Η Γροιλανδία χάνει τον πάγο της

Η Γροιλανδία χάνει τον πάγο της

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιώνουν οι πάγοι στη Γροιλανδία με ρυθμούς που εξέπληξε επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο. Μέσα σε τέσσερις ημέρες το μόνιμο στρώμα πάγου που καλύπτει την περιοχή συρρικνώθηκε περισσότερο από ό,τι τα τελευταία τριάντα χρόνια, περίοδο κατά την οποία ελέγχεται από τους δορυφόρους της NASA. Συνήθως, κατά τη διάρκεια του θέρους, τήκεται το 40% των πάγων της Γροιλανδίας. Ωστόσο, το φετινό καλοκαίρι από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου, άρχισαν να λιώνουν οι μόνιμοι πάγοι στο 97% της συνολικής έκτασής τους, ακόμα και στο πιο ψυχρό σημείο της.

«Οταν άρχισα να μελετώ τις εικόνες που λάβαμε από τους δορυφόρους, εξηγεί ο Τόμας Μοτ, ειδικός στα θέματα κλιματικής αλλαγής του πανεπιστημίου της Τζόρτζια, έτριβα τα μάτια μου. Είδα κάτι πρωτόγνωρο». Ο δρ Μοτ μελετά την τελευταία εικοσαετία τις μεταβολές των πάγων της Γροιλανδίας που καταγράφονται από τους δορυφόρους.

«Φυσιολογικό»

Οι επιστήμονες, πάντως, αν και εκφράζουν έκπληξη για το φαινόμενο που για πρώτη φορά καταγράφεται από τους δορυφόρους υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για κάτι «φυσιολογικό», μέσα στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο. Πυρήνες πάγου που ελήφθησαν από τη Γροιλανδία και αποκαλύπτουν τι ακριβώς συνέβη εκεί τα τελευταία δέκα χιλιάδες χρόνια, υποδεικνύουν ότι ανάλογα επεισόδια, ευρύτατης τήξης των πάγων επαναλαμβάνονται ανά 150 χρόνια, όπως εξηγεί η Λόρα Κένιγκ, ειδική του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA. Η προηγούμενη μεγάλη τήξη έλαβε χώρα το 1889.

Αν και η κατάσταση αποκαθίσταται, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το επεισόδιο ήταν σημαντικό επειδή, λόγω της κλιματικής αλλαγής, καταγράφεται ούτως ή άλλως συρρίκνωση των αιώνιων πάγων στην περιοχή. «Μπορεί αυτό το γεγονός, η εκτεταμένη τήξη των πάγων που παρατηρήθηκε, να αποτελεί τμήμα μιας φυσιολογικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα αποτελεί και ένα εξαιρετικό πείραμα που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο θα μεταβληθεί η κατάσταση σε αυτή την περιοχή τα επόμενα χρόνια», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του προγράμματος κρυόσφαιρας της NASA Τόμας Βάγκνερ. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης τήξης η θερμοκρασία στους πάγους ήταν περί τον 1 βαθμό Κελσίου πάνω από το σημείο τήξης.

Πριν από μία εβδομάδα αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Πέτερμαν της βορειοδυτικής Γροιλανδίας ένα παγόβουνο με έκταση διπλάσια από αυτή του Μανχάταν, ενώ πολύ μεγαλύτερο κομμάτι πάγου αποκολλήθηκε προ διετίας. Σύμφωνα με τον δρα Μοτ η τήξη των επιφανειακών πάγων που παρατηρήθηκε στις αρχές του μήνα συνδέεται με μία σειρά υψηλών βαρομετρικών συστημάτων που πέρασαν από τη Γροιλανδία τον Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή