοί τους δεν έχουν πεισθεί. Η Φρανσουάζ ντε Παναφιέ, βουλευτής του κόμματος του Σαρκοζί, επισημαίνει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει για τις γυναίκες στην πολιτική. «Είναι ένας τρόπος για να δείξουν ότι δεν λαμβάνουν τις γυναικείες φωνές υπόψη, να αρνηθούν την αξία της εργασίας σου και τον ρόλο σου», κατέληξε η βουλευτής του UMP.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή