Σε ετοιμότητα το πρώτο μαχητικό 5ης γενιάς

Σε ετοιμότητα το πρώτο μαχητικό 5ης γενιάς

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα κηρύχθηκε χθες αιφνιδιαστικά από το αμερικανικό Πεντάγωνο το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς στον κόσμο, F-22 Raptor. Κατόπιν, μάλιστα, διαταγής του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, μια μοίρα F-22 θα εγκατασταθεί άμεσα στη βάση Καντίνα της Ιαπωνίας, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται από αρκετούς αναλυτές ως μήνυμα με βασικούς αποδέκτες την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα. Στο απευκταίο σενάριο μιας σύρραξης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, το ουσιαστικά μη ανιχνεύσιμο F-22 μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, αχρηστεύοντας τα υπερσύγχρονα συστήματα ραντάρ που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο.

Την ίδια στιγμή, πάντως, παραμένει αμφίβολο κατά πόσον έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα στην τροφοδοσία με οξυγόνο των πιλότων τα οποία παρατηρήθηκαν στις πρόσφατες δοκιμαστικές πτήσεις του F-22. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, τουλάχιστον δύο πιλότοι έχουν αναφέρει συμπτώματα υποξίας (κατάσταση έλλειψης οξυγόνου), όπως αποπροσανατολισμό, το τελευταίο εξάμηνο. Λόγω των προβλημάτων αυτών, εξάλλου, ο κ. Πανέτα είχε επιβάλει περιορισμούς στην εμβέλεια των πτήσεων του μαχητικού, τους οποίους ήρε μόλις χθες. Στελέχη της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, αλλά και της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin, από την πλευρά τους, επιμένουν ότι ύστερα από εξονυχιστικούς ελέγχους διαπιστώθηκε πως τα προβλήματα υποξίας προκλήθηκαν όχι από την ποιότητα του αέρα στην καμπίνα, αλλά από την ποσότητα οξυγόνου που χορηγείται αυτομάτως στους πιλότους.

Το F-22, το οποίο θεωρείται η αιχμή του δόρατος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, είναι κατασκευασμένο από προηγμένα κράματα και συνθετικά υλικά, που το καθιστούν ουσιαστικά μη ανιχνεύσιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή